משקפי VR על עכברים: התעללות וניסוי מגונה של ממש

במקום "לשים משקפי VR" על עכברים, עלינו לשים את עצמנו לרגע במקומם ולהבין את הזוועה שהם חווים ● זאת לא חדשנות - זו התעללות מיותרת ● אוניברסיטת קורנל - תתביישו!

חוקרי אונ' קורנל - עיצרו את ההעללות בעכברים.

אתמול (ב') דיווחנו פה באנשים ומחשבים על כך שמדענים מאוניברסיטת קורנל בנו משקפי מציאות וירטואלית (VR) זעירים לעכברים, במטרה לבחון את תגובותיהם לגירויים שונים. משקפי ה-VR הזעירים הללו, שנוצרו מרכיבים זמינים וזולים כמו צגי שעונים חכמים ועדשות קטנות, אמורים לאפשר לחוקרים לספק גירוי חזותי רחב ליצורים הקטנים השבויים במעבדותיהם, ותוך כדי כך לבצע מעקב אחר תנועות העיניים ושינויי גודל האישון של העכברים, כדי ללמוד כיצד הם חשו.

הניסוי נועד לחשוף כיצד המוח – בשאיפה להסקנת מסקנות על המוח האנושי, כמובן – מתמודד עם ניווט מרחבי וזיכרון, כך לדברי החוקרים. הם גם סבורים שייתכן שתוצאות הניסוי יובילו לתובנות חדשות לגבי מחלות כמו אלצהיימר – אבל גם יתכן שלא…

בוחנים את התנהגותו לתועלת בני האנוש. עכבר עם משקפי VR.

בוחנים את התנהגותו לתועלת בני האנוש. עכבר עם משקפי VR. צילום: אוניברסיטת קורנל

האמת? די בהסבר הזה כדי להבין שמדובר פשוט בהתעללות מובהקת בחסרי ישע. למה להבהיל ככה חיה שבלאו הכי שבויה בכלוב ואומללה נורא, רק כי יש איזשהו סיכוי שמתישהו המסקנות אולי וכנראה וסביר להניח שייתכן שיצביעו על משהו שאולי וכנראה וסביר להניח שלא – יסייע לבני אדם?.

אחד המבחנים, כך דווח, כלל למשל יצירת אשליה של כתם כהה מתרחב המתקרב לעבר העכבר, שגרם לתגובת בהלה משמעותית של הנסיינים המנוצלים. "כמעט כל עכבר בודד, בפעם הראשונה שראה את זה עם המשקפיים, קפץ. הייתה להם תגובת בהלה ענקית. הם באמת חשבו שהם מותקפים על ידי טורף מתקרב", סיפר מתיו איזקסון, אחד ממחברי המחקר הראשיים.

והאמת? די בהסבר הזה כדי להבין שמדובר פשוט בהתעללות מובהקת בחסרי ישע. למה להבהיל ככה חיה שבלאו הכי שבויה בכלוב ואומללה נורא, רק כי יש איזשהו סיכוי שמתישהו המסקנות אולי וכנראה וסביר להניח שייתכן שיצביעו על משהו שאולי וכנראה וסביר להניח שלא – יסייע לבני אדם?.

בנוסף, כדאי להרהר לדקה בשאלה האם באמת מדובר ב"חדשנות" או שמא בהתעללות מיושנת ומיותרת שאין בה דבר חדשני באמת? העכברים המסכנים, שאינם מבינים את מהות הניסוי, או בכלל שהם נמצאים בניסוי, נאלצים לחוות בהלה עמוקה וסבל רב כתוצאה מהמניפולציה הווירטואלית הזו, וכל זאת אולי לשווא. ובכלל, מוסרית – האם יש לנו זכות להשתמש בבעלי חיים ככלי מחקר, תוך גרימת סבל ברור, גם אם זה "לתועלת המדע" או לתועלת בני האנוש?

מאסק כבר הוכח כמתעלל – במי שממש לא התנדבו לניסוי

למרבה הצער, זו אינה הפעם הראשונה שאנו נתקלים בניצול חסר רחמים של בעלי חיים למטרות פיתוחים טכנולוגיים חדשניים. כפי שדיווחנו, ניסויי חברת נוירלינק של אילון מאסק, שגם הם הוצגו כ"פורצי דרך", הסתיימו בחשיפת ההתעללות הקשה בקופים ובחיות אחרות שהתגלתה בחקירה מיוחדת עקב תלונות של ארגונים למען בעלי חיים. החקירה חשפה את העובדה שהם פשוט עונו קשות בחסות חברת הטכנולוגיה המהוללת. בנוסף, החקירה הזו האירה זרקור גם על הפינה האפלה עליה לא דיברו מאסק ויתר חבריו ה"חדשנים" – הניסויים גרמו למותם של רבים מהקופים ומהחיות האחרות שהשתתפו בהם בעל כורכן. מסמכים שנחשפו מראים כי הקופים עברו ניתוחים פולשניים בגולגולות ולאחריהם מילוי החורים בדבק, שהם סבלו מהקאות ושלשולים, ואף הומתו בסופו של יום לאחר סבל רב.

האם באמת אנו מוכנים להקריב את רווחתם של בעלי חיים תמימים על מזבח "הקדמה"? האם ניסויים אכזריים כאלה הם באמת הדרך היחידה לפתח טכנולוגיות חדשות ולמצוא מזור למחלות וסבל בני האנוש? למעשה, גופם של העכברים, כך ניתן ללמוד ממאמרים מנומקים נגד התעללות בחיות, אינו דומה במיוחד לגוף בני האדם, וגם תגובותיהם שונות בתכלית מאלו שלנו, במיוחד משום שבני אנוש מודעים בהרבה למתרחש סביבם ולכן מגיבים באופן שונה ביותר. בנוסף, אחרי ההתעללות המובנית שבניסויים – המכשור בלאו הכי מנוסה על בני אדם כדי להבין אם הוא באמת יעיל ומוכיח את עצמו, רק שבמקרים אלו – בני האדם מסכימים להצטרף לניסוי מבחירה ובתוך הפעלת שיקול דעת אישי. זה בדיוק מה שעכברים, קופים, כבשים ויתר חבריהם התמימים אינם יודעים או יכולים לעשות.

הגיע הזמן שנעצור לרגע ונבחן מחדש את המוסר שלנו. חדשנות אמיתית לא יכולה להתקיים על חשבון סבלם של אחרים, במיוחד לא של יצורים חסרי ישע שאינם מסוגלים להביע את מצוקתם או להבין את הטעם לה. אם אנו רוצים להיות חברה מתקדמת באמת, עלינו לחפש דרכים חלופיות, הומאניות יותר, למחקר ופיתוח, בוודאי כשמדובר בפיתוחים הקשורים בתעשיית הטכנולוגיה והקדמה. עלינו להוקיע ולגנות כל ניסוי שמשמעותו היא התעללות וסבל של בעלי חיים, ולפעול לכך שפיתוחים מדעיים יתבצעו אך ורק בתוך התחשבות בערך החיים של כל יצור חי, ולא רק של בני האדם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים