כיצד ישפיע המטאברס על עולם בדיקות התוכנה?
ד"ר גארת' סמית', מומחה בעולמות של בדיקות התוכנה, מתאר את חמשת הטרנדים והמגמות שישפיעו על עולם בדיקות התוכנה: בדיקות תוכנה אוטונומיות, קיימות, מטאברס, בינה מלאכותית, וחוכמת ההמונים
השימוש בכלי אוטומציה חכמים בתחום בדיקות התוכנה מצוי בעלייה, אלא שטרנדים טכנולוגיים חדשים בקרב המשתמשים והצרכנים מעצבים מחדש גם את התחום.
לפניכם סקירה של מגמות אלו והשפעתם העתידית על בדיקות התוכנה.
הצפי הוא שבשנת 2023 נראה גידול בשיח בין ארגונים ולקוחות גם במימד המטבארס (Metaverse). המשמעות היא שארגונים יזדקקו לאפליקציית מובייל, אתר אינטרנט ויישום מטאברס.
תכנון בדיקות אוטונומי
גם בתהליכים המסורתיים של בדיקות תוכנה אוטומטיות, עדיין קיים הצורך בכתיבה ידנית של סט הבדיקות. גישות חדשות מבוססות מודלים מאפשרות ליצור את הבדיקות בצורה אוטונומית, ישירות מתוך המודל עצמו. גישת Autonomous Test Design הינה ההתפתחות הגדולה הבאה של עולם בדיקות התוכנה.
המודל מתממשק ל"תאום דיגיטלי" של המערכת אותה נדרש לבדוק, ומשם הבדיקות נוצרות ומבוצעות בצורה אוטומטית ואוטונומית. זה מפשט וגורם לאופטימיזציה של תהליכי הבדיקות, משפר את האיכות שלהן ומקצר את זמני השחרור של המערכות לשוק. כתוצאה מכך, גישה זו תהיה דה-פקטו הגישה המובילה את עולמות ה-Testing בשנת 2023.
בדיקות וקיימות
השיטות המסורתיות לאוטומציה של בדיקות תוכנה מבוססות על הצורך 'להריץ' מספר גדול של בדיקות קבועות מראש ובזמנים מוגדרים (לדוגמה – חלונות לילה, סופי שבוע או לפני מסירת המוצר). הביצוע של כל בדיקה מחייב כוח מחשוב גדול, והדבר משפיע הן על עלויות האנרגיה וכתוצאה מכך גם על טביעת האצבע הסביבתית של הארגון.
עם התייקרות מחירי האנרגיה והמודעות הגדלה לסוגיות קיימות, הרי שגישת הלגאסי הזו של אוטומציית בדיקות "לא חכמה" תוחלף באופטימיזציה "חכמה" של הבדיקות – שהיעד שלה הוא להריץ רק את הבדיקות שביכולתן לאתר בעיה או תקלה, דבר שיסייע בהפחתת העלויות וטביעת האצבע הסביבתית.
מטאברס – Metaverse as a Platform
ארגונים נדרשים להתחבר אל לקוחותיהם במגוון רחב של ערוצים. האינטרנט והמובייל הם הנפוצים ביותר, אך ישנן גם אפליקציות מובייל ייעודיות, קיוסקים, מכשירים מבוססי IoT (אינטרנט של הדברים), מסופונים, ועוד.
הצפי הוא שבשנת 2023 נראה גידול בשיח בין ארגונים ולקוחות גם במימד המטבארס (Metaverse). המשמעות היא שארגונים יזדקקו לאפליקציית מובייל, אתר אינטרנט ויישום מטאברס.
גם יישומי NFT יכולים להיות משויכים לסביבות המטאברס, והם מספקים דרכים חדשות לספק מוצרים ושירותים. אלא שמדובר בערוץ שהתכנון, הפיתוח והבדיקות שלו שונה מהותית ממה שהכרנו. בדיקות לעולמות המטאברס יוסיפו אתגרים חדשים למרבית טכנולוגיות האוטומציה של הבדיקות, ובסופו של דבר יגרמו להאצת החדשנות בעולמות אלו.
AI תבדוק מוצרים משולבי בינה מלאכותית
ככל שהמורכבות של העולם הדיגיטלי גוברת, כך המוצרים הדיגיטליים יהיו תחת בקרה ציבורית הולכת וגדלה. זה קורה כבר כעת עבור מערכות קריטיות, אך יש לצפות שהעניין הציבורי יתרחב לתחומים רבים נוספים במהלך שנת 2023. הרכיבים של כל מוצר – כולל כאלו המגיעים מיצרניות צד ג' – חייבים להיות מבוקרים, מאושרים ואותנטיים.
ככל שמוצרים נהיים יותר "חכמים" ובינה מלאכותית מיושמת בליבה של מכשירים ומערכות חדשות, כך גם התנהגות המערכות נהיית מורכבת ומלאת ניואנסים עדינים. הבדיקות של מערכות אלו צריכות להיות מבוססות טכנולוגיה חכמה יותר, שמאפשרת להבין טוב יותר את התוצאות ולבצע ולידציה שלהן אל מול התנהגות מוכרת ומקובלת של המערכות. המורכבות הזו מחייבת בדיקות מבוססות AI – זאת כדי לבדוק מערכות ומוצרים מבוססי AI.
חוכמת ההמונים
ככל שהאוכלוסיה הופכת לבעלת הבנה טכנולוגית גבוהה יותר, כך נוצרים קהלים של אנשים שאינם טכנולוגיים במקצוע שלהם, אך הם פריקים של טכנולוגיה והופכים לבעלי ניסיון וביטחון בשימוש במערכות טכנולוגיות מורכבות. כתוצאה מהתקדמות בתחום של חוויית משתמש ושיפורים בשימושיות של המערכות – הרי שאנו מקבלים משתמשים לא-טכניים שמסוגלים לפתח פיצ'רים חדשים, וזאת באמצעות טכנולוגיות low-code או no-code.
חוכמת ההמונים הזו מייצרת אינסוף פיתוחים חדשים שלא עוברים תהליכים סדורים, דוגמת ניסוח מסמך דרישות לצוות הטכני. אולם יש בכך גם צדדים נוספים – דוגמת קיצור זמני הפיתוח, הגדלת היעילות ופחות סיכון לחוסר הבנה בין הצד העסקי הדורש את הפיתוח ובין הצד הטכנולוגי המפתח. גם אלמנט זה של חוכמת ההמונים ופיתוחים של הקהילה הלא-טכנולוגית ישפיעו על עולמות הבדיקות ויצריכו ריענון של תהליכי הבדיקות שהכרנו בעבר.
לסיכום, תחום בדיקות התוכנה עובר שינויים, אך אלו רק ילכו ויעמיקו ככל שהזמן עובר, וככל שתהליכי הדיגיטיזציה יעמיקו. דגש מיוחד יינתן להשפעה ולאפשרויות החדשות שתציע הבינה המלאכותית על עולם בדיקות התוכנה.
הכותב הוא מנכ"ל חטיבת האוטומציה של בדיקות התוכנה בחברת קיסייט טכנולוגיות (Keysight Technologies). ד"ר סמית', אחד המובילים את תחום הטכנולוגיות של אוטומציית בדיקות תוכנה באמצעות כלי בינה מלאכותית, שימש בעבר בתפקיד CTO בחברת Eggplant, שנרכשה בשנת 2020 על ידי קיסייט, ואשר הייתה חלוצה בתחום של פיתוח טכנולוגיות בדיקה מבוססות אוטומציה ו-AI
תגובות
(0)