מיילים פנימיים הבהירו: מארק צוקרברג ידע שהטיפול בפרטיות המשתמשים בעייתי
המיילים נדרשו על ידי ה-FTC האמריקנית כדי לחקור את התנהלות פייסבוק בפרשיית קיימברידג' אנליטיקה ● ייתכן שהם והתוכן שהתגלה בהם מהווים את הסיבה לפשרה שעל פי הדיווחים השונים השיגה פייסבוק מול ועדת המסחר, שבמסגרתה היא תספוג קנס כבד בן 3-5 מיליארדי דולרים
דיווח חדש, שפורסם בוול סטריט ג'ורנל ביום ד', מצביע על כך שמנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, היה מודע בהחלט לנוהלי הפרטיות מפוקפקים על ענקית המדיה החברתית שלו.
הדיווח מתבסס על מיילים פנימיים של החברה שנמסרו לוועדת הסחר הפדרלית האמריקנית, ה-FTC, שחקרה את אופי הטיפול של הענקית ממאנלו פארק בנתוני המשתמש עקב פרשיית קיימברידג' אנליטיקה.
המיילים הללו מראים כי צוקרברג העלה שאלות על האופן שבו הענקית בניהולו משתפת נתונים עם מפתחי צד שלישי, ולמעשה מעידים שהוא ידע כי החברה כנראה מפרה את חוקי פרטיות המשתמש.
המיילים הפנימיים שיעלו לפייסבוק 5 מיליארד דולר?
על פי הדיווח של הג'ורנל, לא ניתן לקבוע בדיוק אילו הודעות דוא"ל ביקשה ה-FTC מפייסבוק וכמה מהן התייחסו ספציפית לצוקרברג. הג'ורנל גם לא נכנס לפרטי הפרטים אודות תוכן המיילים, אבל טען כי באפריל 2012 שאל צוקרברג את עובדיו בהתכתבות פנימית אודות אפליקציה שמטרתה לצבור מסד נתונים של מיליוני משתמשים של פייסבוק שנאספו מהפלטפורמה. עובדי פייסבוק הגיבו לשאלה וכתבו למנכ"ל כי זה אפשרי שהאפליקציה אספה את הנתונים, אבל ציינו כי העניין היה מסובך מדי מכדי שפייסבוק תתערב בו.
הבחינה המתעצמת סביב פייסבוק מגיעה בזמנים שבהם החברה ממתינה לקנס, המוערך בסכום של 3-5 מיליארד דולרים, שהיא יכולה לספוג עקב הממצאים של חקירת ה-FTC. בחודש שעבר הודיעה פייסבוק כי כבר הפרישה 3 מיליארד דולר מתקציבה, שאותם היא מייעדת כתשלום לקנס.
לפי הדיווחים, ההשפעה הפוטנציאלית של הודעות הדואר היא למעשה שאילצה את החברה לבחור בהסדר המהיר מול ה-FTC, שיכלול את הקנס הגבוה אבל לא יפגע בה מעבר לכך, לפחות לא בינתיים. לפי מקור לא מזוהה, ששוחח עם רויטרס, אשר דיווחה על כך באמצע מאי, ייתכן שההסכם של וועדת הסחר ופייסבוק יכלול גם 20 שנות פיקוח נוספות של ה-FTC על הענקית.
לדיווחים על המיילים הייתה השפעה מיידית על מניות החברה שהפגינו ירידות קלות אתמול, לאחר הפרסום.
הפרת חוזה מ-2011 או לאו?
מה שה-FTC למעשה עסקה בו בעניין פייסבוק הוא בעיקר השאלה האם אמצעי האבטחה הרופפים של הענקית לנתוני המשתמשים הפרו את צו ההסכמה שלה מול הוועדה הממשלתית עוד משנת 2011, שבו התחייבה לשמור על פרטיות הנתונים של משתמשיה ולקבל מהם אישור לפני שיתופם עם גורמים חיצוניים. עוד נבחן האם התנהלות זו היא שהובילה לשערוריית הנתונים שכללה העברת מידע אודות עשרות מיליוני משתמשי פייסבוק לקיימברידג' אנליטיקה – חברת ייעוץ פוליטית בריטית-אמריקנית, שעשתה בנתונים האישיים הללו שימוש, ללא הסכמת בעליהם, למטרות הטיות דעת פוליטיות הן בארה"ב והן בבריטניה.
בשבועות שלאחר חשיפת השערורייה, ואחרי שהנושא נחקר בקפדנות על ידי מחוקקים בגבעת הקפיטול, שפגשו אישית את צוקרברג אשר העיד בפניהם, התחייב המנכ"ל להגביר את ההוצאות על אבטחת מידע, בכדי להבטיח הגנה על נתוני המשתמשים בפלטפורמת המדיה החברתית בהובלתו. מאז, למרות זאת, המשיכו ונחשפו מבחר עדויות ופרשיות שהצביעו על התנהלות צינית של פייסבוק עם נתוני משתמשיה.
באחרונה, עם זאת, אמר אורין סניידר, עורך הדין של ענקית הרשתות החברתיות, לשופט בית המשפט המחוזי של ארה"ב שמי שמפרסם ברשתות חברתיות בציבור לא אמור לצפות כלל לפרטיות. הדברים נאמרו במטרה לדחוק בשופט לסרב לתובענה ייצוגית שתעסוק – איך לא? – באותה הפרת פרטיות משתמשים עצומה שהייתה חלק משערוריית קיימברידג' אנליטיקה.
"פייסבוק והמנהלים שלה, כולל מארק, שואפים בכל עת לעמוד בכל החוקים הרלוונטיים, ובשום שלב לא מארק או כל עובד אחר בפייסבוק מפרים ביודעין את התחייבויות החברה על פי צו ההסכמה עם ה-FTC", אמר דובר החברה בהצהרה לתקשורת עקב הפרסומים, והבטיח "הפגנו שיתוף פעולה מלא עם החקירה של FTC עד כה, וסיפקנו עשרות אלפי מסמכים, מיילים וקבצים".
יצוין כי ה-FTC ומשרד המשפטים, האמונים על אכיפת חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב, מתכוונים לחקור בעתיד הקרוב האם אמזון, אפל, פייסבוק ואלפבית החברה האם של גוגל משתמשות לרעה בכוחן העצום בכדי לדכא מתחרות שלהן בשוק.
תגובות
(0)