שדה הקרב האזרחי העתידי מצריך חשיבה ותפישה חדשה

הזירה העתידית של אירועי לוחמה בטרור ופשיעה לסוגיה מחייבת אותנו להפנים כי יכולות האדם הן מוגבלות ביחס ליכולות הטכנולוגיות, ומוטב שהגורם האנושי בשטח יקבל החלטות אופרטיביות בלבד

15/11/2017 14:20
חמי פקר, מנהל מרכז החדשנות, מוטורולה סולושנס. צילום: יח"צ

שדה הקרב האזרחי העתידי מחייב אותנו להפנים כי יכולות האדם הן מוגבלות ביחס ליכולות הטכנולוגיות ומוטב שהגורם האנושי בשטח יקבל החלטות אופרטיביות בלבד.

בתחום "בטחון הציבור" (public safety), הזירה העתידית של אירועי לוחמה בטרור ופשיעה לסוגיה, מצריכה חשיבה ותפישה חדשה לצד יכולות מחקר ופיתוח מתקדמות, לצורך ניתוח מעמיק והבנה של המצב החדש.

ארגוני-הטרור ממשיכים לנצל את הזמן הארוך שלוקח לסוכנויות הביטחון בכל מדינה להתארגן ולהגיב על כל סוג חדש של פיגוע ובוודאי במדינות בהם קיימים קשיים רבים להתגונן ולהגיב במהירות. לזירה האזרחית ישנן מורכבויות רבות כמו אתרים בעלי נפח תיירות גבוה, זירות 'הרחוב' לסוגיה, מקומות קדושים, מקומות המשמשים סמל שלטוני וכדומה.

להכות בעוצמה מתגברת בזירות האזרחיות

נראה כי טרור המופעל באמצעות קבוצות מאורגנות או טרוריסטים בודדים ימשיך להכות בעוצמה מתגברת בזירות האזרחיות לסוגיהן שנחשבות ל'בטן הרכה' של כל מדינה לרבות המדינות המערביות המתקדמות. למרות שאלו פועלות ביתר שאת בעשור האחרון לצמצום אירועי הטרור בשטחן. קיים קושי אמיתי ולמעשה בלתי אפשרי, לקיים מצב של מניעה מוחלטת של אירועי טרור ולכן חלק מהמדינות פועלות ומגבשות אג'נדה חדשה לפעול לצמצומם ככל שניתן.

פיגועי הטרור בשנים האחרונות  מבליטים את "שדה-הקרב האזרחי" הגלובלי החדש שעתיד ללוות את ה-"כפר הגלובלי" עוד שנים רבות. ניתן להבחין בשני היבטים מרכזיים בתחום זה:

הפיגועים שהתרחשו במקומות הומי ציבור בכוונה תחילה, חידדו את הפער הקיים בתפיסת ההגנה המערכתית של גופי הביטחון, ההצלה והחירום בכל המדינות המערביות והדגישו את הצורך בארגז-כלים חדש ומתקדם מאוד- תפיסתית וטכנולוגית. זאת בכדי להביא למניעה וסיכול נקודתי של אירועי טרור עתידיים, בנוסף לניהול אירוע, מתרחש פענוח מהיר, הפקת לקחים ויישומם המהיר בזירות השונות.

אירועי פשע וטרור לא יוכלו להיות מטופלים

ההיערכות המחודשת שנדרשת מכל מדינה להתגוננות בזירה האזרחית (בשונה מהזירה הצבאית), בכדי להילחם בצורה אפקטיבית בטרור, צריכה להיות שונה לחלוטין מהקיימת. על המדינות להצטייד באמצעי מודיעין ומניעה מגוונים ולקיים מערכי שליטה ובקרה בעלי טכנולוגיה חדשנית ויכולת דיווח ותגובה בזמן אמת, כמו יכולות זיהוי ודיווח שוטף על אירועים 'חריגים', עיבוד וניתוח מדויק של נפחי מידע אדירים בזמן אמיתי על פי דרישה, יכולת טכנולוגית מתקדמת להעברת מידע מהשטח בזמן אמיתי למערכי השו"ב והפוך.

הבנת הזירה (scene understanding), בצורה איכותית, עמוקה ומדויקת ביותר של אירועי הפשע והטרור במקומות הומי ציבור, הינה יכולת בסיסית הנדרשת לגופי הביטחון. ללא יכולת זו, אירועי פשע וטרור לא יוכלו להיות מטופלים, הן כמניעה לאורך טווח והן כפענוח מהיר למניעת אירועים נוספים. היכולות האנושיות וכוח-האדם המוקצה למשימות אלו בגופים השונים, אינו יכול כיום ולא יוכל בעתיד, להוות מענה הולם. למצב זה, כלי הבינה המלאכותית לסוגיהם מביאים עימם בשורה חדשה.

חלקם של האמצעים החדשים הנדרשים להתמודדות בשדה-הקרב החדש, זהה לאלו הנדרשים ומפותחים כיום עבור זירות פשע לסוגיהן במקומות הומי ציבור.

דוגמאות מרכזיות לצרכים הזהים: מערכות שליטה ובקרה אזוריות, מערכות צילום מתקדמות בזירת הרחוב, מערכות אנליטיקה לניתוח מדיה לסוגיה בזמן אמיתי ובדיעבד, אמצעי קשר מתקדמים, מערכות מהירות ותבוניות לניתוח מידע בנפחים עצומים, מערכות ניתוח של בינה מלאכותית לחיזוי אירועים וסיוע בקבלת החלטות ועוד.

מכפיל כוח משמעותי במיוחד ל'שדה-הקרב האזרחי' החדש

תפישה חדשה זו, לצד פיתוחם של אמצעים וכלים טכנולוגיים מתקדמים, מתבססת על יכולות של בינה מלאכותית, המהווה מכפיל כוח משמעותי במיוחד לשדה-הקרב האזרחי החדש.

דוגמאות מרכזיות ליכולות החדשות: התאמת מערכות חיזוי וניתוח מודיעיניות מתקדמות (שכיום נמצאות בעיקר בגופי ביטחון מסווגים) לשימושם של משטרות וגופי הצלה וחירום, מערכות אנליטיקה לחיזוי והבנה מהירה ורחבה במיוחד של מספר אירועים בזמן אמיתי ומתן התראות, מערכות ניתוח צילום ומדיה לסוגיהן בנפחים גבוהים במיוחד, אמצעים טכנולוגיים רוויי סנסורים המעבדים מידע מגוון בזמן אמיתי, מנתחים ומדווחים למוקדים וכו'.

כמו כן, נראה שהיכולת האנושית ששימשה עד כה כנדבך המרכזי בתחום הביטחון והמגננה, לצד מערכי הטכנולוגיה ואמצעים מיוחדים נוספים- נדרשת לשנות את מקומה בציר ולעבור ליישות המקבלת את כלל ההחלטות האופרטיביות בלבד לאחר שקלול היכולות הטכנולוגיות החדשניות.

הבינה מלאכותית במערכות השונות מתגברת על הפערים שהיכולת האנושית כבר היום מתקשה מאוד לעכל ולא תוכל להכיל בשנים הבאות בתחום המגננה.

הכותב הינו מנהל מרכז החדשנות של מוטורולה (Motorola) העולמית בישראל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים