לסוכני ה-AI פוטנציאל עצום – לצד סיכוני אבטחה משמעותיים
סוכני AI יודעים קבל החלטות ולבצע משימות מורכבות עצמאית ובכך לשפר יעילות ארגונית ולהקנות אוטומציה חכמה במכירות, בשירות הלקוחות, בשיווק ועוד ● אלא שהטמעתם מעלה אתגרי אבטחה - מהם וכיצד תתמודדו מולם?

בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) משנה את הדרך בה ארגונים פועלים, ומהווה הזדמנות ייחודית להאצת חדשנות ושיפור תהליכים תפעוליים. אחד היישומים המשמעותיים ביותר בתחום הוא סוכנים אוטונומיים מבוססי GenAI – מערכות שמסוגלות לקבל החלטות ולבצע משימות מורכבות, ללא תלות ישירה בבני אדם.
הסוכנים האוטונומיים מאפשרים אוטומציה חכמה, משפרים את קבלת ההחלטות, ומגבירים יעילות, אך לצד זאת הם מציבים אתגרי אבטחה מורכבים. ככל שהם מוטמעים בארגונים בהיקפים רחבים יותר, כך גובר הצורך להבטיח שהם פועלים בצורה בטוחה וללא חשש לניצול לרעה. כיצד ניתן לממש את הפוטנציאל של סוכני AI תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה?
סוכני AI הם למעשה מערכות אוטונומיות הפועלות להשגת מטרות ייעודיות. הם יכולים ללמוד, לקבל החלטות, לתכנן ולבצע פעולות באופן עצמאי, תוך שימוש באלגוריתמים מתקדמים. מודלים אלה מאפשרים יצירת מערכות מודולריות וגמישות, כאשר כל סוכן מתמחה במשימה מסוימת, וביחד הם יוצרים רשת אוטומטית חכמה.
סוכני בינה מלאכותית הם למעשה זהויות מכונה (Machine Identities) שמקבלות החלטות ומתנהגות בצורה בלתי צפויה בדומה יותר לבני אדם מאשר יישומים מקודדים מסורתיים. ללא מנגנוני אבטחה מותאמים לצרכים המיוחדים ולקנה המידה הצפוי של הסוכנים – אלה עלולים להפוך ליעד קל להשתלטות וניצול לרעה

בונה על 100 מיליון סוכני AI בחברה שלו. ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה. צילום: יח"צ
ענקיות הטכנולוגיה כבר בפנים – ובגדול
מעיין לציין כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה (NVIDIA), הצהיר כי הוא מקווה שבעתיד החברה תגדל ותעסיק 50,000 עובדים (לעומת 36,000 שהעסיקה בזמן ההצהרה), ולצידם 100 מיליון סוכני AI.
בנוסף כבר ניתן לראות כיצד חברות כמו מיקרוסופט, גוגל, אמזון וסיילספורס משקיעות משאבים אדירים בפיתוח סוכני AI, מתוך הבנה שהטכנולוגיה הזו תשנה את הדרך שבה עסקים מתנהלים.
מכל אלו ניתן להבין כי המהפכה כבר החלה, והסוכנים האוטונומיים הופכים במהירות לסטנדרט החדש עבור חברות SaaS, המאפשר להן להציע שירותים חכמים ומתקדמים יותר, לצמצם עלויות ולשפר את חוויית המשתמש.
דוגמה לכך היא Agentforce של סיילספורס – שירות חדשני המאפשר לחברות לפרוס סוכני AI שיבצעו משימות אוטומטיות בשירות לקוחות, מכירות ושיווק. מדובר בשינוי משמעותי עבור ענקית ה-CRM, שבעבר התבססה על רישוי משתמשים אנושיים, אך כעת מכינה את עצמה לעידן בו AI תחליף חלק מהפעולות האנושיות.
כיצד סוכני ה-AI משנים את הארגון?
בתחום המכירות, סוכני AI יכולים לבצע אוטומציה של יצירת לידים, לפנות ללקוחות ולנהל תהליכי מעקב, תוך מתן פוקוס לאנשי המכירות על סגירת עסקאות.
בשירות הלקוחות, סוכנים וירטואליים מנהלים אינטראקציה עם לקוחות, מזהים תקלות ומציעים פתרונות ללא צורך בהמתנה לנציג אנושי, מה שמשפר את חוויית הלקוח ומפחית עומס על מוקדים.
בתחום השיווק, סוכני AI מנתחים מגמות, מבצעים אופטימיזציה של קמפיינים ומנהלים תקשורת במדיה הדיגיטלית – תוך התאמה בזמן אמת של התכנים בהתאם לתגובת הלקוחות.
גם בעולם הפיתוח וה-IT, הסוכנים האוטונומיים כבר כותבים קוד, מתקנים באגים, פורסים אפליקציות ומנטרים מערכות, כך שצוותי הפיתוח יכולים להתמקד במשימות אסטרטגיות מורכבות יותר.
לצד ייעול הביצועים והפחתת העומס על צוותים שונים, פריסת סוכני AI תורמת להפחתת עלויות, בעיקר בתחומים בהם יש מחסור בכוח אדם.

הם למעשה זהויות מכונה שמקבלות החלטות ומתנהגות בצורה בלתי צפויה בדומה לבני אדם. סוכני בינה מלאכותית. צילום: אילוסטרציה. Shutterstock
על סוכנים וסיכונים: הפוטנציאל העצום כולל גם סיכונים משמעותיים
למרות היתרונות, פריסת סוכני AI מעלה סיכוני אבטחה מהותיים.
ניהול זהות וגישה – כיצד ניתן לוודא שסוכן AI שמבצע פעולה בארגון אינו מתחזה או מנוצל על ידי גורם זדוני? ניהול זהויות הופך לקריטי, שכן ניצול לרעה של סוכן עלול לגרום לגישה לא מורשית למידע רגיש ולפגיעה בפעילות העסקית.
הפיכת הסוכנים למטרה לפריצות – ככל שהארגונים מתבססים עליהם יותר, כך הם מושכים יותר מתקפות סייבר. האקרים יכולים להשתלט על סוכני AI, להשתמש בהם לשם גישה למערכות קריטיות, לשיבוש פעולות, ואף לביצוע הונאות פיננסיות.
שימוש לא מפוקח – סוכנים מוטמעים ישירות בפלטפורמות SaaS, והעובדים יכולים להפעיל אותם ללא מעורבות של צוותי IT, מה שמגדיל את פוטנציאל הדלפת מידע ושימוש לרעה בנתונים רגישים.
הכמות המסחררת של סוכנים אוטונומיים הפועלים בארגון – ככל שמספר הסוכנים יגדל באופן אקספוננציאלי, כך יגבר האתגר של ניהול והגנה על הזהויות שלהם.
סוכני בינה מלאכותית הם למעשה זהויות מכונה (Machine Identities) שמקבלות החלטות ומתנהגות בצורה בלתי צפויה בדומה יותר לבני אדם מאשר יישומים מקודדים מסורתיים. ללא מנגנוני אבטחה מותאמים לצרכים המיוחדים ולקנה המידה הצפוי של הסוכנים – אלה עלולים להפוך ליעד קל להשתלטות וניצול לרעה.
המלצות לארגונים
כדי להבטיח שימוש בטוח ויעיל בסוכנים אוטונומיים, מומלץ לארגונים לאמץ גישה פרואקטיבית הכוללת:
הגדרת מקרי שימוש ממוקדים: התחילו באזורים שבהם לסוכנים יש השפעה ישירה על שיפור ביצועים או הפחתת עלויות.
ניהול זהויות מתקדם: הטמיעו פתרונות לאבטחת זהויות של סוכנים, שיבטיחו בקרת גישה קפדנית ואימות מתמשך של פעולות הסוכנים.
פריסה הדרגתית וניטור שוטף: הטמיעו תחילה את הסוכנים בפרויקטים מצומצמים, תוך בחינת ביצועיהם והתאמתם ליעדי הארגון.
ניטור והערכה מתמשכים: יש לבצע הערכה שוטפת של הביצועים ורמת האבטחה של סוכני ה-AI, כדי להבטיח שהם עומדים ביעדים העסקיים ופועלים באופן בטוח ויעיל.
אבטחת תשתיות הבינה המלאכותית: הארגונים חייבים להגן על התשתית שמפעילה את טכנולוגיות ה-GenAI שלהם, כדי להבטיח שהפלטפורמה שעליה פועלים סוכני ה-AI ומידע ארגוני רגיש – יהיו מאובטחים ברמה הגבוהה ביותר.
מבט לעתיד
סוכני AI מחוללים מהפכה עסקית, משפרים יעילות, חוסכים זמן ומפחיתים עלויות – אך ללא ניהול סיכונים נכון הם עלולים ליצור איומים משמעותיים על אבטחת המידע. ארגונים שישכילו להטמיע אותם באופן מאובטח ומחושב ייהנו מהיתרונות ויובילו את התחום, בעוד שאחרים עלולים להישאר מאחור.
הצלחת המהפכה תלויה בשילוב בין חדשנות לאבטחת מידע, כך שהפוטנציאל העצום של הסוכנים האוטונומיים ינוצל באופן בטוח ויעיל, תוך שמירה על נכסי הארגון.
הכותב הוא סמנכ"ל פתרונות אסטרטגיים בסייברארק
תגובות
(0)