השהיד הקיברנטי הבא
השבוע עלה, כי היקף הריגול הקיברנטי גדל באחרונה במזרח התיכון בכלל ובאיראן בפרט ● האיראנים סופגים מכות IT מהמערב והם ומדינות גרורות שלהם מכינות מכות נגד ● המדור לא יתפלא אם מישהו מחבורת המטורפים המנהלת את המדינה שם תכריז בקרוב על השהיד הקיברנטי הראשון ותבצע פעולת תגמול על שמו
השבוע עמד ללא ספק בסימן קרב הענקים בין אפל (Apple) לסמסונג (Samsung). הסיפור הזה מתפרס הרבה מעבר לקניין רוחני או העתקה של פטנטים. זהו סיפור על חברה אחת, שרוכבת על גל הטכנולוגיה ומסעירה את עולם המיחשוב האישי מזה כמעט עשור. קוראים לה אפל. החברה הזו נחשפה לתופעה שמתרחשת בדרך כלל כאשר גורם מסחרי אחד מצליח – ואז זה רק עניין של זמן עד שבאים מתחרים ומנסים להעתיק.
בניגוד למה שנוהגים לחשוב, היצרניות באסיה מודעות היטב לנושא הקניין הרוחני ויודעות בדיוק היכן הגבולות. מי שעקב אחר הדיווחים המרתקים מהדיון המשפטי שניהלו שתי החברות, יכול לדמיין לעצמו שסמסונג לא הייתה מבצעת פעולות העתקה שקופות כל כך, שנפלו כפרי בשל לידי עורכי הדין של אפל – אילולא הייתה חושבת שהיא תיתפס. איש לא חושד בסמסונג בטיפשות.
למרות שברחבי עולם קיימת רגישות רבה לנושא הפרת קניין רוחני, מפליא הוא שתוצאות המשפט אילצו דווקא את אפל לנפק הסברים. הלקוחות של סמסונג לא כל כך אהבו את זה. לדידם, סמסונג הצליחה לייצר תחרות בריאה מול הענק המצליח אפל והם לא אוהבים את העובדה שהתחרות הזו עלולה להיפסק.
אפל צריכה גם ללמוד מההיסטוריה הלא רחוקה של ענקיות IT אחרות, כמו מיקרוסופט (Microsoft) ויבמ (IBM), שהיוו מונופול – כל אחת מהן בתחומה – במשך תקופה ארוכה. הענק הכחול נאבק במשך שנים נגד תואמי ה-יבמ למיניהם – וללא הצלחה. הענקית מרדמונד נאבקת עד היום במפרי הקניין הרוחני בתוכנות שלה. בתעשיית המוסיקה כבר הבינו מזמן שבאמצעים משפטיים הם לא יוכלו לעצור את הטכנולוגיה ולמנוע הורדות של שירים.
אז מה הפתרון? ברמה המשפטית, קשה לדעת כרגע. הנזק שנגרם לסמסונג הוא כבד ביותר ומשמעותי, אבל גם עורכי הדין של אפל מבינים שפסק דין של בית המשפט האמריקני, יכול לחזור אליהם כמו בומרנג. מכל מקום, יש לקוות שכולם למדו שתחרות בריאה היא נשמת אפה של כל טכנולוגיה מצליחה, כל עוד היא נעשית במסגרת החוקים המקובלים.
השבוע עלה שוב גם נושא הריגול הקיברנטי בהקשר של איראן, כאשר חברת האבטחה הישראלית סקיורלט (Securlet), יחד עם מומחי קספרסקי (Kaspersky Lab) מצאו כי היקף הריגול הקיברנטי עלה באחרונה במזרח התיכון בכלל ובאיראן בפרט, ובכלל זה כמה מבצעי ריגול דוגמת הנוזקה מאהדי. הנה כי כן, הזירה הקיברנטית מתחממת, האיראנים סופגים מכות מהמערב בעולם ה-IT שלהם הקשור לפעילות הגרעין שלהם – והם ומדינות גרורות שלהם מכינות מכות נגד. לא נתפלא בקרוב אם מישהו מחבורת המטורפים המנהלת את המדינה שם תכריז על השהיד הקיברנטי הראשון ותבצע פעולת תגמול על שמו.
ביום ג' הבא יתכנסו ברמת אביב כמה מאות אנשי ביטחון, מומחים ללוחמה בטרור ומנהלי אבטחה מהשוק הארגוני. הם ידונו בנושא הסייבר במסגרת הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). את הכנס מוביל אל"מ (מיל') ד"ר גבי סיבוני ובין האורחים המכובדים ניתן למצוא את גנרל מייקל היידן – לשעבר ראש סוכנות הביטחון הלאומית (NSA) וראש סוכנות הביון המרכזית (CIA) של ארצות הברית, וראלף לנגנר – מומחה הסייבר הגרמני שפיצח את שפיצח את קוד הסטוקסנט (Stuxnet). יהיה מעניין.
יבמ השיקה השבוע מיינפריים חדש, והניו יורק טיימס כינה זאת "סיפור יוצא דופן של אריכות ימים טכנולוגית". הספדים רבים מספור כבר נאמרו על המחשב המרכזי, והנה, למרות הכל – הוא חי, בועט ונושם ועושה רושם שיעשה זאת עוד שנים רבות.
השבוע ליווינו שני מיליון תלמידים לשנת הלימודים החדשה. ציינו בתקווה את השיפור המסוים שחל במיצוב החינוך הטכנולוגי בישראל, שבא לידי ביטוי בגידול במספר התלמידים הפונים אליו ובתקציבים המופנים לתחום. הדרך עדיין ארוכה, אבל גם עם מה שיש עכשיו אפשר להתעודד.
עולם הטלא-רפואה הוכיח השבוע שאין גבול לחדשנות, ועד כמה אנחנו יכולים להקל על עצמנו במצבים שבהם אנו נזקקים לשירותים רפואיים. כך, פרסמנו על פרויקט שטלדור תקשורת גלאסהאוס עורכת במכבי שירותי בריאות, לטיפול רפואי מרחוק ב-10,000 חולים כרוניים.
השבוע גם התבשרנו שבנובמבר הקרוב יבוא ארצה בפעם הרביעית סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט. יהיה זה ביקור קצר, במסגרתו הוא ייפגש עם לקוחות החברה בישראל ועם עובדי מרכז הפיתוח.
שבוע טוב.
תגובות
(0)