סקר: 70% מהישראלים רוצים סינון תכנים פוגעניים ברשת; איגוד האינטרנט: "ייצור אשליה שהילדים מוגנים"

נתוני הסקר, שהוזמן על ידי הארגון העולמי נגד פורנוגרפיה, תומכים בהצעת החוק שהגישה ח"כ ליה שמטוב, המכונה "חוק הסינון", במסגרתו יחויבו ספקיות האינטרנט לסנן תכנים פורנוגרפיים לכל המשתמשים, ורק מי שיבקש זאת, יקבל שירותי אינטרנט ללא סינון ● איגוד האינטרנט הישראלי מתנגד להצעה, ומתריע מפני הפגיעה שעשויה להיגרם מחסימה גורפת של תכנים באינטרנט: "מדרון חלקלק לצנזור מידע באינטרנט"

סקר שהוזמן על ידי הארגון העולמי נגד פורנוגרפיה fightthenewdrug ובוצע על ידי מכון דחף בראשות ד"ר מינה צמח, חושף כי 70% מהציבור מעוניינים בסינון נוקשה של תכנים באינטרנט, תוך אפשרות לבטל את החסימה באמצעות שיחה לספקי האינטרנט השונים. אולם, על פי איגוד האינטרנט הישראלי, סינון התכנים יהווה פגיעה בחופש הביטוי והעיסוק, וכלל לא יגן על הגולשים.

הסקר בוצע בעקבות הצעת החוק שהגישה חברת הכנסת ליה שמטוב, המכונה "חוק הסינון", לפיו ספקיות האינטרנט יחויבו לסנן תכנים פורנוגרפיים לכל המשתמשים, ורק מי שיבקש יקבל שירותי אינטרנט ללא סינון. השאלה שהופנתה למרואיינים הייתה: "הוגשה לאחרונה הצעת חוק בכנסת, שלפיה ספקיות האינטרנט יחויבו לסנן תכנים פורנוגרפיים לכל המשתמשים, ורק מי שיבקש יקבל שירותי אינטרנט ללא סינון. יש הטוענים שחוק זה יגן על ילדים מתכנים שליליים. מנגד יש הטוענים שחוק זה פוגע בחופש הפרט. האם אתה בעד או נגד הצעת חוק זו?"

כאמור, 70% מהציבור תומכים בהצעת החוק, בעוד ש-26% מתנגדים ו-4% נמנעים. בחלוקה בין נשים לגברים עלה, כי 77% מהנשים תמכו בסינון גורף, ואילו בקרב הגברים נרשמה תמיכה של 66%. בין החילוניים לדתיים התגלו נתונים מפתיעים: 55% מהחילוניים תומכים בהצעת החוק, אחריהם המסורתיים עם 75% תמיכה, ובקרב דתיים וחרדים נרשמה תמיכה של 90%.

על פי הצעת החוק, מציעה ח"כ שמטוב לתקן את המצב הקיים בו ספקיות האינטרנט מחויבות ליידע את לקוחותיהם בדבר אפשרות סינון חינם בעלון קטן שנשלח לבתי המנויים, שיטה שלטענתה "לא הצליחה בלשון המעטה". לדבריה, "בדיקות מול עשרות גולשים העלו, כי הרוב המוחלט לא יודעים על אפשרות סינון התכנים ללא עלות, וישנם אף רבים שלא מודעים לעובדה כי ניתן כיום לסנן תכנים פוגעניים".

"שיחות עם מומחי אינטרנט אף מעלות, כי ילדים נחשפים לתכנים קשים כבר מגיל שש", אמרה ח"כ שמטוב. בהצעתה היא הדגישה, כי יותר מ-47% מאותם ילדים גולשים במחשבים בחדרם הפרטי. "מצב זה, שבו עשרות אלפי ילדים וילדות קטנים נמצאים מחוץ להשגחת הוריהם ועלולים להיות מוטרדים על ידי פדופילים, הוא לא מקובל ואסור כי יימשך. רק באחרונה שמענו על בכיר בחברת היי-טק שתקף וירטואלית מאות ילדים באין מפריע. הצעת חוק שמבקשת ליידע הורים בדבר זכותם ואולי אף חובתם להגנה על ילדיהם היא מידתית".

בהצעת החוק אין חובה על חסימה אוטומטית לכל הגולשים בישראל. בפועל, הוצע גם פתרון חלופי, שבמסגרתו יפנו נציגי ספקיות האינטרנט לכל לקוחותיהם ויציגו בפניהם את כל הסכנות וכל החלופות הקיימות. "חשוב לתת לאנשים את זכות הבחירה והגלישה", טענה ח"כ שמטוב. "עם זאת, חשוב לזכור כי חוק שמגביל את הצפייה בשידורי טלוויזיה פועל כבר שנים בארץ ואף עבר את מבחן בג"ץ ברוב מוחץ. לכן, ההתקפות כנגד החוק הנוכחי פשוט מיותרות".

"סינון תכנים אינו תחליף לסמכות הורים"
איגוד האינטרנט הישראלי מתנגד להצעת החוק, ומתריע מפני הפגיעה שעשויה להיגרם מחסימה גורפת של תכנים באינטרנט. "סינון גורף ייצור אשליה להורים כי ילדיהם מוגנים, ואין הם כאלה!", נאמר בתגובת איגוד האינטרנט. "סינון מטרתו לספק מחסום מגישה לתוכן לא ראוי. המסנן אינו תחליף להגברת הסמכות ההורית ופיקוח חינוכי, הן בבית והן בבית הספר. יש צורך בשיח והבנה משותפת של הסיכונים והיתרונות. בנוסף, סינון גורף עלול לפגוע בחופש הביטוי ובחופש העיסוק, ויהווה מדרון חלקלק לצנזור מידע באינטרנט".

עוד נמסר מהאיגוד, כי "החוק הקיים מחייב את ספקי האינטרנט לספק לכל הורה המעוניין בכך תוכנת סינון בחינם. הצורך היחיד העולה מן השטח הוא הצורך בהגברת המודעות של ההורים והמורים לאפשרותם לקבל את תוכנת הסינון בחינם".

עם זאת, איגוד האינטרנט אינו חולק על כוונת המחוקק, כי אם על הדרך שח"כ שמטוב מעוניינת ליישם. "החוק של ח"כ שמטוב מגיעה ממניעים נכונים, לצורך העלאת המודעות והגנה על הילדים מפני תכנים לא ראויים. אולם, הכנסת דרישת הסינון כברירת מחדל היא מיותרת. נציגי איגוד האינטרנט נפגשו עם ח"כ שמטוב, הסבירו לה את הפגיעה הפוטנציאלית שבחסימת אתרים גורפת, וקראו לה לפעול להעלאת המודעות של הציבור לאפשרות לקבל תוכנות סינון".

בלשכתה של שמטוב ביקשו להבהיר, כי מדובר בהצעת חוק שעליה ידונו בוועדה הרלוונטית, והיא תבקש להזמין אליה אנשי אקדמיה, עובדים סוציאליים, מורים, הורים ומומחי אינטרנט. "ייתכן שתימצא לבסוף נוסחה שבמסגרתה נוכל להעניק לתושבי ישראל ובעיקר לילדים אינטרנט מסונן מתכנים קשים ומיניים, ובמקביל לאפשר להורים לגלוש ללא סינון באמצעות סיסמאות. המטרה העיקרית היא הגנה על הילדים. כל ניסיון להשוות את הצעת החוק למדינות דיקטטוריות כמו איראן מראה על רדידות הדיווחים. באותן מדינות אין כלל אפשרות לבטל את הסינון והן מפעילות משטרת מחשבות, בעוד שהצעת החוק שלי מנסה להציל את נפשות ילדינו, כאשר ההורים הם אלו שקובעים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים