מה זה IoMT וכיצד הוא קשור לבינה מלאכותית?
האינטרנט של הדברים הצבאיים (IoMT) הפך למונח אבטחת הסייבר הטרי, שנכנס למיינסטרים והופך יותר ויותר לחלק אינטגרלי מתשתיות קריטיות, גופי ממשל וחיי היומיום, ועל כן מצדיק הגנה אסטרטגית
ככל שהקישוריות הגוברת של מכשירים ומערכות טכנולוגיית מידע (IT) וטכנולוגיה מבצעית (OT) מתפשטת בקרב כוחות ביטחון בארץ ובעולם, האינטרנט של הדברים הצבאיים (IoMT) הפך למונח אבטחת הסייבר הטרי שנכנס למיינסטרים. בדומה למערכות סייבר-פיזיות אחרות (CPS), ה-IoMT הופך יותר ויותר לחלק אינטגרלי מתשתיות קריטיות, גופי ממשל וחיי היומיום, ועל כן מצדיק הגנה אסטרטגית.
המונח IoMT, המכונה גם האינטרנט של הדברים בשדה הקרב (IoBT), מתייחס למכשירים המחוברים לאינטרנט וזה לזה (ה-IoT), המעורבים בפעולות לחימה של צבא. מכשירים חכמים, כולל מכשירים לבישים, חיישנים מתקדמים וטכנולוגיות חכמות אחרות נמצאים בשימוש הולך וגובר בשדות הקרב ומספקים יעילות מוגברת ויתרון טקטי. מכשירים אלה ממלאים תפקיד חשוב בסביבות לחימה חזיתיות ועורפיות בגלל יכולתם לתקשר ולשתף בקלות מידע, כגון נתונים בזמן אמת על תנאי הסביבה, מיקום ותנועות האויב.
"טכנולוגיה חכמה מעלה חששות אבטחה מאחר והיא מתקשרת באמצעות רשתות מקושרות לאינטרנט שמביאות עמן נקודות תורפה חדשות"
משרד ההגנה האמריקני כבר מקדם במרץ את השימוש ב-IoMT בשדה הקרב, עם מחקר והשקעה כספית משמעותית בהווה ובעתיד, תוך התמקדות בלתי מתפשרת בבניית יכולות צבאיות של הדור הבא ובשיתוף פעולה עם המגזר הפרטי. אולם לצד השקעות בתחום מתפתח זה, מגיעים סיכונים ואתגרים משמעותיים. הגנה על מכשירי IoMT מהווה חלק מרכזי במאמצים צבאיים ברחבי העולם לאמץ מסגרת אבטחה של אפס אמון.
טכנולוגיה חכמה, בינה מלאכותית ותשתיות חדשניות מביאות עמן הזדמנויות חדשות ומלהיבות עבור IoMT. טכנולוגיה לבישה, למשל, המהווה חלק מהאינטרנט הרחב יותר של הדברים הצבאיים, נועדה לייעל את הביצועים וההישרדות של חיילים בשטח. מכשירים לבישים כוללים מערכות ניטור בריאות העוקבות אחר סימנים חיוניים של חייל במהלך משימות, שלדים חיצוניים לבישים משפרים יכולות פיזיות, ורחפנים קומפקטיים מספקים סיור אווירי. מכשירים לבישים אלה הם בעלי ערך, ללא ספק, אך במקביל הם מגדילים את משטח ההתקפה של IoMT ופותחים אפיקי סיכון חדשים, במיוחד לטכנולוגיית המידע ופרטיות הנתונים. המפתח והאתגר הוא לאזן בין היתרונות התפעוליים של טכנולוגיה לבישה לבין סיכוני האבטחה הפוטנציאליים.
אין זה מפתיע, שבדיוק כפי שבינה מלאכותית (AI) נפוצה בכל חלק בתעשיית הטכנולוגיה, היא מכה גלים גם בנוף ה-IoMT. עם השלכות מרחיקות לכת המשתרעות על ניתוח נתונים, רכבים אוטונומיים ומכשירים לבישים, AI חייבת להילקח בחשבון בעת אבטחת IoMT. יש לאמץ אסטרטגיה, מדיניות ועקרונות לשימוש אחראי בפתרונות מבוססי AI בטכנולוגיה צבאית, בין היתר על ידי אימוץ מדורג. כך, מעבדת המחקר של צבא ארה"ב משקיעה 25 מיליון דולרים במחקר האינטרנט של הדברים בשדה הקרב, על רשתות חכמות מונעות מטרה מתפתחות (IoBT REIGN). המטרה היא לפתח ניתוח חיזוי בשדה הקרב והערכת סיכונים טובה יותר כדי להשיג יכולות הגנה משופרות.
החדשנות בעולמות ה-IoMT ו-IoBT מתקדמת במהירות עם הגדלת המימון והמחקר. כל מכשיר וטכנולוגיה חדשים צריכים להחזיק ביכולת החיונית לאסוף ולפזר במהירות נתונים יקרי ערך, מה שהופך אותם גם לקריטיים להגנה. טכנולוגיה חכמה מעלה חששות אבטחה מאחר והיא מתקשרת באמצעות רשתות מקושרות לאינטרנט שמביאות עמן נקודות תורפה חדשות. מתקפות סייבר מתוחכמות המכוונות לרשתות אלה עלולות לשבש פעולות צבאיות ולהוביל לתוצאות הרות אסון. עם זאת, קשה לאבטח מכשירים אלה, במיוחד תחת עקרונות אפס אמון. עם כל כך הרבה נקודות קצה, מכשירים אלה חשופים להתקפות סייבר. בנוסף, גורמים זדוניים יכולים להשתמש במכשירים אלה כדי לפרוץ לרשת, ליישומים, לנתונים ולפלטפורמות אחסון בשימוש הצבא.
חיזוק האבטחה של טכנולוגיה חכמה – בראש סדר העדיפויות
בשל סיכונים אלה, חיזוק האבטחה של טכנולוגיה חכמה חייב להיות בראש סדר העדיפויות, כדי להגן על IoMT המשמש בפעולות צבאיות. הגנה מקיפה משיגים על ידי התקנת מערכת זיהוי איומים חזקה, לצד יישום אסטרטגיות מסורתיות כמו הצפנה ופרוטוקולי תקשורת מאובטחים.
האינטרנט של הדברים הצבאיים והאינטרנט של הדברים בשדה הקרב מייצגים את המפגש של פרקטיקות צבאיות מסורתיות עם טכנולוגיה חדשנית. למרות שטכנולוגיה זו מביאה אפשרויות עצומות, היא מביאה עמה אתגרים וסיכונים חדשים לאבטחת סייבר. לכן בנוסף להשקעה ולתכנון האסטרטגי ב-IoMT וב-IoBT, הכרחי להבין את הסיכונים וההזדמנויות להגנה על מכשירים קריטיים אלה. אימוץ פלטפורמת הגנה ייעודית על מערכות סייבר פיזיות היא אחד הצעדים הראשונים החשובים ביותר באבטחת IoMT ו-IoBT.
טכנולוגיות חכמות בצבא הן יותר מטרנד – הן חזית חדשה בהגנה, כזו שללא ספק תסייע בעיצוב עתיד הלחימה.
הכותב הוא מנהל מחקר אבטחת סייבר, צוות Team82, קלארוטי
תגובות
(0)