התקשורת הרוסית: גוגל שיתפה פעולה עם צנזורה מטעם הקרמלין
לפי הפרסומים, ענקית החיפוש האמריקנית עשתה יד אחת עם השלטונות הרוסים והסכימה למחוק קישורים לאתרים שהקרמלין החרים ● עוד נאמר כי גוגל בחרה לקבל כעניין שבשגרה רשימות מעודכנות של אתרים שרוסיה חוסמת ותמחק קישורים אליהם מתוצאות החיפוש שלה
הרשויות הרוסיות עשו עסקה עם גוגל לצנזר תוצאות חיפוש במדינה, על ידי מחיקת קישורים לאתרים אסורים, כך, לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP מיום ו' האחרון, ובהתבסס על טענות התקשורת הרוסית.
לפי דיווחים במדיה הרוסית, השירות הפדרלי לפיקוח בתחום תקשורת, טכנולוגיות המידע והתקשורת, רוסקומנדזור – שרק בדצמבר האחרון קנס את גוגל בסכום של 7,600 דולר בגין השארת אתרים שנאסרו ברוסיה במנוע שלה – הגיע להסכם האמור עם ענקית הטכנולוגיה. סוכנות הידיעות RIA Novosti ציטטה את רוסקומנדזור שאמר שהגיע ל"דיאלוג בונה" עם גוגל.
ההסכם יאפשר לרשות התקשורת של הממשלה לשלוח אל גוגל רשימה מעודכנת באופן קבוע של אתרי אינטרנט מוחרמים מטעם הרשויות, ולאחר בדיקת האתרים שנכללים בה, גוגל תחליט אילו קישורים יש למחוק מתוצאות מנוע החיפוש הדומיננטי שלה ברוסיה.
על פי העיתון הרוסי Vedomosti, מתוך רשימה של אתרים שאותם חוסמת המדינה ושנשלחה אל גוגל מטעם השלטונות מאז ההסכם עם רוסקומנדזור, 70 אחוזים מהאתרים האסורים כבר נמחקו מתוצאות החיפוש של גוגל.
רוסיה – בדרך להפוך לסין?
צנזור האינטרנט וריסון חופש המידע ברוסיה הם עניין שרק הולך ותופס תאוצה, ומזכיר יותר ויותר את ההתנהלות האופיינית לסין הקומוניסטית. בשנת 2017 הוציאה ממשלת רוסיה אל מחוץ לחוק גלישה אנונימית באינטרנט, המכונה אינקוגניטו – incognito – ודרשה ממנועי חיפוש כדוגמת גוגל למחוק תוצאות חיפוש לאתרים אסורים.
ולדימיר פוטין המשיך בצעדים שהוא נוקט להגבלת הגלישה באינטרנט ברוסיה כשחתם בסוף יולי האחרון על חוק שאוסר על הגולשים במדינה להשתמש ברשתות VPN ובאתרי פרוקסי. על פי רויטרס, החוק אוסר על גישה לכל טכנולוגיה שמאפשרת גישה לתכנים שצונזרו על ידי הקרמלין.
רוסיה עדיין לא הגיעה לדרגת הצנזורה על האינטרנט של סין – וודאי שלא למצב בצפון קוריאה שם הגישה לרשת חסומה כליל עבור כמעט כל אזרחי המדינה – וחברות כמו פייסבוק עדיין מורשות לפעול בה. אבל המגבלות שפוטין ושלטונו מטילים על הגלישה באינטרנט ממשיכות, כך נדמה, ביתר שאת.
הצנזורה של הממשלה חלה אמנם בעיקר על אתרי פורנוגרפיית ילדים, אתרים למכירת או לעיסוק בסמים וכן בהתאבדות, אבל יש בין האתרים המוחרמים גם אחרים ובתקשורת המערבית האשימו את סוכנות הפיקוח הרוסית על התקשורת שהיא כלי "צנזורה ממלכתית", כך דיווח הטיימס של מוסקבה שכתב גם כי "הרגולטור חסם את הגישה לחקירות שחיתות מטעם פעיל האופוזיציה, אלכסיי נבלני, את הרשת החברתית לינקדאין ואת אפליקציית ההודעות טלגרם, וכיום הוא חוקר את ה-BBC הרוסי בגין הפרות אפשריות".
דובר גוגל, נו וקסלר, הסביר כי הענקית ממאונטיין וויו "מחויבת לאפשר גישה למידע לטובת המשתמשים שלנו ברוסיה וברחבי העולם", אך לא הוסיף מעבר לכך.
גוגל ורוסיה – תפנית בעלילה
מעניין לציין שגוגל נתקלה בקשיים רבים מול השלטונות הרוסיים, בשלל אספקטים של פועלה. באופן פרדוקסלי היא, למשל, ספגה זעם עז ואיומים לסנקציות מצד רגולטור התקשורת של מוסקבה כשבנובמבר 2017 הודיעה כי החליטה "להדיח" בתוצאות החיפוש שלה שני ערוצי תקשורת רוסיים מובילים – RT וספוטניק.
אריק שמידט, מי שהיה יו"ר ההנהלה של חברת האם של גוגל, אלפבית, הכריז בזמנו כי החברה תדרדר את RT ואת ספוטניק בתוצאות החיפוש שלה. שמידט הסביר כי האלגוריתם של מנוע החיפוש של גוגל יגרום לתוצאות שמגיעות מפרסומיהן של הסוכנויות הרוסיות – הידועות ככאלו הממומנות על ידי ממשלת רוסיה, וושהואשמו בעבר בהפצת תעמולה ודיס-אינפורמציה – להופיע במיקום נידח, וזאת על מנת שלא לחשוף את ציבור הגולשים העולמי לחדשות מזויפות שמקורן ברוסיה.
"אנחנו עובדים על החשכת אתרים שכאלו, ואלו בעיקר RT וספוטניק", כך אמר שמידט במהלך מפגש שאלות ותשובות בפורום. "אנחנו מודעים לזה. אנחנו מנסים להנדס את המערכת בכדי למנוע את זה. אנחנו לא רוצים להחרים את האתרים, זה לא איך שאנחנו פועלים".
האם העובדים והציבור האמריקני ימחו?
באתרה הראשי מסבירה גוגל על יוזמת Google Take Action שלה, המסייעת "לשמור על אינטרנט פתוח" על ידי "הגנה על ניטרליות הרשת". החברה ממשיכה ומפרטת כי "אנחנו צריכים להגן על זרימת המידע החופשית ולעזור לוודא שהאינטרנט זמין לכולם, בכל מקום". היא גם קובעת כי "לכל אחד יש תפקיד בשמירה על האינטרנט בטוח ומאובטח".
מעניין איך יתקבלו הדיווחים האחרונים על צנזורת האתרים ברוסיה באמריקה, על ידי הציבור בכלל ועובדי גוגל בפרט. אלו הקימו רעש וסערה בכל הקשור במנוע חיפוש מצונזר הידוע בשם "פרויקט שפירית" – Project Dragonfly – שהענקית הייתה עסוקה בבנייתו בעבור חדירה מחודשת לשוק הסיני, ובתוך היענות לדרישות הצנזורה הדרקוניות המקומיות.
אלפים מהעובדים סערו והחתימו עצומה נגד המהלך העתידי, והמחוקקים דרשו הסברים, שאותם לא קיבלו, עד שהענקית הודיעה שהיא נסוגה בה מתוכניותיה אלו. האם נצפה בתסריט דומה גם בנוגע לשיתוף הפעולה עם הרשויות הרוסיות, או שכשמדובר ברוסיה הדברים יעברו בנוחות מתחת לרדאר?!
תגובות
(0)