סטפן זיג, סאפ: "אנחנו רוצים שאפשר יהיה לראות משחקי כדורגל מהזווית של הכדור"

הטכנולוגיה החדשה שמפתחת החברה באמצעות פלטפורמת ה-HANA תאפשר לחוות ולנתח את הספורט מזוויות שלא נראו בעבר ● "החזון שלנו הוא שניתן יהיה להחליף את שידור הטלוויזיה המסורתי בהדמיה המבוססת על תנועות החיישנים", אמר זיג, סגן נשיא בכיר ומנהל מוצר SAP HANA בחברה

כדורגל הוא ענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם, וככזה הוא מושך אליו הרבה מאוד יוזמות טכנולוגיות, מכל מיני זוויות הקשורות למשחק: יש כאלה המתמקדות בכיסוי הטלוויזיוני, כאלה העוסקות בשיפוט המשחק וכמובן כאלה הקשורות בבריאות השחקנים.

אבל המהפכה הגדולה באמת בכדורגל, שהולכת וקורמת עור וגידים בימים אלה, היא מהפכת המאניבול (Moneyball). מדובר בתופעה שהחלה דווקא בבייסבול האמריקאי, ספורט בו נאספות כמויות אדירות של סטטיסטיקה, שמשמשת לאחר מכן לניתוח, השוואה ושיפור של השחקנים והטקטיקות שבהן הם והקבוצות משתמשים.

למרות הכסף הגדול שמושקע בכדורגל, מהפכת המאניבול נמצאת בו בשלב החיתולים, אבל חברות רבות משקיעות זמן וכסף בפיתוח טכנולוגיות מעקב ואיסוף מידע. החזון הוא ששחקנים שרצים אחרי כדור יעטו על גופם חיישנים שמודדים את מיקומם, מהירות ריצתם, מידת חום הגוף שלהם, קצב פעימות הלב ונתונים נוספים, שישודרו בזמן אמת למערכת Big Data. זו תנתח את ביצועיהם בזמן אמת ותאפשר למאמן להעיר להם כיצד לתקן, לדעת מי מהם התעייף ויש להחליפו.

פיפ"א (FIFAׂ), ההתאחדות העולמית שמנהלת את הספורט, לא מאפשרת ליותר מדי טכנולוגיות להיכנס אל המשחק מסיבות שונות (שעיקרן נובע משמרנות), והיא אף מנעה במשך שנים מהשופטים לצפות בהילוכים חוזרים במקרים של שער שנוי במחלוקת, אבל הטכנולוגיה שפיתחה סאפ (SAP) לתחום הספורט, הכולל שימוש בחיישנים וניתוח נתוניהם בעזרת SAP HANA תשמש את נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל שייפתח בעוד כחודשיים בברזיל.

בראיון לאנשים ומחשבים בתערוכת CeBIT המתקיימת בהנובר שבגרמניה, אמר סטפן זיג, סגן נשיא בכיר ומנהל מוצר SAP HANA, כי הכיוון אליו פנתה HANA הוא שילוב של תכונות שהיו עד כה חלק מהאפליקציות לתוך בסיס הנתונים, למשל טיפול בריבוי מטבעות או איחוד הכנסות מהחברות הבנות לפי שיעור הבעלות בהם. בכך ייחסך הצורך לשנע את הנתונים לאפליקציות והדבר יוסיף למהירות.

"כחלק מהתהליך הזה, HANA מטפלת כיום בזמן אמת בנתוני מיקום ויכולה לענות על שאלות בהקשר של מיקום. הדרך שבה המנוע הגיאוגרפי מוטמע בהאנה מנצל את יכולת העיבוד בזכרון ומאפשר להכנס פנימה וכל פעם לראות יותר ויותר פרטים. מדובר בתכונה כל כך כבדה שהיא יכולה לעבוד רק באמצעות בסיס נתונים בזיכרון", סיפר זיג.

אבל איך זה קשור לכדורגל? זיג הסביר כי "במקרה של יישום הכדורגל, השחקנים עוטים חיישנים ובהם כמובן חיישן המתעד את מיקום השחקנים בממדים של אורך רוחב וגובה, וכך גם הכדור. לאחר שנתונים אלה נאגרים אפשר להריץ את המשחק מכל זווית אפשרית, אפילו מזו של הכדור, בלי לצלם אותו באף מצלמה. לצרכים חזותיים ניתן לבנות תוכנה שתכיל את נתוני השחקנים האמיתיים בתלת ממד ותראה את תנועתם מכל זוית. החזון שלנו הוא שניתן יהיה להחליף את שידור הטלוויזיה המסורתי בהדמיה המבוססת על תנועות החיישנים".

את המערכת, שפועלת מזה זמן מה באימוני נבחרת גרמניה, הציג אוליבר בירהוף, שחקן הנבחרת לשעבר שמשמש היום כמנהל מקצועי וכשגריר ספורט וטכנולוגיה עבור SAP.
הדרך שבה הצופים חווים כדורגל עשויה להשתנות בצורה דרסטית. תוכנת הכדורגל של סאפ. צילום: אבי בליזובסקי
"אנו רוצים לשפר את ההכנות שלנו לטורנירים חשובים כמו אליפות העולם. אם בעבר נתנו להם לצפות בהקלטות של משחקים כדי לנתח את צורת המשחק שלהם, הדבר לא היה יעיל כי הם לא מנהלים שמסוגלים לשבת בישיבות ארוכות. הם פשוט התעייפו. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת למאמן לדעת האם השחקנים מתאמצים (לפי קצב פעימות הלב), האם הם עייפים, ולהציע להם בזמן אמת לזוז ימינה או שמאלה כדי להגיע לכדור" אמר בירהוף על השימוש שעושה ה'מנשאפט' (הנבחרת הגרמנית) בטכנולוגיה.

הוא הוסיף והסביר כי "בטווח הקצר פיתחנו כלי תקשורת שמאפשר לשחקנים לנתח את המשחק שלהם ושל היריבים. בטווח הארוך אני רוצה שיהיה לנו בסיס נתונים שישתמש בכל הנתונים שנאספו על כל שחקן כדי שנוכל לאפיין כל תפקיד במשחק וצעירים יוכלו לדעת לפי הנתונים האם הם מתאימים לתפקיד בלם או חלוץ. אנו גם הופכים את האימונים לאינדיבידואלים לפי נתוני השחקן והתפקיד שלו במקום אימון כושר אחיד לכולם. בנוסף, הייתי רוצה לדעת על כל שחקן מה הסטטיסטיקה שלו בהצלחה בבעיטות עונשין.

"השחקנים אוהבים את זה ובכל דקה פנויה הם נכנסים ל-iPad ומסתכלים על התמונות ובארוחת צהרים הם מדברים זה עם זה על הביצועים".

אבל למערכת החדשה יש גם מתנגדים – בירהוף סיפר כי אגדת הכדורגל פרנץ בקנבאואר התבטא כי "המחשב לא יכול להבקיע גול".

ג'ים הגמן סנבה, מנכ"ל משותף של SAP, אמר כי "השימוש של המערכת בספורט יהיה מובן יותר לקהל הרחב מאשר האצה של תהליכים עסקיים או אופטימיזציה של לוגיסטיקה. כדורגל הוא הענף השלישי שהמערכות שלנו נכנסות אליו ומשפרות אותו, השניים הקודמים היו תחרויות שיט ומירוצי המכוניות פורמולה 1 (Formula 1). אני מקווה שגם ההתאחדויות יתיישרו עם הקדמה ויאפשרו שימוש בטכנולוגיה".

גם זיג מוסיף שההשלכות הן מעבר לכדורגל. "יצרנית הצמיגים פירלי (Pirelli) הטמיעה חיישנים בצמיגי המשאיות שהיא מייצרת המשדרים למחשבי המשאית ומשם לבסיס נתונים מרכזי, והיא יכולה להתריע בזמן אמת מתי צמיג עומד להתפוצץ. חברות הלוגיסטיקה יהיו מוכנים לשלם כדי לחסוך בזמן השבתה של המשאיות ובנזק שייגרם למטען", הוא טען.

למנמ"רים בישראל, שבה מפותחים מרכיבים חשובים של HANA, אמר זיג: "תביאו לנו בעיה, האנה תספק את הפתרון".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים