חצי הגמר הראשון: הגנה חברתית
פייסבוק-צרפת הוכיחה שכדי לנצח נדרשת חדשנות - אבל כזו שמתבססת על כללים ישנים ומוכרים ● הדבר רלוונטי גם לארגונים
אנחנו נמצאים לקראת סוף המונדיאל – אתמול (ג') היה חצי הגמר הראשון והיום יתקיים השני – וההרגשה מעורבת: מדובר במונדיאל הכי טוב והכי הוגן שהיה אי פעם, בזכות הטכנולוגיה, אלא שהמשחקים הם אמנם איכותיים, עם הקבוצות הטובות ביותר, אבל גם טקטיים – עם הגנות חזקות, פחות שערים ובסופו של דבר עם פחות מהפכים ועניין.
אי אפשר עוד לסכם את המונדיאל – עד שזה לא נגמר, זה לא נגמר – אבל כבר ברור שאחד הדברים הבולטים שמאפיינים אותו הוא שחלק נכבד מהגולים, אם לא רובם, מובקעים ממצבים נייחים (מה שנותן יתרון ליבמ-אנגליה, שכבשה את רוב שעריה בטורניר ממצבים נייחים ותנסה היום לעלות לגמר). מה שעוד ברור הוא שעל אף שעלו לשלבים הסופיים נבחרות מעולות, הטובות ביותר כבר לא בטורניר וכל הדירוגים שהיו לפניו לא רלוונטיים. כך, לפי דירוג פיפ"א הנוכחי, בלגיה מדורגת שלישית בעולם וצרפת – רק במקום השביעי. והנה, צרפת היא זו שניצחה את בלגיה ועלתה לגמר. בנוסף, במקום הראשון עומדת גרמניה ובמקום השני ברזיל, ושתיהן כבר לא אתנו. גרמניה אפילו עפה אחרי שלב הבתים. זה מוכיח שלא הדירוג קובע מי ינצח, אלא מי שיודע לנצל מצבים נייחים ושיש לו מזל. ישראל, למי שמסתקרן, נמצאת במקום ה-93.
הגנת הברזל של פייסבוק-צרפת
נבחרות פייסבוק-צרפת ו-NCR-בלגיה , שהתמודדו אתמול בסנט פטרסבורג בחצי הגמר, הוכיחו לאורך כל המשחקים את העליונות, המהירות והכישרון הרב שטמון ברגליים של השחקנים שלהן. פייסבוק-צרפת, כיאה לרשת חברתית, משחקת משחק קבוצתי. היא מציגה בטורניר כישרונות גדולות, ובמיוחד אמבפה וגריזמן, כפי שיש לפייסבוק בצוותי הפיתוח שלה. הפייסבוק-צרפתים הוכיחו שהבינו את אחת האמירות הוותיקות ביותר בעולם ההיי-טק: שיכולה להיות לארגון תוכנה הכי ידידותית בעולם, אבל אם הוא מרגיז את קהל הלקוחות שלו ולא מגן על המידע שלהם, הוא יכול למצוא את עצמו מחוץ למשחק – בין אם כי הלקוחות יעזבו, הרגולטור יטיל עליו קנסות או שניהם ביחד.
ואכן, את משחק חצי הגמר ניצחה שוב ההגנה, שהוכיחה שההגנה היא ההתקפה הטובה ביותר. פייסבוק-צרפת הפגינה הגנת ברזל, שעצרה את התקפות NCR-בלגיה עוד מחוץ לרחבה ומנעה ממנה להגיע למצבים מסוכנים. לראייה, ה-NCR-בלגים בעטו רק שלוש בעיטות מסוכנות לשער, לאורך כל הזמן.
את השער היחידי במשחק כבשה פייסבוק-צרפת דרך מצב נייח, בעזרת גול של הבלם שלה, אומטיטי. זאת, על אף שהיא החזיקה בכדור רק 40% מהזמן – פחות מהזמן שעשתה זאת במשחקים הקודמים שלה בטורניר, שעמד על בין 41% ל-62%. ה-NCR-בלגים רושמים נתונים דומים של החזקת כדור, אבל בחצי הגמר מול השכנים שלהם הם לא השכילו לנצל את זה להתקפות מרובות יותר. הנתונים האלה מראים שפייסבוק-צרפת, למרות התדמית שלה, היא נבחרת שקודם כל מגינה, אבל גם יודעת להעביר את הכדור לחלק המגרש של הקבוצה היריבה ולכבוש.
המסקנה מחצי הגמר הראשון לעולם הארגוני היא שארגונים חייבים לשים דגש רב יותר על ההגנה על הנתונים שלהם, מאחר שמדובר בנושא אסטרטגי ובעל חשיבות רבה. דוגמאות טובות לכך הן החקיקה האירופית להגנת הפרטיות, ה-GDPR, שנכנסה לתוקף לפני כחודשיים, ותקנות הגנת הפרטיות הישראליות, שנכנסו לתוקף מעט לאחר מכן. שני החוקים האלה דורשים מארגונים לעדכן את המדיניות שלהם וליישם אותה בצורה קפדנית – דרך הטכנולוגיה ודרך שינוי תפיסת העולם.
בהתאם, בעידן הנוכחי, נבחרת וארגון שרוצים לעלות לגמר, או לנצח בשוק שלהם, חייבים קודם כל להקפיד על ההגנה – בין אם זה בכדורגל ובין אם זה על הנתונים שיש ברשותם. עוד הם חייבים לארגן את הניצחון שלהם דרך אימון ותכנון מוקפד, שיאפשר לה להבקיע ולנצח דרך המצבים הנייחים.
עוד נקודה ראויה לציון היא שהנבחרת שניצחה אתמול היא הצעירה ביותר במונדיאל, אבל היא עשתה זאת באמצעות השיטה העתיקה ביותר – כאמור, ההגנה. זה מוכיח שכדי להצליח בעולם החדש, צריך לייצר חדשנות, אבל תחת כללים שברובם הם ישנים ומוכרים. השיטות לניצחון צריכות להתבסס על הכללים של העולם הישן, תוך שיפור הטכניקה וניצול המצבים – וגם המזל.
תגובות
(0)