אושרה לשנייה ושלישית הצעת חוק שמסדירה אמצעי תשלום אלקטרוניים
ההצעה מסדירה את הסוגיה ומחילה רגולציה על אפליקציות תשלומים כגון ביט ופפר ● אישור ההצעה – רגע לפני הפיזור הצפוי של הכנסת
רגע לפני שהכנסת מתפזרת אישרה הבוקר (ד') ועדת הרפורמות של בית המחוקקים לקריאות שנייה ושלישית הצעת חוק שמסדירה אמצעי תשלום חדשים, דוגמת ארנק אלקטרוני ואפליקציות תשלומים באמצעות סמארטפונים כמו ביט ופפר. היא אושרה כחלק מ-"ניקוי השולחן" שמבצעת הכנסת לפני פיזורה, שבמסגרתו מועלות לדיון רק הצעות חוק שיש עליהן הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה. ההצעה תובא לוועדת ההסכמות ביניהן בשבוע הבא ובמידה שזו תאשר, היא תועלה להצבעה סופית במליאת הכנסת בשבוע הבא. בכנסת מעריכים שכך יהיה, עקב ההסכמה שלה זוכה הצעת החוק הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה.
מדובר בהצעת חוק ממשלתית, שגובשה במשרד המשפטים, בשיתוף משרד האוצר, בנק ישראל ורשות ההגבלים העסקיים. ההצעה צופה פני עתיד ונועדה לאפשר שימוש באמצעי תשלום, תוך שמירה על האינטרס והפרטיות של המשתמשים. היא מסדירה את הרגולציה על התחום, כמו גם אלמנטים רלוונטיים שקשורים למערכת הבנקאית המסורתית, כגון כרטיסי אשראי ובנק הדואר. כך, היא קובעת שעל הליך התשלום, לרבות באמצעים הדיגיטליים, להיות כתוב בשפה ברורה ומובנת, וכי התשלום יתבצע רק לאחר הסכמה מפורשת של הלקוח.
בנוסף, הצעת החוק קובעת הסדרים במקרה של כישלון עסקה ומסדירה את האחריות כשנעשה שימוש לרעה באמצעי תשלום אלקטרוניים. היא אף מסדירה הגנות צרכניות כגון חובת גילוי מידע לצרכן כדוגמת גובה וסוגי עמלות, חובת חתימת חוזה של החברה מול הצרכן וחובת עצירת תשלום לספק בגין ביטול או כישלון עסקה.
חברות האשראי מסתייגות
בממשלה אומרים כי נקודת המוצא של הצעת החוק היא שהקדמה טובה לצרכן ולעסקים, שריבוי אמצעי התשלום מאפשר תחרות ושלכל שירות ערך מוסף משלו. היא מהווה חלק מהמגמה לצמצם את התשלום במזומן, על מנת לצמצם את הכלכלה השחורה, ולאפשר תחרותיות ויעילות בתשלומים במשק.
אלא שבחברות האשראי מביעים הסתייגות מסוימת מההצעה ובמהלך הדיון ביקשו נציגיהן לדחות את התחולה של הצעת החוק בשנתיים, כדי לתת להן שהות להיערך לכך. ח"כ רחל עזריה (כולנו), יו"רית הוועדה, אמרה כי "לא ניתן לכם עוד זמן להיערכות. ניסיתם את זה בחוקים קודמים, מתוך מטרה לתקוע את החוק. לא תהיה הארכה, אפילו לא של יום אחד. אני רוצה שהחוק ייכנס לתוקף בעוד חצי שנה".
ח"כ עזריה אמרה כי "זה ניצחון לציבור הישראלי. במשך יותר מ-10 דיונים התכנסו לוביסטים וניסו לעכב את הצעת החוק. היום אמרנו די, אנחנו עובדים למען אזרחי ישראל. החוק יגדיל את היצע אמצעי התשלום הזמינים לשימוש הציבור ויהווה צעד נוסף בפירוק הריכוזיות של הבנקים".
פרט לח"כ עזריה ולנציגי חברות האשראי נכחו בדיון ח"כ חיים ילין (יש עתיד), עו"ד ארז קמניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ונציגים מאיגוד הבנקים, בנק הדואר, PayPal, איגוד לשכות המסחר, חברות פינטק, נציגים של חברות שעוסקות באמצעי תשלום מתקדמים, ועוד.
תגובות
(0)