תובנות ולקחים ל"התחדשות" מערכות לגאסי 

כיצד לחבר במהירות מערכות לגאסי ליישומים מודרניים, ולעשות זאת תוך מזעור הפרעות למערכות אלו.

30/05/2022 14:44
אריה עמית – יועץ אסטרטגי I-amIT.

יישומים מדור קודם מהווים עדיין עמוד שדרה לארגונים רבים, אך הם מונעים מארגונים למנף טכנולוגיות דיגיטליות חדשות – כגון ענן, IoT ומובייל – הנדרשות כדי ליצור חוויות מודרניות ללקוחות ולשותפים. כדי להתמודד עם אתגרים אלה, צוותי IT זקוקים לדרך לחבר במהירות מערכות מדור קודם ליישומים מודרניים, ולעשות זאת תוך מזעור הפרעות למערכות אלו.

הארגונים המבוססים על מערכות לגאסי חשופים למספר סכנות:

  • ככל שמערכות הLegacy ותיקות יותר כך חוסר גמישותן לשינויים והעלות הכרוכה בכך גבוהים יותר.
  • התחזוקה המצטברת במשך השנים גורמת לשינויים במערכות להיות יקרים יותר ויותר.
  • אובדן ידע מקצועי בשפות תכנות שנעלמו במשך השנים וכוח אדם ותיק העומד לפרוש.
  • שדרוג מערכות חלקי במשך השנים מסבך עוד יותר את משמעות השינויים במערכות.
  • שיטות האינטגרציה בין מערכות מבוססות שפות תכנות, פלטפורמות ובסיסי נתונים שונים על ידי ממשקים ותוכנות ביניים מעכבים אף הם מימוש שינויים נדרשים.
  • פיתוח מערכות מחלקתיות שונות בתפיסות עבודה שונות המקשה על אינטגרציה ושדרוגם.

"התחדשות" מערכות המידע של ארגונים רבים היא בהחלט ה"אתגר של העשור" ומשמעותה: מעבר מסביבת IT קשיחה ויקרה מאד בתחזוקה ובהכנסת שינויים לארגון  אג'ילי המגיב לשינויים וכולל ניהול מידע מרכזי, ניהול תהליכים מקצה לקצה, תקשורת מאובטחת וגמישה, יכולת גידול והתאמת משאבים, יכולות שילוב של פתרונות חדשים ועוד.

חידוש רוב היישומים הוא "מסע" רב שנתי, הכולל גם את עדכון טכנולוגיות ה-IT של הארגון וגם היערכות ארגונית ותהליכית של הארגון וגוף ה IT שלו המאפשרים לו להגיב במהירות, ביעילות ובאפקטיביות לשינויים המתרחשים בסביבה העסקית והרגולטיבית בה הוא פועל.

חידוש יישומים: סידרה של פיתוח מערכות ופרויקטים של אינטגרציה

אחד מגורמי ההצלחה הקריטיים  ל"התחדשות" מוצלחת הוא באימוץ תפיסה אינטגרטיבית תפעולית  מקצה לקצה. פעילויות שבעבר נחשבו לרע הכרחי כמו כפילות באחזקה וטיפול בנתונים, ממשקים ידניים, שימוש ביישומי נישה ייחודיים נחשבות היום כבלתי קבילות בפרקטיקה של טכנולוגית המידע.

מומלץ להתמיד ולצעוד במסלול השינוי – המסע לעבר הארגון הגמיש הוא ארוך ודורש הרבה סבלנות ואורך רוח יחד עם תכנון, ניהול ובקרה.

אין פתרון יחיד המתאים לכל סוגי האתגרים בפניהם עומד הארגון. להלן כמה גישות אפשריות:

  • מתיחת פנים לממשקים מול המשתמש לסביבה מודרנית ושימור ההשקעה בליבה היישומית.
  • הגירה טכנולוגית ע"י החלפת מערכות הפעלה, בסיסי נתונים ושפות תכנות. מאפשרת שמירה על עדכניות טכנולוגית, אך, אין שיפור בתמיכה בתהליכים העסקיים של הארגון.
  • שינוי פונקציונלי ליישומים (Reengineering) מוביל ליישום ארגון גמיש, אך עלות המעבר מוערכת בפי 10 מזו של מתיחת הפנים.

חשוב לשים לב לתכנון נכון לתהליך ההסבה והחיים במקביל למערכות הקריטיות לתפעול הארגון בכל אחת מהגישות לעיל.

התהליך המומלץ למעבר של מערכות לגאסי לפלטפורמה, שפה או ארכיטקטורה חדשה הוא אוסף צעדים. מידה אחת לא מתאימה לכולם, נדרשות אסטרטגיות חידוש מגוונות ושונות להתאמה לרמות הסיכון, התועלות והעדיפויות העסקיות של כל יישום. פרויקט ספציפי עשויים לאמץ רק חלק מהשלבים ולוותר על אחרים בהתאם לצרכים הייחודיים.

רציונליזציה של היישומים – ניתוח מעמיק של תיק נכסי היישומים הקיימים על ידי ראיונות, ניתוח האסטרטגיה העסקית, הערכת הערך העסקי של המערכת וניתוח טכני כמותי של תוכניות המחשב.

תהליך הרציונליזציה ליישומים מציג תוכנית ישימה לתיק נכסי היישומים של הלקוח – אלו יישומים יסגרו (Retire), אלו יועברו לפלטפורמת מחשוב חדשה (Rehost), אלו יעברו שינוי ארכיטקטוני (Rearchitect), אלו ישנו את הממשקים שלהם (Reinterfaced) או יוחלפו (Replaced) ע"י חבילות רכיבים מסחריים.

רוב היישומים שיחודשו ויעברו תהליך מודרניזציה אלו המערכות בעלות הערך העסקי הקריטי הפועלות ברמה טכנולוגית נמוכה ו/או שעלות תחזוקתן גבוהה (Cost of Ownership).

ניתוח היישומים – מעריך את מבנה התוכניות שנבחרו לצורך המודרניזציה. משתמש בכלי תוכנה אוטומטיים לבחינת קוד תוכניות המקור יחד עם מסמכי תיעוד המגדירים את  תוכנת הלגאסי. אלו כוללים בין היתר סכמות של מבנה הנתונים, קבצי בקרה תפעוליים ומסמכי עיצוב במידה וקיימים במצב מעודכן.

חדש, המר והנדס מחדש – טקטיקות לתהליך מעבר לכל יישום כמו: פירמוט מחדש של הקוד לפורמט סטנדרטי, הסבה פשוטה למבנים מסודרים כמו ממבנה נתונים הירארכי לרלציוני, בנייה מחדש לקוד המקור והסרת קוד בלתי פעיל, החלפות למבנה מסכים והתאמתם למגוון הפלטפורמות, תרגום משפת תכנות אחת לשנייה ללא שינוי פונקציונאליות (מקובול ל-NET. או Java)

בתהליכי הניתוח מזהים את הרכיבים המשותפים ליישומים ודואגים לשימוש חוזר ומרכזי בהם – זהו אחד ההישגים העיקריים של תהליך המודרניזציה

לסיכום, הגורמים הקריטיים להצלחת ה"מסע" לחידוש המערכות הם: מחויבות הנהלה בכירה מלווה בניהול ובקרה יציבים של תוכנית ה"מסע", רענון סדיר של התוכנית, תקצוב המעבר, אימוץ גישה פרגמטית, ברורה ומובנת, ושמימוש התוכנית לא יפגע בהמשכיות ובאפקטיביות הקיימת של הארגון.

אריה עמית – יועץ אסטרטגי I-amIT

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים