"המטבעות הווירטואליים צריכים לקבל יחס אוהד מהרגולציה"
"אין מנוס מלעשות סדר בתחום", אמר עו"ד מוטי ימין, מנהל מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך ומי שעומד בראש צוות לקביעת רגולציה בנושא ● עם זאת, הוא ציין ש-"יש לגלות פטרנליזם, כדי להבטיח שהמטבעות הווירטואליים לא יהפכו למוטציה של תעשיית האופציות הבינאריות"
יו"ר רשות ניירות ערך שלח השבוע מכתב למנכ"ל הבורסה, על מנת שלא לאשר הכנסת חברות ביטקוין למסחר בבורסה. כמי שעומד בראש ועדה ברשות שהוקמה כדי לבחון את הנושא, מדוע לא לאפשר להן להיסחר בבורסה עד שתיקבע רגולציה?
"המכתב של יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, למנכ"ל הבורסה, איתי בן-זאב, בא להגן על המשקיעים מפני ספקולציות ותנודתיות חריגות. בימים האחרונים אנחנו עדים לתנודתיות חריפה של חברות שרשומות בבורסה והודיעו שהן מתכוונות להיכנס לפעילות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים ('חברות הביטקוין' – גב"ז). התנודתיות של המניות של שתי חברות אלה – משאבי טבע ופנטזי נטוורקס – הייתה חריפה ביותר. כך, אחרי דבריו של פרופ' האוזר בכנס רשות החדשנות ומכתבו למנכ"ל הבורסה, המנייה של משאבי טבע ירדה ב-50% ובמחצית היום עלתה ב-35%.
תנודתיות זו לא בריאה ומשקפת את החשיפה גדולה של המשקיעים לסיכונים, שלא היו קיימים כשחברות אלה הונפקו בבורסה".
האם חברה רשומה לא יכולה לשנות את תחום הפעילות אם היא מודיעה על כך?
"זה נכון שחברה יכולה לשנות את תחום הפעילות שלה במידה שהיא מודיעה על כך לבעלי המניות, אך במקרה הנוכחי מדובר בכניסה לתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, שמתנהלים בסביבה פרועה. אנחנו רואים בכניסה של חברות למטבעות אלה ככניסה לתחומים בעלי סיכון גבוה בדלת האחורית".
מה באשר ל-ICO (ר"ת Initial Coin Offering)?
"הוועדה שאני עומד בראשה בוחנת, בין השאר, את התופעה הזאת ומחפשת דרך להכניס את הפעילות של גורמים שמבקשים לגייס כסף לפעילויות שונות באמצעות ICO. התחום הזה מתפשט בקצב מהיר מאוד וחברות קטנות כגדולות מנפיקות טוקנים – מעין מניות דיגיטליות – ועם הכסף שהן מגייסות הן מממנות פרויקטים שונים.
גם ב-ICO, המשקיעים חשופים לסיכונים ומדינות רבות מחפשות כיצד ליצור מסגרת רגולטורית כדי להקטין אותם".
מהו הגודל של שוק המטבעות הווירטואליים?
"שווי השוק של כל המטבעות הווירטואליים (ביטקוין, את'ריום ואחרים – גב"ז) צמח מכ-18 מיליארד דולר בתחילת השנה לכ-300 מיליארד בימים אלה – זינוק של פי 16 בתוך פחות משנה. אין מנוס מלעשות סדר בתחום זה.
בנוסף, חייבים להבחין בין בלוקצ'יין, ביטקוין ו-ICOs. בלוקצ'יין הוא טכנולוגיה לגיטימית, שהופכת להיות חלק מחיינו. נאמץ אותה והיא תאפשר הורדת עלויות למשקיעים. ביטקוין הוא אמצעי תשלום וירטואלי שדומה שערכו יצא משליטה. בנוגע אליו, יש סכנה שמדובר בבועה, שאחד המאפיינים שלה הוא תופעת העדר. זה מזכיר לי את תסמונת המשבר בארצות הברית ב-1929 או, אם תרצו, את תסמונת המלצת ההשקעה של 'נהג המונית' במשבר של שנות ה-80 וה-90. אין כל מידע על ביקוש והיצע והאם מישהו שולט על כך. זה נראה כמו בועה, מריח כמו בועה, מתנהג כמו בועה ומרגיש כמו בועה, ומזכיר לי את הבהלה לזהב במאה ה-19.
לגבי ICOs, הסיפור שונה וגם כאן נהיה חייבים לעשות סדר בשוק. חלק מהמדינות החליטו לבחון את ההנפקות האלה כל מקרה לגופו וחלק קטן החליטו לאסור. אנחנו החלטנו לברר באמצעות צוות האם ובאילו תנאים מדובר בניירות ערך, מטבעות או יצור כלאיים, שאני קורא לו מטבע ניירות ערך. הצוות אמור להגיש את הדו"ח שלו עד סוף חודש זה. נהיה חייבים להגדיר לעצמנו ולשוק מה זו החיה הזו. בין השאר, נצטרך לשקול הרחבה של תחולת הפיקוח על מטבעות ניירות ערך, ולהגדיר מסגרת רגולטורית מתאימה ושונה מזו שאנחנו מכירים בהנפקת ניירות ערך".
איך על הרגולציה להתייחס לביטקוין ולדומיו – לחיוב או לשלילה?
"נושא המטבעות הווירטואליים והנפקתם חייב לקבל התייחסות רגולטורית אוהדת, אולי אפילו נועזת במידה מסוימת, כדי לתת סיכוי לאפשרות לפתח בארץ מרכז פיננסי בינלאומי למטבעות ניירות ערך מהסוג של ICOs. יחד עם זאת, המסגרת הרגולטורית תצטרך לגלות מידה של פטרנליזם, כדי להבטיח שלא יהיו גופים שיהפכו את עולם המטבעות הווירטואליים למוטציה של תעשיית האופציות הבינאריות".
תגובות
(0)