ארגוני זכויות נגד אמזון: "משתפת פעולה עם הרשויות בפגיעה בפרטיות"
עשרות ארגוני זכויות אדם פנו לענקית המסחר בדרישה להימנע ממכירת טכנולוגיית זיהוי הפנים שברשותה לרשויות החוק
גנבים ופורצים צריכים להתחיל לפחד? אמזון (Amazon) מספקת כמעט בחינם לרשויות החוק באורגון ובאורלנדו שבארצות הברית כלים לזיהוי פנים, ובכך סוללת את הדרך לפריסה של טכנולוגיה שמעוררת דאגות בקרב קבוצות של פעילי זכויות אדם.
ידיעות על כך התפרסמו בעקבות מסמכים שהושגו על ידי הארגון לזכויות האזרח של צפון קליפורניה מכוח חוק חופש המידע. עוד לפי המסמכים, מלבד הטכנולוגיה, אמזון מספקת גם שירותי ייעוץ.
במכתב שנשלח לאמזון על ידי כ-40 ארגוני זכויות אדם, מתבקשת ענקית המסחר להפסיק למכור את התוכנה לרשויות החוק, משום שהיא עשויה להוביל להתרחבות המעקב אחר קהילות חלשות. "אנחנו דורשים שאמזון תפסיק לחזק תשתיות מעקב ממשלתיות שמציבות איום חמור על לקוחות וקהילות ברחבי המדינה", כתבו הפונים.
אמזון: אנחנו דורשים שלקוחותינו יצייתו לחוק
בתשובתה לא התייחסה דוברת אמזון, נינה לינדסי, לחששות בנוגע לזכויות אזרח, וציינה רק כי "אמזון דורשת שלקוחות יצייתו לחוק וייטלו עליהם אחריות כשהם משתמשים בשירותי AWS", כשהיא מתכוונת לחטיבת שירותי הענן של החברה, שמציעה גם את תוכנת זיהוי הפנים. לדבריה, "כשאנחנו מגלים שהשירותים של AWS מנוצלים לרעה על ידי לקוח, אנחנו משעים את זכותו להשתמש בשירותים".
עוד היא ציינה בתגובתה כי לטכנולוגיה זו מטרות מועילות רבות, כולל, למשל, איתור חטופים. גם פארקי שעשועים השתמשו בה כדי לאתר ילדים אבודים ולדבריה, במהלך החתונה המלכותית האחרונה בבריטניה, לקוחות השתמשו בטכנולוגיה לזהות את המשתתפים בחגיגה.
המערכת של אמזון פועלת באמצעות תבניות זיהוי: לקוחות מזינים אותה בתמונות של אנשים (סלבריטיז, למשל, או פורנוגרפיית ילדים), והתוכנה משתמשת בבינה מלאכותית כדי לסרוק תמונות חדשות ולהתאים אותן לתמונות המאוחסנות במערכת. ככל שיש יותר תמונות מאוחסנות של אדם, כך הזיהוי שלו יהיה מדויק ואמין יותר.
גורמים רבים מתעניינים או עושים שימוש במערכת, כמו בעליהם של אתרי היכרויות או אקסון (Axon) – החברה שמייצרת אקדחי טייזר ומצלמות גוף למשטרה האמריקנית, מה שמעורר חששות גדולים בנוגע לפרטיות.
חייכו – צולמתם!
טכנולוגיה של זיהוי פנים יכולה לאפשר לאנשים לזהות אנשים אחרים שאינם מעוניינים שיזהו אותם, כמו קונים בחנויות, יחידים בתוך קהל או אנשים שמופיעים במקרה בתמונות שמפרסמים אחרים ברשתות חברתיות, שיכולים להיות מזוהים גם בלי שתויגו. גם כך, טוענים ארגוני זכויות האדם, בעידן שבו לכל אחד יש סמארטפון עם מצלמה, כשערים מציבות מצלמות בצמתים וכשאנשי המשטרה נושאים מצלמות גוף או קסדה – ההזדמנויות שאדם יצולם ויזוהה ותמונתו תאוחסן במאגרי נתונים גדלו מאוד.
"ברגע שמערכת מעקב מפותחת כמו זו נבנית ונפרסת, כבר אי אפשר לתקן את הנזק", הוסיפו ארגוני זכויות האדם. "הטכנולוגיה יכולה להיות מנוצלת כדי לעקוב אחר מפגינים או מהגרים, ולרגל אחר שכונות שלמות".
זיהוי של 100 איש בתוך המון
על פי המסמכים שנחשפו, התוכנה של אמזון יכולה לזהות עד 100 אנשים בתוך המון.
לפי הידיעות, משטרת אורגון בנתה מסד נתונים של 300 אלף תמונות של חשודים ותוקפים למיניהם, שכעת יכולים להיות מזוהים ממש בזמן אמת באמצעות מצלמות גוף של שוטרים או מצלמות ציבוריות או פרטיות. על פי הידיעות, אמזון גובה על השירות הזה מהמשטרה בין שישה ל-12 דולר לחודש. עוד חשפו המסמכים כי אמזון ביקשה מהמשטרה להציע את הכלי ללקוחות מסחריים נוספים, כמו יצרניות של מצלמות גוף.
אמזון היא לא היחידה שמציעה שירות של זיהוי פנים ללקוחות עסקיים. גם למיקרוסופט (Microsoft) יש שירות דומה, בשם Facial Recognition API. ישנם גם סטארט-אפים שמשתמשים בטכנולוגיה כדי לזהות את הרגשות לפי הבעות הפנים של המצולמים שנכנסים לחנויות, או כאלה שמתבססות עליה כדי למנוע גניבה מחנויות.
תגובות
(0)