סימנים מדאיגים

הידיעות על פיטורי 100 עובדים מהסניף המקומי של יבמ ועזיבתה של מלאנוקס את הבורסה באחד העם, מצביעות על התחזיות הקודרות של ענף ההיי-טק הישראלי

שתי ידיעות חשובות שפירסמנו אתמול (א'), העלו שוב סימנים מדאיגים לגבי המצב בענף ההיי-טק. ישנו חשש אמיתי שהתחזיות על ההאטה ופיטורים מתחילות להתממש.

הידיעה הראשונה והדרמטית יותר היא כנראה זו המבשרת על פיטורי 100 עובדים מהסניף הישראלי של יבמ (IBM) העולמית. התוצאות הרבעוניות האחרונות של יבמ יכולות אולי להסביר את המהלך, אבל ההשפעה שלו על שוק העבודה בהיי-טק היא די משמעותית. אלא שבכך לא די. על פי פרסומים שונים עולה, כי הענק הכחול מתכוון להעביר חלק מפעילות המכירות שלו למזרח הרחוק במיקור חוץ. וזהו הסימן המדאיג יותר מכל. ראשי תעשיות ההיי-טק כבר מתריעים מזמן על כך שהיעדר טיפול אמיתי בבעיות של הענף – יצירת אקלים כלכלי נוח, חיסול הבירוקרטיה ובעיות תשתית, תביא לכך שישראל עלולה להיות לא אטרקטיבית יותר לחברות זרות.

הסיוט הגדול של כל מנהל בחברה רב לאומית הוא איבוד פרויקטים לטובת מדינות אחרות. ככול שחולפות השנים, היתרון היחסי של המהנדס הישראלי לעומת מהנדסים אחרים בעולם הולך וקטן. המדינה על מוסדותיה, הממשלה והכנסת, לא מתאמצת יותר מדי כדי לשמור על מעמדה הבינלאומי של ישראל כאומת היי-טק. במקום זה אנו עסוקים בוויכוחי סרק על רווחים כלואים ובפיתוח מיומנויות בלתי רגילות מצד פקידים בירושלים לגרש מפה כמה שיותר חברות, שכל אשמתן זה רצונן להקים פה מפעל ייצור.

במרכזי מו"פ הפעילות הזו היא כמעט שגרתית. אמנם לא סוגרים עדיין מרכזי פיתוח, אבל בהחלט שוקלים כל פרויקט לגופו של עניין. ישראל, עם כל הסימפטיה שהיא נהנית ממנה, זוכה בפרויקטים. אף חברה לא מדברת על כך, ואם תשאלו תקבלו תשובות מתחמקות. אבל כדאי מאוד שפרנסי המדינה יפסיקו להתנהג כמו בנות יענה ויבינו כי אם אנו רוצים שההיי-טק ימשיך להיות המנוע שמזרים הכי הרבה דולרים, הם צריכים קצת יותר להתאמץ ולהזיע. אפילו הענק הכחול כבר לא לוקח אותנו כמובן מאליו, ובעת הצורך מעביר פעילות למיקור חוץ מעבר לגבולות מדינת ישראל.

הידיעה השניה בה עסקינן היא הודעתה של חברת ההיי-טק הישראלית מלאנוקס (Mellanox) על בקשתה למחוק את מניותיה מהבורסה בתל אביב. אייל ולדמן, מייסד, מנכ"ל ויו"ר החברה, נימק את המהלך בוויכוח רגולטורי לכאורה על כפל תפקידים שהוא משמש, בניגוד לתקנות הבורסה. אבל כל הדיוט ברחוב אחד העם יודע שזה רק התירוץ.

מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון, מתריעה כבר זמן רב על השיממון המדאיג של שוק ההון הישראלי – מסחר נמוך במניות, שכולל גם את החברות במדד תל טק. היא תולה את זה בהיעדר מדיניות מתאימה של הממשלה, שכן היא לא מעודדת תמריצים ומשקיעים להיכנס לבורסה. פרישתה של חברה חשובה כמו מלאנוקס היא איתות שלילי למשקיעים הפנימיים והזרים. מלאנוקס נקטה אולי בצעד חריף, הגיוני מבחינתה, אבל חשפה את הבורסה למצוקות האמיתיות שלה.

במשך שנים עמלו בבורסה, ולבנון בראשה, להרחיב את המסחר במניות הדואליות (בת"א ובחו"ל). העובדה שולדמן ויתר על תל אביב לטובת ניו יורק אינה מבשרת טובות. מישהו בממשלה צריך להתעורר ולבדוק מה קורה פה, מדוע החברות הנסחרות בבורסה של תל אביב לא רואות בה כבר מכשיר פיננסי אטקרטיבי, וכיצד ייתכן שהן מעדיפות את הבורסות בחו"ל. רצוי שזה יקרה רגע לפני שהאחרון מכבה פה את החשמל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים