סקירה: אינטרנט אקספלורר 9 בטה
המהדורה התשיעית של דפדפן הרשת של מיקרוסופט מציע שורה של שיפורים לעומת זו הקודמת ¬- אפילו בגרסת הבטה, שמתגלה כיציבה במיוחד ● אם אתם עובדים עם חלונות ויסטה או 7 - רוצו לשדרג ● אם אתם עדיין עובדים ב-XP ולא מתכוונים לזנוח אותה בקרוב, הורידו לכם את פיירפוקס או את כרום
שני דברים בולטים מיד עם תחילת העבודה בגרסת הבטה החדשה של המהדורה התשיעית של אינטרנט אקספלורר (Internet Explorer) – הדפדפן החדש של מיקרוסופט (Microsoft). הראשון הוא העיצוב המינימליסטי – לפחות בהשוואה לגרסאות הקודמות של הדפדפן, שמזכיר מבחינות רבות את העיצוב של כרום (Chrome) – הדפדפן של המתחרה הגדולה, גוגל (Google). אפילו המיקום שכל כפתורי התפריט, בצד השמאלי הקיצוני המרוחק לפס הכתובת, מזכיר מאוד את מיקום כפתורי התפריט של כרום, לפחות לפני גרסה 6, אז ריכזה גוגל את כל התפריטים השונים תחת כפתור אחד בלבד.
בדבר השני כבר מרגישים רק לאחר כמה דקות של שימוש: אינטרנט אקספלורר 9 הרבה יותר מהיר מאשר קודמו. זה בא לידי ביטוי בעמודים רבים שעולים כמעט מיד לאחר הקלדת הכתובת, וזה גם בא ליד ביטוי בפתיחת לשוניות חדשות (במיקרוסופט מתעקשים לכנות את הלשוניות 'כרטיסיות'). מי שעובד רבות עם אינטרנט אקספלורר 8, יודע שלפעמים עוברות מספר שניות לפני שנפתחת לשונית חדשה. בגרסה החדשה, זה קורה כמעט באופן מיידי.
במיקרוסופט מימשו בדפדפן החדש שלהם את האמירה הידועה "מכל מלמדי השכלתי". כך, במסגרת המאמץ של החברה להגדיל את השטח הזמין להצגת האתרים, ובמקביל ליישר קו עם הדפדפנים המתחרים שמאיימים לקצץ עוד יותר בנפח השוק שלה, באינטרנט אקספלורר 9 שורת כתובת האתרים היא גם שורת החיפוש, ואת גודלה של השורה הזו אפשר לקבוע בקלות על ידי גרירת הלשוניות הפתוחות ימינה (לקיצור השורה) או שמאלה (להגדלתה). את המנוע שמשמש לביצוע חיפושים אפשר לבחור בקלות, כמו בגרסה 8, על ידי לחיצה על החץ בצד השמאלי של שורת הכתובת, בהתאם להגדרות התוספים של הדפדפן.
ועוד כמה שינויים
הדפדפן החדש מציע גם כמה שינויים נוספים. למשל, כשיש בכך צורך, מופיעה תיבת אזהרות והודעות צהובה בחלק התחתון של הדפדפן. היא יכולה להופיע בגלל שמנסים להוריד קובץ, כדי להזהיר מפני תוספים שמאטים את השימוש בדפדפן ועוד. לאחר שהיא מסיימת את תפקידה, היא נעלמת – ושוב, המטרה היא להשאיר כמה שיותר מקום פנוי לדף האינטרנט עצמו.
שינוי נוסף הוא התצוגה של דף ההורדות. הדפדפן עוקב עכשיו אחר כל ההורדות שמבצע המשתמש. בדיוק כמו בפיירפוקס (Firefox), לחיצה על Ctrl+J מציגה את חלון ההורדות שמאפשר להפעיל את הקבצים באופן ישיר מהחלון, למחוק את רשימת ההורדות (אך לא את ההורדות עצמן) וכן לבחור כמה אפשרויות שונות לקבלת הודעות ולשמירת הקבצים המורדים למחשב.
עוד חידוש בגרסה 9 מתרחש מול העיניים כשפותחים לשונית חדשה. העמוד מציג, כברירת מחדל, את עשרת האתרים הפופולריים ביותר בהם ביקר המשתמש, כך שהוא יכול לחזור אליהם במהירות; מאפשר לפתוח לשוניות שנסגרו לאחרונה; לשחזר את ההפעלה האחרונה ולבחור לגלוש במצב פרטיות (ללא שמירת נתונים לגבי הגלישה). מוכר? כן: הפונקציה הזו קיימת באופרה (Opera), בכרום ואפילו בספארי (Safari) של אפל (Apple).
קשר עם העבר?
עם זאת, יש לציין שהרבה מאוד מהמאפיינים של הגרסאות הקודמות של הדפדפן לא ממש נעלמו, אלא רק הוסתרו. אם רוצים בכך, אפשר להחזיר חזרה את פס המועדפים, כמו באינטרנט אקספלורר 8, וכמו בכל הדפדפנים הראשיים, לחיצה על Alt השמאלי מציגה את פס התפריט המלא. הכל שם. שום דבר לא הלך לאיבוד.
בנוסף, שומר אינטרנט אקספלורר 9 על תכונת ה-Web Slice, שמאפשרת לשמור אזורים דינמיים בעמוד בו מבקרים כדי לעקוב אחר השינויים בהם בלבד (למשל: חדשות, תוצאות ספורט וכדומה) דרך פס המועדפים, על השימוש במאיצים (שליחת קטע מסוים כהודעת דואר, תרגום וכדומה על ידי שימוש באפשרות מהירה עם לחיצה על כפתור העכבר הימני) וכן על כפתור התאימות – ברגע שנכנסים לאתר שלא מוצג היטב באינטרנט אקספלורר 9, מופיעה צלמית מתאימה בקצה שורת הכתובת. לחיצה עליה משנה את הצבע שלה לתכלת בוהק, והדף מוצג מחדש בהתאם לסטנדרטים שהוא מתאים אליהם, ובדרך כלל גם במהירות נמוכה לעומת אתרים שלא צריכים התאמה.
אבל – וזה אבל גדול – אינטרנט אקספלורר 9 לא תומך בגרסאות ישנות יותר של חלונות (Windows) מ-ויסטה (Windows Vista). מדובר בהימור גדול מאוד מצידה של מיקרוסופט, בעיקר בתחום הארגוני, אבל כמו במקרה של Windows Essentials 2011, היא מנסה "לדחוף" את המשתמשים להחליף את חלונות XP (Windows XP), אם הם עדיין לא עשו זאת, ולהתקדם לחלונות 7 (Windows 7).
בודקים במספרים ועונים
בסופו של דבר, המבחן האמיתי של הדפדפן הוא המהירות שלו. כמו שעשינו בעבר, החלטנו גם הפעם לתת לו להתמודד מול גרסה 8 שלו עצמו, ומול גרסאות הבטה של שני המתחרים העיקריים – גרסה 4.06b של פיירפוקס וגרסה 7.0.517.5 של כרום. התוצאות אוששו את ההרגשה שלנו לגבי המהירות של הדפדפן החדש.
קחו לדוגמה את מבחן Peace Maker של חברת FutureMark: התוצאה של גרסה 8 לדפדפן הייתה 805 נקודות ואילו בגרסה 9 היא קפצה ל-2,329 נקודות – שיפור מדהים של 289%. הוא עדיין לא יכול להתמודד במבחן הזה עם פיירפוקס (3,297 נקודות) ובטח שלא עם כרום (7,293 נקודות), אבל עדיין מדובר בשיפור נאה מאוד.
במבחן הג'אווה-סקריפט (JavaScript), שנקרא SunSpider, התמונה הייתה אפילו מוצלחת יותר מבחינתו של הדפדפן החדש: בגרסה 9 המבחן הסתיים לאחר 538 אלפיות השנייה לעומת 5,161 אלפיות השנייה בגרסה 8. התוצאה הזו אפילו הייתה יותר טובה מזו של פיירפוקס שסיים את המבחן ב-796 אלפיות השנייה.
התוצאה הייתה מוצלחת במיוחד גם במבחן Sputnik, מבחן תאימות ג'אווה-סקריפט של מעבדות גוגל בו מבצעים 5,246 מבחנים שונים בהתאם לגרסה 5 של תקן ECMA-262 לבדיקות יישומי ג'אווה-סקריפט. התוצאה מבחינת הבייבי החדש של מיקרוסופט הייתה מוצלחת מאוד: 81 שגיאות בלבד מול 131 שגיאות של כרום 7 ו-262 שגיאות של פיירפוקס 4.
בשורה התחתונה, אם אתם משתמשים בחלונות ויסטה ומעלה, ואם אתם גם ככה משתמשים באינטרנט אקספלורר – רוצו והורידו את הגרסה החדשה מיד. אמנם מדובר בגרסת בטה, מה שאומר שעדיין מחכות כנראה בעיות מעבר לפינה, אבל בסך הכל מדובר בדפדפן יציב וטוב בהרבה מקודמו שגם תומך באופן מקיף ב-HTML5 וב-CSS 3, למרות שזה עדיין לא ישים כמובן ברוב האתרים.
אבל אם אתם עדיין עם חלונות XP ורוצים להישאר עם חלונות XP, אז אין לכם שום בעיה: לכרום ולפיירפוקס יש מספיק פתרונות מוצלחים בשבילכם, כך שלא תצטרכו להישאר במקום. עם כל הרצון הטוב של מיקרוסופט, וניסיונות הפיתוי שלה, דפדפן הוא עדיין לא סיבה להחלפת מערכת ההפעלה, בעיקר כשיש פתרונות מוצלחים לא פחות, ולמרות שאין ספק שאינטרנט אקספלורר 9 מציע קפיצת דרך אדירה לעומת קודמו.
יוסי - מפתחי האתרים אמורים לכתוב אתרים לפי התקן. מפתחי הדפדפנים תפקידם להתאים את הדפדפנים לתקנים.
מעולה... נראה מבטיח. אין כמו תחרות עניינית בשביל להביא לשינוי לטובה. אבל - איך לעזאזל אמורים מפתחי אתרים להתמודד עם עוד דפדפן ?