לפני 32 שנים – נולד האינטרנט "כפי שאנחנו מכירים כיום"
ב-1 בינואר 1983 בוצע אחד הצעדים החשובים בהתפתחות הרשת: התשתית של ARPANET הוחלפה ל-TCP/IP ● פרופ' אהרון פרידמן מאוניברסיטת אריאל מסביר את הצעד ההיסטורי ומשמעותו, ומדבר על עתיד האינטרנט
בסוף השבוע צוין אחד התאריכים החשובים בתולדות רשת האינטרנט – ב-1 בינואר לפני 32 שנים אימצה ARPANET (ר"ת Advanced Research Projects Agency Network – הרשת של הסוכנות האמריקנית לפרויקטי מחקר מתקדמים) את ה-TCP/IP. בכך, למעשה, הפך האינטרנט להיות דומה לרשת המוכרת לנו כיום.
המאורע הזה הוא בין אבני הדרך החשובות בתולדות הרשת, ויש שמכנים אותו יום ההולדת של האינטרנט. אחד מהם הוא פרופ' אהרון פרידמן, ראש מרכז המאיצים, חוקר במרכז לטכנולוגיות סייבר באוניברסיטת אריאל ומי שעבד בעבר בנושא זה עם משרד ההגנה האמריקני.
ARPANET מומנה על ידי DARPA, סוכנות המחקר של צבא ארצות הברית. אימוץ ה-TCP/IP על ידה הוא אמנם לא הצעד הראשון שהביא להולדת האינטרנט – שהחל כפרויקט צבאי עוד בשנות ה-60', וקדמו לכך המצאת פרוטוקול ה-Telnet וה-BBS – אבל מדובר באחד הצעדים המשמעותיים בתהליך.
"האימוץ של ה-TCP/IP על ידי ARPANET הוא ההתחלה של האינטרנט כפי שאנחנו מכירים כיום", מסביר פרופ' פרידמן. "מדובר בתולדה של מחקר רב שנתי שהחל במעבדות יבמ (IBM) במדינת ניו-יורק. במקור יצרו רשת בשם ביטנט, שחיברה אוניברסיטאות ומכוני מחקר".
מדוע אתה מכנה את הצעד הזה כהולדת האינטרנט? ככל הידוע, המקור של רשת האינטרנט הוא בשנות ה-60', כפרויקט צבאי. ברור שזה איזשהו ציון דרך, אבל האם צריך לקרוא לו ההתחלה?
"מדובר בציון דרך חשוב. ההתחלה הייתה הרבה יותר צנועה – חיברו שני מחשבים באמצעות קווי המסופים שלהם. בצורה כזאת שרשרו מחשבים והיו יכולים להעביר מידע על פני העולם. ARPANET יצרה בראשונה את המודל המודרני, של שבע שכבות רשת – מודל שעובד עד היום. לכן, מוצדק לקרוא לזה התחלה."
האם רק צרכים צבאיים היו המניע לפיתוח האינטרנט?
"קשה לענות לזה. המימון היה צבאי, אבל אין לי ספק שהיו מוטיבציות נוספות".
מהן שאר נקודות המפתח בהתפתחות הרשת?
"ב-1992 הפך האינטרנט לרשת ציבורית. חברות התקשורת הקימו ארבעה מרכזים (MAE) בארצות הברית שהיו מחוברים ביניהם. כדי להיכנס לאינטרנט היה צריך להגיע עם קו לאחד המרכזים. באותה השנה גם אושר על ידי הקונגרס האמריקני התקן ל-HTML, ל-HTTP ול-www. בהמשך, כל חברת תקשורת בנתה לעצמה רשת פרטית כלל עולמית והשתמשה ככל האפשר ברשת שלה. עם התפתחות טכנולוגית ה-ATM האינטרנט הפך לרשת הדומה לטלפון, לכזו שמעבירים בה את האינפורמציה לפי אלגוריתמים מתוחכמים של ניתוב לנצילות בזמן ובכסף. ב-1998 האינטרנט כבר נראה לגמרי אחרת – לא עוד ארבעה מרכזים אלא רשתות שונות, החופפות אלה את אלה.
כיום האינטרנט מבוסס על סיבים אופטיים. בארצות הברית חולשות על השוק הזה טיים וורנר (Time Warner), חברת הרכבות וחברות החשמל, מאחר שהן שולטות בנתיבי הכבלים. בעלות תשתיות הסיבים האופטיים הגדולות באירופה הן בריטיש טלקום (British Telecom) ודויטשה טלקום (Deutsche Telekom). בישראל, השולטת העיקרית היא בזק, כאשר HOT עוקבת אחריה. גם חברת החשמל נכנסה לתמונה, באמצעות Unlimited, וקיים סיכוי סביר שהיא תהפוך להיות החברה ההגמונית בתחום".
מי היו גורמי המפתח בתהליך? האם נכון שמיקרוסופט לא הבינה בזמן את הפוטנציאל?
"האינטרנט הוא 'משחק' של חברות התקשורת והממשלות. חברות המחשבים והתוכנה, ומיקרוסופט (Microsoft) בתוכן, הן שחקניות זוטרות.
ביל גייטס שוחח איתי על הנושא בימים שבהם האינטרנט היה בחיתולים ואין ספק שהוא הבין יפה מאוד את הפוטנציאל. לחברה כמו מיקרוסופט לוקח זמן לפתח ולכן היא החלה עם מפתחי צד שלישי, שיכולים היו להיערך מהר מאוד לפיתוח תוכנות רשת. עם הזמן הצליחה מיקרוסופט לקחת את תוכנות הרשת שפותחו באוניברסיטת ברקלי וב-AT&T, ולהתאים אותן ל-Windows".
מהו החלק הישראלי בפיתוח האינטרנט?
"הייתי אומר שהתרומה העיקרית של ישראל היא בפיתוח ציוד תקשורת מתקדם ולווייני תקשורת. ישראל היא מעצמת פיתוח ומעמידה טכנולוגיות מתקדמות בזמנים קצרים ממדינות אחרות".
מדוע האינטרנט לא תוכנן מראש להיות רשת מאובטחת?
"הבעיה באבטחה היא שמפתחים ואנשי ביטחון חשים רתיעה מלחשוב כפושעים. כשתכננו את האינטרנט לא חשבו על האפשרות שניתן יהיה לפרוץ אליו. ב-1996 הצגתי הדגמה של פריצה לראשי מחלקות ב-FBI והמבט על פניהם היה לא יסולא מפז. רק אז התחילו להבין שיש צורך בחקיקה ובטכנולוגיה כדי להגן.
בגלל הבורות והתמימות יש הרבה דעות קדומות ולכן המפתחים נדרשים להתגבר טכנית על המעצורים של עצמם.
בנוסף, יש לזכור שאבטחה היא משחק של חתול ועכבר. כל שיטת אבטחה תיפרץ בסופו של דבר ויהיה צורך בטלאים כדי לתקן את הפריצה".
מה צופן העתיד?
"קשה לחזות את העתיד אבל יש מספר דברים ברורים: התקשורת תעבור דרך האינטרנט ותיהפך לכן לזולה ויעילה יותר; רדיו וטלוויזיה יהפכו לנחלה בלעדית של האינטרנט; רפואה תתבצע דרך האינטרנט ותהפוך לכן לבטוחה יותר; ותתפתח מגמת האינטרנט של הדברים".
זוכרים איך לפני 30 שנה היינו מתחברים ל-BBS של שמואלי ומעבירים קבצים...