סוף השבוע המטלטל של אינטל: לא נעים, אבל גם לא נורא
הדו"חות הלא טובים של אינטל לרבעון השני מראים שיש להנהלת החברה מה לדאוג ● מהצד השני, כמה נתונים ומהלכים יכולים לגרום לה לאופטימיות ● ניתוח
סוף השבוע האחרון היה מטלטל עבור אינטל: החברה, שכבר לא זכרה איך רושמים הפסד אפילו ברבעון, קיבלה תזכורת כואבת מאוד שזה יכול לקרות גם לה. יותר חמור – זה קורה תחת מנכ"ל יחסית חדש, פט גלסינגר, שדוחף את החברה מהרגע הראשון בכיוונים מעניינים, שאמורים למקם אותה מחדש כיצרנית השבבים והמעבדים מספר 1 – מעמד שאינטל אחזה בו בעבר לא מעט זמן. זה לא היה אמור לקרות לה, בוודאי שלא בעוצמה הזו, והדבר שאולי הכי מביך עבורה בתוצאות הכספיות שהיא פרסמה הוא שהן הפתיעו את בכירי החברה.
למה זה קרה? מכמה סיבות. ראשית, כי זה קורה בימים אלה לכל ענקיות הטכנולוגיה. כמעט כל דו"ח כספי שמפרסמת חברה טכנולוגית לגבי הרבעון השני של 2022 מראה ששוק המחשוב, במיוחד הצרכני – ושם הדימום של אינטל היה הקשה ביותר – לא רק שעוצר, אלא ברעש שמשמיעים גלגלים של קטר על מסילת הברזל כשהוא צריך להאט במהירות שיא.
אפשר לומר שזו המלחמה הרוסית-אוקראינית, שלא מראה סימני סיום – ואמרו את זה, אפשר לומר שזו האינפלציה, שמרימה את ראשה כמו דרקון – ואמרו את זה, ואפשר לומר שזה המשך הבעיות בשרשרת האספקה והקורונה – וגם את זה אמרו. ואפשר גם לומר – ואת זה דווקא הזכירו פחות – שאחרי שנתיים בערך של רכישות בכמויות אדירות של מוצרי מחשוב דיגיטלי בשוק העסקי, ועוד יותר בזה הצרכני, יש כנראה שובע מכך. לראייה, דו"ח שהוציאה באחרונה IDC לגבי מחשבי הכרומבוק, שבהם אינטל שולטת כמעט באופן בלעדי עם מעבדיה הזולים, מראה שהם הסמן הימני לכך, עם התרסקות כמעט בל תאומן של יותר מ-50%, במונחים של שנה לשנה.
האם המצב כל כך גרוע? לא. כל המשק בירידה, וכמו תמיד, אחרי הירידה תגיע העלייה. והרי מה שחשוב בסופו של דבר זה הדו"ח השנתי, כך שיש עוד כמה חודשים להתאושש – וייתכן שזה יקרה
אחרי שנה וחצי של עולם כמעט שלם שעשה כמעט את הכול מרחוק, עולם שבו אנשים כנראה היה קונים פאקרד בל עם מעבד 486DX ו-Windows 3.11, אם עוד היה אחד חדש כזה במלאי, די טבעי שיש ירידה חזקה בביקוש. וכשיש ירידה חזקה בביקוש, לא רק יצרניות המחשבים סובלות מכך, אלא גם יצרניות הרכיבים – ואינטל היא יצרנית רכיבים מאוד חשובה.
גם אינטל עצמה אשמה
אינטל יכולה להאשים בירידות גם את עצמה, לפחות בהיבטים מסוימים: אני, ועוד רבים, חשבנו שכרטיסי המסך החדשים במשפחת ה-Arc כבר יבלטו בשוק – וזה עוד לא קרה, אלא באופן שולי למדי, ובעיקר בסין, ולא ממש בשאר העולם. כמו כן, רשימת היצרניות שמציעות כרטיסי מסך המבוססים על Arc היא מאוד מאוד מאוד קצרה. אולי ברבעון האחרון של השנה זה יביא קצת הכנסות? אני חושב שבאינטל קיוו גם בהיבט הזה ליותר, ולא נראה שזה יקרה לפני 2023.
האם השקת הדור ה-13 של מעבדי ה-Core של אינטל, שאמורה להתרחש בחודשים הקרובים, תביא לה הכנסות? לא ב-2022, כי המעבדים האלה יגיעו לשוק לכל המוקדם בסוף השנה, ובטח שהם לא אלה שעליהם בונה החברה עם העלאת המחירים שהיא אישרה שתתרחש.
האם ההעלאה הצפויה הזו, של מחירי מעבדי הדור הנוכחי, תעזור לאינטל ברמת ההכנסות השנתית? יש כמה הערכות בשוק שכבר עולות בקשר לכך: האחת היא שלאינטל, כמו לחברות רבות אחרות בתחומים אחרים לגמרי, למשל יצרניות לחם, אין ברירה, והיא חייבת להעלות את מחירי מוצריה, לאור העלייה במחירי התשומות, הייצור, השינוע והמחירים של הרכיבים שהיא צריכה. הערכה אחרת אומרת שהיא מעבירה מסר לחברות שכדאי להן לבדוק מה יש לה במלאי ולרכוש אותו, לפני שהיא באמת תעלה מחירים – עלייה שמצדה תגרום לעלייה במחירי המחשבים ואז אולי לעוד ירידה במכירות, וזה גלגל חוזר.
הצד השני של המטבע
האם המצב כל כך גרוע? לא. כל המשק בירידה, וכמו תמיד, אחרי הירידה תגיע העלייה. והרי מה שחשוב בסופו של דבר זה הדו"ח השנתי, כך שיש עוד כמה חודשים להתאושש – וייתכן שזה יקרה.
אבל יותר חשוב מכך הוא שלצד הדו"ח היו לאינטל גם חדשות טובות לספר: חוק השבבים אושר בארצות הברית, וזה אומר שבניית המפעלים החדשים שלה שם תזכה לסבסוד פדרלי נדיב של כ-25%. אמנם, המפעלים הללו יתחילו להניב לאינטל הכנסות רק בעוד כמה שנים, אבל המהלך הזה מראה שהתוכניות שהותוו, לפחות בהיבט הזה, ממשיכות כתיקונן.
הדבר השני הוא חתימת החוזה עם מדיה-טק, הכוח העולה בשוק מעבדי הסלולר. אמנם, מדיה-טק לא נוטשת את TSMC, בעיקר בייצור של המעבדים החזקים שלה, אבל היא כן תייצר במפעלים של אינטל חלק ממעבדיה ושבביה, וזו עוד הוכחה של אינטל שהתוכניות של IDM 2.0 הן בסדר גמור. הנה, יש לקוחה נכבדה מאוד שתבוא להוציא את מוצריה מקווי הייצור של אינטל.
התחרות מול TSMC, הממותה הנוכחית בשוק הזה, לא תהיה קלה, וגם סמסונג וגלובל פאונדריז מציעות פסי ייצור רחבים, כך שכל זכייה בחוזה חשובה ביותר. אינטל השיגה חוזה משמעותי, וזה טוב לבעלי העניין.
וחוץ מזה, הדור ה-13 של מעבדי ה-Core מתקרב, והוא מפיח הרבה סיבות לאופטימיות בחברה. אז המצב לא נעים, אבל ממש עוד לא נורא.
תגובות
(0)