מי מאיים על מיקרוסופט?
ענקית התוכנה מראה מעט סימני דאגה, אם לא מהמיתון - אז ממערכות ההפעלה בעלות הקוד הפתוח, כך על פי סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט ● לעומת זאת, באלמר אינו מודאג מאפל ● האנליסטים חלוקים בדעותיהם בדבר זהות האיום על רדמונד
במפגש עם אנליסטים בניו-יורק התייחס סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, לשאלה מי מאיים יותר על מיקרוסופט – לינוקס או אפל.
בעזרת גרפים ותרשימי אקסל שונים הוכיח באלמר, כי לינוקס הייתה במשך כל השנים המתחרה הרצינית של מיקרוסופט בעולם מערכות ההפעלה, למרות ההובלה הברורה של מיקרוסופט. אפל, ציין, מעולם לא הייתה מספר אחת או שתיים או אפילו שלוש במערכות ההפעלה. רישיונות של חלונות, אמר, מהווים את נתח השוק הגדול בתחום, ולאחריהם מצוי השוק הפיראטי. "הם מצליחים להכות אותנו במחירים טובים יותר ואטרקטיביים, אבל אנו עובדים על כך", אמר באלמר.
בהמשך הוא לגלג על אפל, ואמר, כי יש לה נוכחות גבוהה בנישה המסויימת שלה, אולם היא בעלת חלק קטן מאוד מנתח השוק הכללי, שעל פי גרטנר הגיע בשנה שעברה ל-300 מיליון מחשבים אישיים, אשר מריצים חלונות. "עם נתח שוק כזה – אין לנו שום סיבה לדאוג מאפל", אמר באלמר. דווקא לינוקס, בעלת נתח השוק של 0.88%, היא זו שמדאיגה את באלמר: "לינוקס מתחרה בנו בהרבה יותר שטחים מאשר אפל והיא גם הרבה יתר זולה. מחיר זול הוא מניע חזק מאוד בתקופת מיתון".
באלמר ניסה להציג בפני האנליסטים, כי מיקרוסופט מודאגת יותר מלינוקס – מאשר אפל. לא כולם קנו את דבריו. הזלזול המופגן במקינטוש לא ממש "נקנה" על ידי הקהל שהאזין לו. אבל רבים הודו, כי קשה להם באמת לשפוט האם באמת מיקרוסופט חושבת כך.
מאט רוסוף, אנליסט העוקב אחר מיקרוסופט, מסכים עם באלמר. לדבריו, לקוחות מקינטוש הם איום ספציפי מאוד למיקרוסופט, בשוק קצה עליון ייחודי ביותר. "לינוקס בהחלט יכולה להיות איום הרבה יותר גדול", אמר, "כי היא פוגשת את מיקרוסופט בתחומים רבים יותר, לא רק במערכות הפעלה, אלא גם במערכות משובצות מחשב וכן אצל משתמשי מחשב שהמחיר והפשטות מדברים אליהם הרבה יותר בימים אלו".
אבל האנליסט סבור שלמרות הכל, הוויכוח ממש אינו בין לינוקס לבין מק. האיום הגדול ביותר, אמר, "הוא כל המחשבים האישיים מבוססי מיקרוסופט, עם מערכות הפעלה ישנות, שמהווים כיום אפשרות מצויינת לעבודה, ואין למשתמשים כל כוונה להחליפן במערכות הפעלה חדשות – זהו האיום הקשה ביותר על מיקרוסופט". תפיסה זו נכונה גם לגבי השוק הארגוני.
לעומת רוסוף, אנליסט אחר, רוג'ר קיי, סבור כי לינוקס אינה, ולא הייתה מעולם אויב אמיתי של מיקרוסופט, "ואני במקום באלמר – ממש לא הייתי משקיע מאמצים בכיוון זה". לדבריו, אפל יכולה להשתנות כיחידה אחת, ובבת אחת ולשנות את השוק, ואילו לינוקס אינה יחידה אחת ולכן האיום מכיוונה אינו מהותי. "לינוקס הינה אוסף של מפתחים פילוסופים ללא ראיה פיננסית", אומר קיי, "אני הייתי הרבה יותר מוטרד מחברה כמו אפל, עם 25 מיליארד דולרים במזומן בקופתה, ועם קבוצה מעולה של חדשנים ואנשי טכנולוגיה שמעיזים".
אנליסט שלישי, טים בייגריין, מחזק את דעתו של קיי. הוא אומר, כי מיקרוסופט אינה יכולה להיות אדישה כלפי אפל. אמנם, הוא מסביר, לאפל יש שוק יציב וגדול משלהם, אבל למיקרוסופט יש פוטנציאל טוב מאוד עם מערכת ההפעלה חלונות 7, שתהיה שיפור רציני לעומת ויסטה ותסייע לה לשמור על נתח השוק שלה.
האיום האמיתי מצד לינוקס כלפי מיקרוסופט, עשוי להיות דווקא במקום אחר, שבו שוק מערכות ההפעלה הולך וצומח: הטלפונים הסלולריים והסמארט-פון. החדירה הטבעית של לינוקס לשוק זה, מעמידה במידה מסוימת את מיקרוסופט אל מול הקיר חסרת אונים.
אנליסט נוסף, מייקל קרי, אומר שאפל ולינוקס ימשיכו להציק למיקרוסופט אבל זה יהיה בגדר "כאב ראש" בלבד, כזה שהענק מרדמונד יכול לחיות איתו. אפל תמשיך להכות את מיקרוסופט בשוק המחשבים הניידים, דסקטופ וכמובן בסמארט-פון, הוא מסביר, "וכמובן תמשיך לעבוד על חוסר שביעות רצון של לקוחות מיקרוסופט, שיעברו לאפל". לדבריו, גודל האיום מהכיוון של לינוקס תלוי בהתנהגות השוק, ובכל מקרה ייקבע על ידי השוק הארגוני, שם המאבק חזק יותר.
ברור שאם יש צורך לעבור למכונות זולות יותר בגלל המצב, לקוחות יהיו חשופים יותר ללינוקס וכן יעדיפו גרסאות ישנות של חלונות. מנגד – יש גבול עד כמה ניתן יהיה לפגר בעדכון מערכות הפעלה. זאת, כי מיקרוסופט מוכיחה ששימוש נכון במערכת הפעלה – מביא לחיסכון ברמה הארגונית ובקרב הצרכנים הביתיים. המשימה של מיקרוסופט תהיה לשכנע את הלקוחות לעדכן את גרסאות מערכת ההפעלה שלהם – ולהמשיך עם מיקרוסופט. עכשיו המלאכה של הענקית מרדמונד קשה שבעתיים: עליה להוכיח פעם אחת שהיא טובה יותר מאפל ומלינוקס, וגם להראות שהגרסאות החדשות שלה טובות יותר מהקיימות.
תגובות
(0)