עוף החול

יונתן קורפל מציב אתגר יצירתי לאקדמיה הישראלית

ציפור עוף החול (הפניקס), מסמלת באגדות העתיקות התחדשות ותקווה. מדובר ביכולת טבעית להתחדשות הקיימת בכל אחד ואחד מאיתנו. דימוי זה עלה במוחי עת ישבתי עם עיתונאי טכנולוגיה מארצות העולם בתדרוך של חברת המיחשוב העולמית CA. במשרדים הספונים שבעיר פראג, ניסו להוכיח לנו באותות ובמופתים, כי למחשבי המיינפריים עדנה מחודשת. מדובר בקטגורית מחשבים פעילה ביותר, שהשנה כבר מלא עשור, לסדרת הכרזות ארוכה על מותה לכאורה.

בניגוד לרואי השחורות, שהספידו את המחשבים המרכזיים בטרם עת, העובדות מצביעות על מגמת הרחבה של השימוש במחשבים רבי העוצמה. מחד, מדובר על יותר חומרה ותוכנה, שרוכשים לקוחות קיימים. הלקוחות הללו הם הרי ארגונים גדולים, שפעילות עיבוד הנתונים שלהם רק טופחת, כמו גם תחומי היישום של מערכות המידע. הגידול הפנימי, הנובע משימור הלקוחות, נהנה לאחרונה מתנופה של רוח גבית בדמות ההשפעה החזויה של שרותי הענן. הטענה הנה, כי שירותים חדשים אלה שזוכים לפופולאריות רבה, יחזקו את הכניסה של לקוחות חדשים לרשימת רוכשי המחשבים הגדולים.

למחשבי המיינפריים יתרונות לא מעטים. אלה הופכים למשמעותיים, ככל שארגון מסתבך והולך עם כמויות גדולות של מחשבים מבוזרים. דוגמה מצוינת הנה יבמ (IBM) – היצרנית הבלעדית, הלכה למעשה, של מחשבי מיינפריים. בחברה זו החליטו ליצור ענן פנים ארגוני. הם הקימו מערך עולמי של 15 מחשבים גדולים מסדרת z/OS שהחליפה 3,000 מחשבים קטנים. מדובר במערך עם יכולת עיבוד של רבבת טרנזקציות לדקה.

אולם, אחת הבעיות שיכולה להעיב על עתידם הוורוד של המחשבים המרכזיים, הנה המחסור בכח אדם. בכל רחבי העולם, גילם הממוצע של מומחי המיינפריים הולך ומתקרב לגיל הפרישה. בניגוד לתדמית הצעירה של אנשי ההיי-טק, כאן השיער הולך ומלבין. מספרם גם הולך ופוחת, צעירים אינם מחפשים עתידם בנישה זו. מכאן, שמספר קטן והולך של אנשים, מופקד על מערכות שמתרחבות בהיקפן. מצב שלא יכול להמשך לאורך זמן.

חברת CA, שמוציאה חלק גדול מפרנסתה מתוכנותיה למחשבים המרכזיים, נחלצה להתמודד עם המצב המתואר. מדובר בפעילות בכמה כוונים בו זמנית. ראשית הם הקימו מרכז פיתוח בעיר פראג. כאן גייסו מעל 100 בוגרי אוניברסיטה צעירים במקצועות רלוונטיים והוסיפו להם ידע מתוצרת בית. כך נוצרה תגבורת משמעותית לכח האדם, המתמחה בתחום הנדון. במקביל הם הקימו גם יחידת הדרכה, מכללה למקצועות המיינפריים. זו תחל למכור שירותיה לכל דכפין בחודש הבא. הצעד הראשון ייעשה בשבדיה ולאחריו הפעילות תתרחב ליתר הארצות.

הכוון השלישי הנו יצירת קשרים עם מוסדות אקדמיים בארצות שונות, על מנת להגביר את המודעות לקיומם ולחשיבותם של מחשבים מרכזיים. כל אלה הולידו במוחי רעיון. ההוראה באקדמיה לימדה אותי עד כמה מעט יודעים אצלנו על מחשבים גדולים. גם במפגשים עם אנשי מקצוע בתחום מערכות המידע, אני מופתע לא פעם לגלות מקצוענים, שכמעט ואינם יודעים על עצם קיומם של מחשבים שכאלה. הכניסה להוראה אקדמית של נושאים אלה, מעבר לסיפוק הסקרנות המקצועית, יכולה להביא עמה גם תועלת מעשית.

אנשי מקצוע עם הכשרה מעמיקה בתחום המיינפריים, בהיקף מסוים ומוגדר, יכולים בהחלט למצוא תעסוקה בארץ. יש לזכור שמחשבים מן הסוג האמור מופעלים בארגונים גדולים ויוקרתיים, מן הסוג שיכול להציע יציבות, תגמול הולם, אופציות קידום ואתגרים מקצועיים משמעותיים. צריך כעת רק לחבר לכך מוסד אקדמי, שיבין הפוטנציאל לתועלת בוגריו. אין ספק כי ספקי החומרה והתוכנה בתחום זה, ייאותו להושיט יד למוסד רציני שכזה, שיכלול במסגרתו מסלול מעמיק בתחום. גם המוניטין של המוסד יצא נשכר. שהרי, אין לך דבר שמקדם את יוקרתו של מוסד אקדמי מאשר סיכוי גבוה לבוגריו להיות מבוקשים בשוק העבודה בתפקידים ראויים.

תגובות

(11)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. אדם

    אבל זה לא יוצר בעיה? הרי למה שנכשיר אנשים לשימוש בטכנולוגיות שנחשבות מיושנות שיכולות בהחלט לא רלוונטיות בטווח הקצר וכך הכשרת האנשים תהיה בזבוז, הרי יש בעצם סיבה לכך שאין אנשים שמוכשרים כעת לעבוד עם מכשירי מיינפריים ומספרם של אלה שיודעים מצטמצם.

  2. פלס

    למה לדעתכם המרכז הוקם בפראג ולא בת"א

  3. הסמוי

    באמת רציתי לכתוב משהו חכם ואין לי לא מבין בנושא

  4. לאה המלאה

    איך פתאום באה ההתעוררות? האם זה רק בגלל ענן המיחשוב? לא נראה קצת מוזר?

  5. פפה

    באצת מעניין. צריך מוסד שירים את הכפפה

  6. בייבי

    האם זאת תחייה מחדש או מלחמת הישרדות רק ימים יגידו

  7. קובי

    איפה אפשר ללמוד את הנושא? האם קיים בארץ מוסד אקדמאי המציע התמחות ספציפית בתחום?

  8. סטודנט

    הנה יש לך מתנדב ראשון ללמוד את הנושא

  9. תעון

    למה לא שומעים בנושא זה מיבמ הם הרי המרוויחים הכי גדולים מנושא המיינפריים

  10. ותיק בתחום

    כתבה מאירת עיניים הטורפת את הקלפים שנדמה שכבר חולקו (רשתות מבוזרות, מיחשוב ענן) ומציגה את הדברים באור חדש. כנראה שכיום עומדות בפני הארגונים יותר מאופציה אחת וכל ארגון מסגל לעצמו את מבנה המחשוב לפי תכונותיו ודרישותיו.

אירועים קרובים