האם הממשלה תגיב לדגל האדום שמנופפים בהיי-טק ותמנע קריסה?

שרים בממשלה, מנכ"לים וראשי הענף מניפים דגל אזהרה על מצב ההיי-טק הישראלי בעקבות המלחמה ● תקציב המדינה משקף המשך התעלמות מהמצב, במקום להפוך את הדגל האדום לכחול, לפני שהכל יטבע

תקצוב גבוה יותר יסייע לה להשתקם מנזקי המלחמה. הטכנולוגיה הישראלית.

בישיבת ועדת השרים למדע וטכנולוגיה, שהתקיימה בערב יום כיפור האחרון, הזהירה שרת המדע וחדשנות גילה גמליאל, כפי שדיווחנו, מפני מצב ההיי-טק בעקבות המלחמה, בעיקר בהקשר של חברות ההזנק והמו"פ.

"ענף ההיי-טק בצומת דרכים קריטי, המסכן את חוסנה הביטחוני של ישראל", אמרה השרה גמליאל, והוסיפה: "אני שומעת את הזעקה וחייבת להרים דגל אדום, כדי להבטיח את המשך הצמיחה והשגשוג של תעשיית ההיי-טק".

אז האם הממשלה, בעיקר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', יגיבו לדגל ויהפכו אותו לכחול?

שרת החדשנות והמדע, גילה גמליאל, בישיבת ועדת השרים לחדשנות.

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, בישיבת ועדת השרים לחדשנות. צילום: דוברות משרד החדשנות והמדע

באותה ישיבה השתתפו שרים ומנכ"לים של משרדי הכלכלה, החינוך, הנגב והגליל ועוד. הם שמעו נתונים קודרים מרצף של דו"חות שפורסם באחרונה מצד ארגוני מחקר, המעידים על כך שבניגוד לציפיות, מסוף 2023 הרבעונים של 2024, עד לרבעון הנוכחי, מראים סימנים מדאיגים בכל מה שקשור להשקעות בחו"ל, קיפאון בגיוסי כוח אדם, ובעיקר קיפאון בכל מה שקשור לגיוון והכלה בשילוב עובדים בענף.

משתתפי הישיבה הסכימו כי לאור המצב הנוכחי והיעדר השקעות הון זרות – שהן החמצן העיקרי של הענף – על הממשלה לסייע לענף על ידע הגדלת תקציבים, אם באופן ישיר או באופן עקיף באמצעות הקלות במסים, רגולציה ועוד.

אל מצב זה חוברת גם האווירה הציבורית, המשדרת שיש ענפים ויש אנשים במצב גרוע יותר. זה נכון, אבל חלק מהחוסן הלאומי הוא היכולת להמשכיות עסקית וכלכלית, כדי לשמור על ייצוא ההיי-טק, שהוא חמישים אחוז מכלל היצוא הישראלי

נכון למועד כתיבת שורות אלו, הצעת התקציב של האוצר למשרדים שקשורים לענף ההיי-טק רחוקה מהדרישה של השרה ואנשי המקצוע שלא לקצץ בתקציבים, בגלל המלחמה, אלא בכלל להגדילם, בדגש על תקצוב גופים כמו רשות החדשנות.

סימנים מדאיגים ודו"חות מבשרי רעות

פרופ' פרץ לביא, היו"ר הפורש של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח.

פרופ' פרץ לביא, היו"ר הפורש של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח. צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

סימני מדאיגים ולא מעודדים בכלל הושמעו השבוע בדיון שנערך בוועד המדע של הכנסת. בממצאי הדו"ח השנתי של המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח (המולמו"פ) נכללה הזהרה כי המו"פ הישראלי נמצא בסכנה ממשית בעקבות המלחמה. בדיון בוועדה הזהיר הפרופ' פרץ לביא, היו"ר היוצא של המולמו"פ, כי אסור בשום אופן לקצץ בתקציבי המחקר שעומדים לרשות משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, וה-ות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה לשהכלה גבוהה). לדבריו, "גופים אלו מייצגם את ההשקעה של המדינה בתשתית מדע ומו"פ אזרחי, והם מתוקצבים בראייה ארוכת טווח, לפיתוח החדשנות, המדע והאקדמיה". פרופ' לביא הוסיף והזהרי כי המידע הזה נכלל בדו"ח האחרון שהגיש לוועדה, במסגרת תפקידו הציבורי במולמו"פ.

הדו"ח גם הציג עוד הוכחה כמה עליבות יש בהתייחסות הממשלה לכל מה שקשור לחדשנות ולהיי-טק. כך למשל צוין בדו"ח שהשקעות הממשלה כיום במו"פ שהוא לא אזרחי – שמהווה פחות מעשרה אחוזים מכלל השקעות המו"פ בישראל.

זה נתון שקיים כבר כמה שנים, אבל כעת לאור המצב בעקבות המלחמה, יש לו חשיבות רבה יותר, שכן בהיעדר השקעות בסקטור העסקי, לא יהיה מי שיסייע לחברות שזקוקות להשקעה, כי הן החברות שמגדלות את הדור הבא של הטאלנטים מישראל.

פרופ' לביא תיאר גם את המצב בתחום של החרם האקדמי, וכן את הקיצוץ במענקי מחקר אירופיים, שהם הבסיס למימון מחקרים רבים בארץ.

חששות גם ממחסור בטאלנטים

המלחמה גורמת לכך שמדענים ואנשי היי-טק, כמו גם רופאים, עוברים לעבוד בחו"ל, כל אחד מסיבותיו הוא, ומשאירים פה ואקום ענק של מחסור בטאלנטים.

העתידן פרופ' יובל נח הררי אמר בראיון שפורסם לא מכבר כי חצי מיליון ישראלים יעזבו את הארץ בשנים הקרובות. זה אמנם לא מספר מהותי ביחס לכלל האוכלוסייה, אבל מדובר באנשים שמהווים את חוד החנית ביתרון היחיד שיש למדינת ישראל: ההון האנושי. וכאשר איש צוות בכיר בחברת היי-טק אורז את משפחתו ואת עצמו ועוזב – זה גם עצוב וגם מדאיג.

כל האזהרות והתחזיות אלו מתנפצים לאור המציאות, כפי שהיא משתקפת בהצעת תקציב האוצר למשרדים הרלבנטיים להיי-טק.

בציניות האופיינית לפקידי האוצר, שמסתכלים על הכלכלה ממרומי המשרדים הממוזגים בקריית הממשלה, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה נכלל ברשימת ה"משרדים המיותרים". זהו עוד מאפיין לישראבלוף הלאומי שלנו. לכולם ברור שאף משרד לא ייסגר, ואם כן, השר ותקציביו יעבור ללשכה אחרת עם שם אחר, והסיבה לכך היא בהפוך על הפוך: דווקא מפני שברשימה נכלל המשרד, המיותר באמת הנקרא משרד ההתיישבות, של השרה אורית סטרוק, שהיא חברה במפלגתו של שר האוצר סמוטריץ'.

ושוב מוצאים את עצמם ראשי ענף ההיי-טק, המנכ"לים ואפילו השרים האחראים על התחום, נאבקים במציאות שבה אלו שהקופה בידיהם לא מודעים לחומרת הבעיה. אל מצב זה חוברת גם האווירה הציבורית, המשדרת שיש ענפים ויש אנשים במצב גרוע יותר. זה נכון, אבל חלק מהחוסן הלאומי הוא היכולת להמשכיות עסקית וכלכלית, כדי לשמור על ייצוא ההיי-טק, שהוא חמישים אחוז מכלל היצוא הישראלי.

וכמו שאמרה השרה גמליאל בישיבת ועדת השרים: "אם לא נשקיע היום בדור הבא של המהנדסים, מי יפעיל את חץ 4 או 5 הבאים? מי יטיס את המטוסים?" בהינתן שלפי התחזיות הדמוגרפיות בתוך 20-30 שנה חמישים אחוז מתלמידי ישראל היו כאלו שבאו ממגזרים שלא לומדים לימודי ליבה – ומן הסתם גם לא ישרתו בצה"ל – אם יש עדיין אנשים אחראים במוסדות השלטון, מן הראוי שיתייחסו ברצינות לדגל האדום שמניפים השרים ואנשי ההיי-טק, ויותר חשוב – שיתחילו לפעול כדי שהדגל האדום יהפוך לכחול, רגע לפני שהכל יטבע.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים