פיטר ת'יל ועמק הסיליקון כבר לא
היזם - שהביא אל העולם את PayPal ושיושב בחבר המנהלים של פייסבוק - עוזב את ממלכת ההיי-טק של צפון קליפורניה לטובת לוס אנג'לס ● מדוע? אולי משום שכרפובליקני וכתומך טראמפ, הוא לא מרגיש שייכות אמיתית להגמוניה הדמוקרטית של התעשייה
פיטר תי'ל, יזם ומשקיע בולט בתעשיית ההיי-טק, עוזב את ביתו שבעמק הסיליקון ועובר ללוס אנג'לס. והוא לא סתם עוזב, אלא אפילו שוקל לסיים את חברותו במועצת המנהלים של פייסבוק (Facebook) – כך על פי דיווח שפורסם בוול-סטריט ג'ורנל (The Wall Street Journal) ביום ה'.
ת'יל בן ה-50, מייסד PayPal, רפובליקני שתומך בדונלד טראמפ והביע זאת לא אחת, לא רווה נחת ופופולריות בממלכת ההיי-טק. יחסיו עם מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, הפכו למתוחים בעקבות תמיכתו המובהקת בטראמפ. אבל לא מדובר ביחסים משובשים רק עם צוקרברג, אלא עם כל הגוורדיה של מובילי תעשיית ההיי-טק האמריקנית.
לקח ימינה רק ב-2016
אם מסתכלים על ההיסטוריה שלו מגלים שת'יל, שהוא הומו גלוי, נולד בכלל בפרנקפורט שבגרמניה, אבל גדל בקליפורניה. הוא למד באוניברסיטת סטנפורד בשנות ה-80 וייסד בה את העיתון The Stanford Review. יחד עם מקס לבצ'ין ואילון מאסק הקים ת'יל את PayPal, שאותה רכש מ-eBay ב-2002 תמורת 1.5 מיליארד דולר. הוא עדיין מנכ"ל החברה.
ב-2004 הכיר ת'יל את מייסדי פייסבוק והיה למשקיע החיצוני הראשון בפרויקט, כשהשקיע חצי מיליון דולר בכ-7% ממניות החברה – מה שהניב לו רווח עצום. באחרונה מכר ת'יל חלק נכבד ממניותיו אלה, אולי כהכנה לנטישת האזור. בהמשך הוא השקיע בחברות אינטרנט בולטות נוספות, למשל בלינקדאין (LinkedIn).
מפתיע לגלות שרק ב-2016 שינה ת'יל את דעותיו הפוליטיות השמאלניות-ליברליות והחל לתמוך במועמד הרפובליקני לנשיאות. ולא סתם לתמוך – הוא אפילו הרים לקמפיין טראמפ תרומה של 1.25 מיליון דולר והתייצב בוועידה הלאומית של המפלגה הרפובליקנית, שנערכה בקיץ שלפני הבחירות, על מנת להביע באופן מובהק ומוצהר את אהדתו לטראמפ.
המיליארדר הטכנולוגי השנוי במחלוקת הלך והפך בשנים האחרונות, כך מתברר, למתוסכל מהערכים הפוליטיים השמאלניים של עמק הסיליקון. זה מה שכנראה הביא אותו לתכנן להעביר את עסקיו, כמו גם חלק מחברות ההשקעות האישיות שלו, ללוס אנג'לס – במהלך שהמחנה שלו מתאר כניסיון להימלט מההגמוניה הפוליטית של אזור מפרץ סן פרנסיסקו.
ת'יל מתכוון להעביר את מקום מגוריו להוליווד ולמקם את קרנות ההון-סיכון שלו, Thiel Capital ו-Thiel Foundation, במטות חדשים בלוס אנג'לס, כך לפי דבריו של אדם שמכיר את תכניותיו אך ביקש להישאר אנונימי. המקור גם אמר שאחת מהקרנות שלו, Founders Fund, תישאר בסן פרנסיסקו.
דובר Thiel Capital, ג'רמיה הול, סירב להגיב לדיווחים.
לפי הוול-סטריט ג'ורנל, עמדתו הפוליטית של ת'יל הובילה גם ליחסים מתוחים עם חבר מועצת המנהלים של פייסבוק, ריד הייסטינגס, מנכ"ל נטפליקס (Netflix). ב-2016 דיווח הניו-יורק טיימס (New York Times) על מייל שבו תיאר הייסטינגס את תמיכתו של ת'יל בקמפיין טראמפ כ-"שיפוט רע באופן קטסטרופלי".
בחודשים שלאחר הבחירות שוחחו ביניהם צוקרברג ות'יל על תפקידו של האחרון בדירקטוריון של ענקית הרשתות החברתיות, אך ת'יל נותר נחוש להישאר ולקחת חלק בגוף המנהל, וצוקרברג לא לחץ עליו להתפטר – כך לפי דיווחים.
בעוד שמקור אחד אמר לג'ורנל שיש סיכוי טוב שת'יל יישאר בדירקטוריון של פייסבוק לעת עתה, העיתון דיווח שת'יל התייעץ עם מקורביו ועדיין לא החליט מה יעשה בנדון. פייסבוק סירבה להגיב על הדיווח ומצידו של ת'יל לא נמסרה תגובה.
יש המספרים שבכיר ההיי-טק הרפובליקני מעוניין להשיק גוף תקשורת שמרני. יהיה זה קצת אירוני אם ת'יל יבחר לעסוק, שוב, במדיה באופן מקצועי: בשנה שעברה הוא מימן בסתר תביעה של המתאבק לשעבר האלק הוגן, שהסתיימה בסגירת אתר הרכילות Gawker Media – מה שהוביל לפשיטת רגל של החברה ולמכירת מרבית נכסיה ל-Univision Communications. במהלך הזה ת'יל – שאמר בנאום בוועידה הלאומית הרפובליקנית שהוא "גאה להיות הומו" – כנראה חיסל חשבונות עם האתר, שעוד ב-2007 הוציא אותו מהארון באופן לא הוגן, בדיווח שפגע בפרטיותו. התנהלותו זו של ת'יל עוררה ביקורת על ההשפעה המצמררת הפוטנציאלית שלו על חופש העיתונות.
ויש גם אירוניה במעבר ללוס אנג'לס, שלבטח אינה פחות ליברלית מעמק הסיליקון. אבל ייתכן שת'יל פשוט מאמין באמרה "משנה מקום משנה מזל", לא כל כך בהקשר הכספי – שבו הוא נוחל הצלחה גדולה בלאו הכי, אלא יותר בכל הקשור ביכולות שלו להתחבב ולהוביל.
תגובות
(0)