טים קוק: "הטענות שאפל מתחמקת ממסים – זבל פוליטי"
מנכ"ל אפל טען בראיון ל-60 דקות שהחברה "משלמת כל דולר מסים שהיא חייבת" וקרא לשינוי במדיניות המיסוי של ארצות הברית ● ומה דעתו על מה שקורה במפעלי פוקסקון? אי אפשר לדעת, כי הוא לא נשאל על כך
הטענות לפיהן חברות הענק משתמשות ב-"מקלטי מס", כלומר: מדינות בהן המיסוי נמוך הרבה יותר מאשר באחרות, נשמעות כבר תקופה ארוכה. אלא שלדברי טים קוק, מנכ"ל אפל (Apple), בכל מה שקשור לחברה שבראשה הוא עומד – הטענות האלה הן "זבל פוליטי".
קוק התייחס בראיון בתוכנית 60 דקות של CBS למגוון נושאים, בהם השוק הסיני. קוק אמר כי כל הסימנים מראים על כך שמדינת הענק תעקוף בקרוב את ארצות הברית ותהווה השוק הגדול ביותר עבור אפל. "הסיבה לכך היא לא רק מספר המכשירים שנקנים בסין, אלא גם הגידול במעמד הביניים שם, שמאפשר את זה", ציין.
אפל משלמת חלק גדול מהמסים שלה על הרווחים מחוץ לארצות הברית באירלנד, שם מדיניות המיסוי נוחה לחברות. הוא טען כי אם הייתה משלמת את המסים בארצות הברית, הסכום שהיה על אפל להוציא היה גבוה ב-40%. לדבריו, "זה לא דבר הגיוני לעשות". ככלל, לדברי קוק, "אפל משלמת כל דולר מסים שהיא חייבת".
תת ועדה של הסנאט האמריקני, שחקרה את מדיניות המס של אפל, גילתה שרק ב-2012 החברה חסכה תשעה מיליארד דולר בתשלומי מסים בכך שהשתמשה בשלושה "מקלטי מס" מחוץ לגבולות ארצות הברית. על פי הדיווחים, הרווחים של החברה מעבר לים עומדים על 181.1 מיליארד דולר, הרבה יותר מכל חברה אמריקנית אחרת, ואם תרצה להחזיר את הרווחים הללו לארצות הברית, היא תצטרך לשלם לרשות המסים האמריקנית סכום של 59.2 מיליארד דולר.
קוק טען כי "תקנות המסים הנוכחיות רלוונטיות לעידן התעשייתי ולא לעידן הדיגיטלי. זה נורא לארצות הברית, זה לוקח אותנו אחורה והיה צריך לשנות את התקנות הללו לפני הרבה שנים".
פרופ' רבקה לסטר מבית הספר למינהל עסקים סטנפורד אמרה לגרדיאן (Guardian) הבריטי כי היא סבורה ש-"השפה הציורית" של קוק מעידה על תסכול שהוא חש מהעדר ההתקדמות ברפורמת המס. "החברות והממשל מחכים לראות מי יעשה את הצעד הראשון", אמרה. אלא שבינתיים, החברות מסרבות להחזיר את הרווחים שנמצאים מחוץ לארצות הברית ומחכות שהממשל יפעל.
לא נשאל על פוקסקון
מבקרי טלוויזיה בארצות הברית ציינו כי כחלק מהכתבה ערכו אנשי אפל סיור לכתב, צ'רלי רוז, שנשא אופי יחצ"ני: רוז הביע במהלכה פעמים רבות התלהבות. כמו כן, הם הביעו תמיהה על כך שבכתבה לא נשאל קוק על נושא בוער אחר – תנאי העבדות בפוקסקון (Foxconn), המפעל שמייצר עבור אפל את מכשירי ה-iPhone וה-iPad. דו"חות שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על כך שקיימות במפעלים האלה הפרות חוזרות ונשנות של זכויות, בהן משמרות ארוכות מאוד, ימי חופש מעטים מאוד, העדר הפסקות, חשיפה לסכנות בריאותיות ושכר נמוך.
עם זאת, הכתב שאל את קוק מדוע אפל מייצרת את המוצרים בסין. קוק השיב כי הסיבה לכך היא לא העלות הנמוכה יותר, אלא הכישורים. לטענתו, האמריקנים איבדו עם השנים כישורים מקצועיים רבים.
בקשר לסוגיית הפרטיות אמר קוק כי "האזרחים לא צריכים לבחור בינה לבין ביטחון לאומי. אנחנו באמריקה וצריכים ליהנות משניהם".
טים קוק היה יכול להיות טייח מעולה