הון-שלטון קלאסי ומסוכן: מחשבות על תמיכת מאסק בטראמפ
יזם הטק הבולט והאדם העשיר בתבל צייץ אחרי בחירת טראמפ לנשיאות: "תנו לזה לשקוע (sink in)", בצירוף תמונתו המפורסמת סוחב כיור, שצולמה אחרי השתלטותו על טוויטר ● אלא שהפעם ההשתלטות היא על הבית הלבן…
אילון מאסק – יזם הטק התזיזיתי שהוא מולטי מיליארדר המככב רוב הזמן בראש רשימת עשירי תבל – תמך באופן גלוי, נלהב ואקטיבי בדונלד טראמפ בקמפיין לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב 2024. כעת, אחרי ניצחונו של טראמפ, הגיע הזמן לבחון מה עמד מאחורי תמיכה מובהקת זו של היזם המפורסם ביותר בתחום הטכנולוגיה כיום במועמד הרפובליקני.
I am willing to serve pic.twitter.com/BJhGbcA2e0
— Elon Musk (@elonmusk) August 20, 2024
כידוע, מאסק הודיע שיעניק את תמיכתו לנשיא לשעבר לאחר ניסיון ההתנקשות הראשון בטראמפ, בחודש יולי 2024. הבעלים של X התייצב לצד המועמד והצהיר בציוץ ברשת החברתית: "מוכן לשרת". לפי הדיווחים, יזם הטק שעומד בין השאר גם מאחורי חברות הענק טסלה, SpaceX, ואחרות, הצהיר זמן קצת אחר כך כי לא יסתפק רק בתמיכה, אלא יגבה אותה בתרומות מאוד נדיבות שיעביר בחודשים שעד הבחירות לנשיאות ארה"ב לקבוצה הפוליטית ששמה America PAC, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל ביולי. על סכום התרומות הכולל הדיווחים היו מעט סותרים אמנם, אבל בסופו של יום ידוע כי מאסק תרם לטובת קמפיין טראמפ עשרות מיליוני דולרים, שחלק מהם – 16 מיליון ד' לפחות – חלקו לאזרחים במעין "הגרלת מיליון" מפוקפקת, שכפי שדיווחנו קיבלה אפילו את אישורו של בית המשפט האמריקני.
טראמפ ידוע בתמיכתו בהפחתת מיסים לחברות ולעשירים. הפחתת מיסים שכזו יכולה להגדיל באופן משמעותי את רווחיו של מאסק. נכון, מאסק הוא כבר כעת האדם העשיר בתבל, עם הון עצמי המוערך על ידי מדד המיליונרים של בלומברג ב-264 מיליארד דולר – אבל נדמה שהתאבון שלו לא ממש יודע שובע
כעת, ובדיעבד כשטראמפ חוזר לבית הלבן, כל בר דעת אמור להבין שהתמיכה הלא מרוסנת של טייקון כמו מאסק בטראמפ, או בכל מועמד אחר שהוא לצורך העניין, אמורה לעורר שאלות רבות. התהיות מתרבות עוד יותר במיוחד לנוכח ההבנה כי מאסק, בעל ההון העצום והאימפריה העסקית הענפה, עשוי ליהנות מבחירת טראמפ בדרכים שונות.
Let that sink in pic.twitter.com/XvYFtDrhRm
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2024
אז האם היו למאסק אינטרסים כלכליים שהניעו אותו למהליכיו?
דיווחים שונים מהמדיה האמריקנית לאורך החודשים האחרונים מצביעים על מגוון רחב של אינטרסים כלכליים פוטנציאליים, ולא בהכרח נסתרים, שיכולים להסביר את תמיכתו של מאסק בטראמפ.
בין ההטבות שעשויות לכאורה לצמוח עבור מאסק ועסקיו משלטון מחודש של הרפובליקנים וטראמפ בארה"ב ניתן למנות כמה. למשל:
- הסרת חסמים רגולטוריים וקשיים משפטיים: חברותיו של מאסק, במיוחד טסלה ו-SpaceX, מתמודדות עם רגולציות וחקירות פדרליות בתחומים שונים, כמו בטיחות, הגנת הסביבה ותנאי עבודה. ממשל טראמפ צפוי להיות סובלני יותר כלפי עסקים בכלל, ולפעול לצמצום הרגולציה, דבר שיקל על מאסק להפעיל את עסקיו בצורה חופשית יותר.
- הפחתת נטל המס: טראמפ ידוע בתמיכתו בהפחתת מיסים לחברות ולעשירים. הפחתת מיסים שכזו יכולה להגדיל באופן משמעותי את רווחיו של מאסק. נכון, מאסק הוא כבר כעת האדם העשיר בתבל, עם הון עצמי המוערך על ידי מדד המיליונרים של בלומברג ב-264 מיליארד דולר – אבל נדמה שהתאבון שלו לא ממש יודע שובע.
- עוד חוזים עם הממשלה: SpaceX, חברת החלל הפרטית של מאסק, תלויה בחוזים ממשלתיים להמשך פעילותה. כזכור, החברה עובדת בין השאר עם סוכנות החלל נאס"א ומספקת לה חלליות מתוצרתה. ממשל טראמפ צפוי כנראה להגדיל את היקף החוזים עם SpaceX, במיוחד לאור תמיכתו של טראמפ בחלומו של מאסק לשלוח אדם למאדים.
- הגבלת פיקוח על טכנולוגיות חדשות: טסלה משקיעה משאבים רבים בפיתוח מוניות אוטונומיות ('רובוטקסים'). עם זאת, מספר תאונות קטלניות הקשורות במערכות הנהיגה האוטונומית המלאה (FSD) שפיתחה הובילו לכך שהחברה ספגה תביעות משפטיות ועוברת בדיקות פדרליות מחמירות, שמעכבות את יכולתה לשחרר רכבים פרטיים אוטונומיים לשוק. ממשל טראמפ, שנוטה להפחית את מעורבות הממשלה בתחומים עסקיים, עשוי להקל בתקנות הנוגעות לפיתוח מכוניות ללא נהג ולספק לטסלה יתרון משמעותי במרוץ הטכנולוגי הספציפי הזה.
- השפעה עקיפה דרך כהונה בממשל: מאסק, כפי שכבר נודע, יכול להפוך בקרוב ליועץ רשמי לטראמפ בתחום הצמצום בהוצאות הממשלתיות. תפקיד כזה, גם אם לא יהיה רשמי, יעניק למאסק גישה ישירה לנשיא ולמקבלי החלטות, ויאפשר לו לקדם בצורה עקיפה אינטרסים שלו ושל החברות שהוא ממנכ"ל או שהוא בעליהן.
- ניצול X ככלי תקשורתי: בחודשים האחרונים הפך מאסק את X (טוויטר לשעבר) לכלי להדהוד מסריו של טראמפ ולקידום מדיניותו, שמשיקה לנושאים שמאסק חפץ ביקרם כמו חופש הביטוי, סחר בקריפטו ועוד. כזכור, אחרי פלישת תומכי טראמפ לגבעת הקפיטול עקב הפסדו בבחירות 2020, סולק טראמפ מכלל הרשתות החברתיות. בתחילה לצמיתות. הוא החוזר אליהן אחר כך, בתנאים מגבילים, אבל בינתיים הקים טראמפ לעצמו ולתומכי עמדות ימין פלטפורמה אלטרנטיבית, החברתית האמיתית (Truth Social) שמה, ובה היה פעיל לאורך חודשי הקמפיין. הוא אמנם חזר ל-X וצייץ בה, אבל מעט.
כעת טראמפ, כך לכל הפחות מקווה מאסק כנראה, צפוי להשתמש ב-X ככלי התקשורת העיקרי שלו עם הציבור – כפי שעשה בתקופת נשיאותו הראשונה. אם יעשה כן, הדבר יגביר את כוחו של מאסק ואת הרייטינג של X, ויאפשר לו להשפיע עוד יותר על דעת קהל בנוגע לעסקיו ולהשקעותיו.
תמיכתו של מאסק בטראמפ – שניכר כי סייעה רבות לזכייתו של הנציג הרפובליקני והנשיא לשעבר לשוב אל הבית הלבן – היא דוגמה מצוינת לניגוד אינטרסים אתי. מדובר בערבוב המסוכן והלא מוסרי של הון ושלטון – ובמיוחד כשמדובר באדם היקר בעולם ובנשיא שהוא, לפחות לכאורה, חסר מעצורים וגחמתי.
אם נראה בהמשך מעורבות פעילה של מאסק בממשל טראמפ, תוך קידום התועלות העסקיות שלו בו-זמנית, המצב אמור להתפש כהרבה יותר מתופעה מטרידה בעיניי כל אדם המעוניין בעולם תקין ושפוי, שאינו מונע אך ורק מרדיפת בצע וכוח.
ביידן חנק את spacex בעזרת FAA
צבועים