איום הרחפנים – תמונת מצב
אם תשאלו את המומחים ואת הקבינט, הרחפנים הם איום אסטרטגי – וכבר מתכוננים מפניו ● כך יגיד גם נשיא ונצואלה, ניקולס מאדורו, שסבל מנחת "זרועם" בסוף השבוע האחרון ● איפה זה עומד?
האם הרחפנים הם איום? ואם כן – האם הם מהווים איום אסטרטגי? אם תשאלו מומחים רבים, הם יענו לכם בחיוב. כך גם אם תשאלו את נשיא ונצואלה, ניקולס מאדורו, שניצל אמש (ש') מניסיון התנקשות באמצעות רחפן. לא חסרים אויבים שמבקשים להפיל את הצד השני, או לפחות לפגע בו, וישתמשו בכל אמצעי שיש לרשותם או שהם יכולים להשיג כדי לעשות זאת. בין אם אלה האויבים שלנו או של מאדורו – לטענתו, קולומביאנים או גורמים במדינת פלורידה בארצות הברית.
הנושא הזה מטריד, כאמור, מומחים רבים בעולם והגיע גם לשולחנו של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא. המבקר התריע בדו"ח שפרסם בנובמבר האחרון כי הטיפול באיום הרחפנים לוקה בחסר והמדינה לא ערוכה להתמודד עימו.
בין הליקויים העיקריים, מונה המבקר היעדר גורם אחראי להגנה מפני איום הרחפנים שמקורם בשטח המדינה. "בין צה"ל לבין המשטרה עלו אי הסכמות לגבי האחריות לטיפול באיום הנובע מרחפנים שמקורם בשטח המדינה, ונמצא כי אף לא אחד מהם ראה את עצמו אחראי לנושא", נכתב. "כך, גורמי טרור או גורמים פליליים עלולים לנצל מצב זה ולעשות שימוש לרעה ברחפנים".
הקבינט קיבל את מסקנות הדו"ח והחליט כי משרדי הממשלה השונים יהיו אחראים על מתן המענה לאיום. כך, השב"כ יהיה אחראי על מתקנים רגישים; המשטרה – על האיום באופן כללי ברחבי המדינה; צה"ל יגן בפני הרחפנים בגבולות המדינה ובשטחים; המועצה לביטחון לאומי תגבש נהלים להסדרת התחום; ומפא"ת שבמשרד הביטחון תפתח מערכות לגילוי, איתור ויירוט רחפנים.
הרחפנים בשימוש החמאס, דאע"ש וארגונים פליליים
החלטת הקבינט התקבלה לא בכדי. בתקופה האחרונה אנחנו עדים לשימוש נרחב ברחפנים מצד פעילי החמאס. הרחפנים מגיעים בכמויות גדולות לרצועת עזה לאחר שהם מוברחים דרך מנהרות ממצרים, והיו דיווחים על רחפנים שריחפו בשמי הרצועה, ליד הגבול הישראלי, אבל נעלמו מספר דקות לאחר המראתם. גם מצפון כבר ראינו כלי טיס בלתי מאוישים שחודרים או מנסים לחדור לישראל.
ארגוני הטרור עושים שימוש ברחפנים בעיקר לטובת איסוף מודיעין, משימות תודעה ותעמולה נגד ישראל או להאדרת כוחותיהם. אלא שהמעבר משימושים אלה לפיגועים או לשאת על הרחפנים חומר נפץ או כימי קרוב ויכול להוות איום אסטרטגי גדול. תשאלו את מאדורו.
גם הגורמים הפליליים גילו את עולם הרחפנים. זה אמנם עוד לא הגיע לארץ, אבל בבריטניה, השימוש שלהם בכלים המעופפים רב. מדי לילה משתמשים גורמי פשיעה בממלכה ברחפנים להעברת מכשירים סלולריים, אמצעי לחימה וסמים. כמו כן, השימוש בחיסולי חשבונות בעולם התחתון בעזרת רחפנים נמצא בפתח ועושה כאב ראש לגורמי האכיפה והמודיעין במשטרת ישראל.
עוד מקומות שרחפנים עלולים לאיים עליהם הם אצטדיונים באירועי ספורט גדולים, כמו מונדיאל, אולימפיאדה ושאר תחריות שצופים בהן מיליוני אנשים ומושקעים בהם סכומים אסטרונומיים; בתי כלא; אירועי בחירות במקומות פתוחים; שיירות של ראשי מדינה ומפורסמים; ושדות תעופה. מימוש האיום הזה על כל אחד מאלה עלול להביא לנזק רב, בעיקר בחיי אדם.
פתרונות טכנולוגיים
אלא שלא צריך לומר נואש – יש לא מעט פתרונות טכנולוגיים לאיום הרחפנים. חברות רבות, בעיקר סטארט-אפים, מפתחות אנטי רחפנים, שמטרתם לאתר וליירט אותם ממרחק רב. עם זאת, אלה מערכות לא פשוטות. לכן, שילוב של מספר אמצעים טכנולוגיים יכולות לתת מענה מרבי לאיום. להלן כמה מאותן חברות:
אחד הפתרונות הוא של MCTech, שמכרה לצבאות ולגופים ביטחוניים אחרים ברחבי העולם מערכות מכ"ם, שמגלות ומיירטות את הרחפנים. תאר אידיאל מקבוצת אבנון פיתחה פתרון בשם Skylock, שמשלב מערכת אופטיקה מתקדמת ויירוט רחפנים ממרחק רב. ניתן לשים את המערכת בתוך רכב ולנייד אותו בצורה טובה ואפקטיבית לאזור האיום.
ApolloShield פיתחה מערכת לחסימת הרחפנים ועוד אחת שמיירטת אותם בזמן אמת, בטווחים קצרים. הסטארט-אפ D- Fend מייצר מערכת שמשתלטת על הרחפנים ממרחק רב על די תקיפת סייבר על מערכת הרחפן הרלוונטי.
יש כבר עשייה
בחזרה להחלטת הקבינט: היא הביאה להתקדמות רבה במלאכת ההגנה מפני איום הרחפנים, אבל הדרך עוד ארוכה. אנחנו רק בשלבי הגשת טיוטות להתייחסות הציבור, הסדרות הרישום של הרחפנים האזרחיים ועוד.
להערכתי, בתקופה הקרובה ישולבו באזורים הרגישים במדינה, בשדות התעופה, בשיירות של ראשי מדינה ואף במגזר הפרטי מערכות אנטי רחפנים בצורה כזו או אחרת. המענה המרבי והמיטבי לאיום יינתן על ידי שילוב של הטכנולוגיות והמודיעין האנושי.
הכותב הוא יוצא מערכות הביטחון ומומחה בנושא איום הרחפנים, מנכ"ל ובעל 360GSS – חברה לייעוץ ביטחוני.
כתבה מעולה תודה רבה