קטר ההיי-טק חייב להמשיך לנוע
בהינתן המשבר בתעשייה, אין ספק, כי למדינת ישראל עצמה אינטרס ישיר בחיזוק התעשייה ● מעבר להשפעתו הכלכלית, חיזוק התעשייה יאפשר לישראל לשמור על יתרון טכנולוגי במגוון תחומים, ויצעיד את ישראל לעתיד טוב יותר
שנת 2023 הייתה קשה מאוד עבור תעשיית ההיי-טק בישראל. די להסתכל על נתוני סך ההשקעות בסטארט-אפים בשנה שחלפה (סך הכל כ-7 מיליארד דולר, סכום הנמוך מכמות הכסף שהושקעה בסטארט-אפים ברבעון הרביעי של 2021) כדי להבין, כי התעשייה שהתכווצה בשנת 2023 וחוותה טלטלה קשה בכל פרמטר סובלת ממחסור חמור במימון.
מדוע זה קרה? מדובר בשילוב של מגמות עולמיות שהשפיעו על ההיי-טק, כגון המלחמה באוקראינה, שערי ריביות גבוהים, וכן של המצב בישראל בשנת 2023. לצערנו, אנו נמצאים בסופה של שנה קשה להיי-טק, שיהיו לה גם השלכות על המדינה כולה. אין כל ספק, כי מספר הסטארט-אפים החדשים נמצא בירידה, וכי יהיה קשה לסטארט-אפים קיימים להמשיך לגייס כספים, דבר החיוני לפעילותם.
"מצופה מהמדינה, שלאור השפל חסר התקדים במימון היא תייעד חלק משמעותי יותר מהתקציב לעזרה לחברות סטארט-אפ, וכן תנקוט צעדים נוספים לעידוד התעשייה"
יש להבין, כי תעשיית הסטארט-אפים הינה, בהגדרה, תעשייה עתירת מימון, שבה חברות טכנולוגיה נדרשות להוציא כספים רבים לפני הצלחה עסקית. ללא מימון מספק לתעשייה, יש חשש אמיתי שפחות מיזמים חדשים יוקמו (או שיזמים ישראלים יחליטו להקים את הסטארט-אפ שלהם מחוץ לישראל), וכן שמיזמים שיכולים לייצר הרבה ערך וגם תשואה למשקיעים שלהם לא יגיעו להצלחה.
לתעשיית ההיי-טק יש השפה על כל אחד מאזרחי המדינה
חשיבות תעשיית ההיי-טק למדינת ישראל היא עצומה. אין ספק, כי מעבר לגאווה ולטכנולוגיה המפותחת שמשרתת היטב את המדינה, תעשייה זו אחראית לחלק משמעותי מגביית המיסים בישראל, שמשרתת את כל האוכלוסייה בארץ. לתעשייה יש, לפיכך, השפעה ישירה לא רק על מי שהוא חלק ממנה, אלא על כל אחד ואחד מאזרחי המדינה.
לאור האמור, מדינת ישראל חייבת לעשות יותר כדי לחזק את ההיי-טק, ולא מדובר בפריווילגיה. זהו הענף שיצעיד את הכלכלה הישראלית קדימה, ולצורך כך המדינה חייבת להשקיע יותר כספים בתעשייה, במיוחד בימים אלו.
אין ספק, כי השקעה של המדינה בתעשיית ההיי-טק תשתלם היטב, כפי שהשתלמה בעבר. היא תייצר מקומות עבודה, תשמר את מיטב המוחות בישראל, תאפשר לפתח טכנולוגיות פורצות דרך, ובנוסף גם תאפשר לפתח טכנולוגיות שתשמורנה על יתרונה הצבאי של ישראל.
מותג ה "Start-Up Nation" הישראלי הינו מותג בעל שם עולמי, ואין ספק שלמדינת ישראל הקטנה השפעה משמעותית בעולמות הטק. אנו ידועים כמדינה חדשנית ופורצת דרך, וודאי שנרצה, לכל הפחות, לשמר את הסטטוס של ישראל בעולם בהקשר זה. לישראל הון אנושי מדהים שיוצא מהאקדמיה ומהצבא, ונטייה יוצאת דופן ליזמות טכנולוגית, שהיוו את הקרקע לפריחת תעשיית ההיי-טק בשנים האחרונות. מדינת ישראל צריכה לנקוט צעדים מיידיים כדי לעזור לתעשייה ולפתח אותה, לטובת כל אזרחי המדינה.
מדינת ישראל צריכה וחייבת לעשות יותר ממה שהיא עושה היום, ובמגוון דרכים. מדובר באינטרס של המדינה עצמה, ולא מדובר בעזרה סקטוריאלית לקבוצה מצומצמת של אנשים. מצופה מהמדינה, שלאור השפל חסר התקדים במימון היא תייעד חלק משמעותי יותר מהתקציב לעזרה לחברות סטארט-אפ, וכן תנקוט צעדים נוספים לעידוד התעשייה.
בהינתן המשבר בתעשייה, אין ספק, כי למדינת ישראל עצמה אינטרס ישיר בחיזוק התעשייה. מעבר להשפעתו הכלכלית, חיזוק התעשייה יאפשר לישראל לשמור על יתרון טכנולוגי במגוון תחומים, ויצעיד את ישראל לעתיד טוב יותר.
הכותב הוא שותף במשרד עוה"ד מיתר.
תגובות
(0)