כך מגינים על קניין רוחני בעידן של בינה מלאכותית

בעידן ה-AI הנוכחי סוגיית ההגנה על קניין הרוחני השתנתה וההשפעה על העסק שלכם יכולה להיות הרסנית ● מה ואיך עושים על מנת להיערך לכך?

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com כתבה זו תועבד בפעם הראשונה |
עו"ד רועי מלצר, ראש תחום טכנולוגיות מחשוב בקבוצת ארליך.

במשך שנים, סוד מסחרי נחשב לאחד מאמצעי ההגנה המועדפים על חברות טכנולוגיה וסטארט-אפים. ההיגיון היה פשוט: אם אף אחד לא יודע איך בדיוק בנויה הטכנולוגיה שלך, ואם קשה מאוד לפענח אותה, אז למה לחשוף אותה בפני רשם הפטנטים? למה להיכנס להליך שדורש פירוט, זמן, ולעיתים גם עלויות לא מבוטלות?

אבל השאלה הזו הופכת פחות ופחות רלוונטית בעידן שבו הבינה המלאכותית שוברת כמעט כל חסם.

היום כבר ברור: כל מה שניתן להנדסה הפוכה – גם ייעשה כך. ומה שפעם דרש צוותי מומחים, חודשים של עבודה וציוד מתקדם – היום ניתן לפצח באמצעות כלים מונחי AI שפועלים במהירות, ביעילות, וללא צורך בהתערבות אנושית כמעט.

התוצאה? כל חדשנות טכנולוגית שלא מוגנת בפטנט – חשופה. ואפילו לא צריך שמישהו יגנוב אותה – מספיק שהוא "ישחזר" אותה לבד. זה אולי חוקי – אבל ההשפעה על העסק שלכם יכולה להיות הרסנית.

כשזה המצב – השאלה צריכה להשתנות. כבר לא "האם כדאי לרשום פטנט", אלא "כמה מהר אפשר לעשות את זה, והאם ההגנה הזו שווה יותר מהחשיפה הכרוכה בה?" ברוב המקרים, התשובה היא כן

המצב הזה מציב סימן שאלה גדול סביב היעילות של סודות מסחריים כאמצעי בלעדי להגנה על טכנולוגיה. במיוחד כשמדובר בתוכנה, אלגוריתמים, או עיצובי חומרה מתקדמים – תחומים שבהם הבינה המלאכותית יודעת לפרק, לנתח ולהרכיב מחדש כמו שלא יכולנו לדמיין לפני חמש שנים.

כיום ישנם כלים שיודעים להחזיר קוד מקור מקובץ בינארי, לזהות פונקציות, להסיר טכניקות טשטוש, ולשחזר את מבנה הקוד המקורי – והכול באופן אוטומטי. בתחום החומרה, כבר ניתן לנתח תצלומים של שבבים ולתרגם אותם לסכמות חשמליות, לזהות רכיבים גם כשאין עליהם סימון, ולהשלים קשרים שלא נראים לעין.

וכשזה המצב – השאלה צריכה להשתנות. כבר לא "האם כדאי לרשום פטנט", אלא "כמה מהר אפשר לעשות את זה, והאם ההגנה הזו שווה יותר מהחשיפה הכרוכה בה?"

ברוב המקרים, התשובה היא כן.

הביאה לשינוי גם בכל הקשור בפטנטים. בינה מלאכותית.

הביאה לשינוי בשלל תחומים וגם בכל הקשור בפטנטים. בינה מלאכותית. צילום: ShutterStock

הטכנולוגיה מאפשרת למתחרים לעקוף אתכם בסיבוב

כדאי גם להבין שהשפעת הבינה המלאכותית אינה נעצרת רק בתהליך ההנדסה ההפוכה. היא מייצרת עבור המתחרים יתרון תחרותי כפול: לא רק שהם יכולים להבין את הטכנולוגיה שלכם במהירות, אלא שגם יש ביכולתם לשפר אותה, לבצע לה אופטימיזציה, ולהוציא לשוק גרסה מתקדמת – עוד לפני שהספקתם לבסס נתח. זה כבר לא רק עניין של שמירה על יתרון, אלא של מניעת מחיקה מיידית.

בנוסף, על רקע הגידול במספר השחקנים בשוק הגלובלי, כולל כאלה שפועלים ממדינות עם גישה גמישה יותר להגנת קניין רוחני, החשיבות של רישום פטנט רשמי – מול גופים משפטיים מוכרים – גדלה. מדובר לא רק בהגנה משפטית, אלא גם בהצהרה אסטרטגית לעולם: הטכנולוגיה הזו שלכם, והיא מוגנת.

הפטנט, שבמבט ראשון נראה מסורבל – הפך כיום לאחד הכלים האפקטיביים ביותר להבטחת יתרון תחרותי. הוא מעניק מונופול ברור למשך זמן מוגבל, ומאפשר לפעול נגד כל שימוש בטכנולוגיה – גם אם מישהו הגיע אליה בעצמו. זו הגנה שלא תלויה בנסיבות, אלא בזכות משפטית.

מעבר לכך, חשוב להבין שגם עולם הפטנטים השתנה. הליכים מזורזים מאפשרים לקבל פטנט תוך חודשים, ולא שנים. מה שפעם היה נתפש כתהליך ארוך ולא רלוונטי לשלבי ההשקה – היום מתאים בדיוק לשלבים הקריטיים ביותר: רגע לפני יציאה לשוק, כשהמוצר בשל, אבל עדיין פגיע.

מחזור החיים של חדשנות התקצר דרמטית

וזה מוביל לנקודה מרכזית נוספת: מחזור החיים של חדשנות התקצר דרמטית. חידושים שפעם החזיקו עשר שנים בשוק – הופכים היום לפחות רלוונטיים תוך שלוש או חמש שנים. כלומר, גם אם לא תנצלו את כל עשרים שנות ההגנה שפטנט מציע – עדיין תזכו לתקופת חסד קריטית, שבה ניתן לבסס מובילות בשוק, לבנות מוניטין, ולהתבסס מול מתחרים.

וכשזמן ההגעה לשוק הולך ומתקצר, והפער בין רעיון למוצר מצטמצם – כל עיכוב בהגנה על הטכנולוגיה עלול להיות יקר. מספיק שמישהו אחר ינצל את החלון הזה כדי לשכפל, להנדס, ולהוציא גרסה דומה – והיתרון נעלם.

מה הפתרון? לא תמיד צריך לבחור בין פטנט לסוד מסחרי. לעיתים השילוב הוא האסטרטגיה הנכונה: להגן בפטנט על מה שקל להנדס, ולשמור כסוד את מה שקשה לפצח. אבל את ההחלטה הזו יש לקבל מתוך מודעות עמוקה לכך שכללי המשחק השתנו.

מה שהיה מוגן בביטחה לפני שנתיים – עלול להיחשף היום בקלות. והחברה שתבין זאת, תיערך בהתאם ותשקיע בהגנה הנכונה – תמצא את עצמה צועדת צעד אחד לפני כולם.

בעידן שבו חדשנות מופיעה ונעלמת במהירות, וה-AI הופכת כל גבול טכני לשביר – ההגנה החכמה היא כבר לא מותרות. היא תנאי להישרדות.

הכותב הוא עורך דין מומחה לנושא פטנטים וקניין רוחני וראש מחלקת טכנולוגיות מחשוב במשרד עו"ד ארליך (המתמחה בקניין רוחני)

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים