עם העלייה בתוחלת החיים – גם שוק האייג'טק צומח

שוק הטכנולוגיות לבני הגיל השלישי צפוי להגיע בשנה הבאה ליותר מ-10 מיליארד דולר ● ד"ר יעל בנבנישתי, מנהלת ושותפה בקרן ההשקעות מגדלי הים התיכון ונצ'רס, מדברת על התחום וכיצד הטכנולוגיה יכולה לסייע למבוגרים

22/07/2019 15:47

כשמדברים על טכנולוגיה לבני הגיל השלישי, האסוציאציות הראשונות הן בדרך כלל טכנולוגיות בתחום הבריאות ופיתוחים שיעזרו לילדים לשמור על הקשישים מפני כל צרה שלא תבוא: בין אם אלה נפילות או יחס לא נאות, עד כדי התעללויות, של המטפלים והמטפלות שלהם. האייג'טק – כך נקרא התחום – עוסק בזה, אבל לא רק.

"תחום האייג'טק נמצא בתחילת דרכו", אמרה ד"ר יעל בנבנישתי, מנהלת ושותפה בקרן ההשקעות מגדלי הים התיכון ונצ'רס, שעוסקת בתחום. "יש בו הרבה קשיים: קשה ליזמים להבין את הצורך בפילוח, למה צריך לפתח טכנולוגיות דווקא לבני אוכלוסייה זו, מה הפוטנציאל בה. אוכלוסיית בני הגיל השלישי מגוונת מאוד ולכל תת קבוצה ישנם צרכים שונים".

"הקושי קיים גם בזיהוי הגורם המשלם", הוסיפה. "קיים קושי להגיע ללקוחות הפוטנציאליים, כיוון שהם לא נמצאים ברשתות החברתיות, ומערך השיווק הופך יקר ומסורבל. מחסום נוסף הנו מחסום הידע: חוסר הידע בנוגע לצורכי ופילוח אוכלוסיית בני הגיל השלישי קיים בקרב היזמים אבל גם בקרב אוכלוסיית בני הגיל השלישי. הם לא מודעים למה שקיים בשוק ועד כמה הטכנולוגיה יכולה לשפר את איכות חייהם".

לדבריה, "מכיוון שאין הרבה מכירות, מחירי הפתרונות הטכנולוגיים גבוהים, עיצוב המוצרים מגושם ולא אטרקטיבי, ופרסומם משדר מצוקה – דבר שגורם לקהל היעד להירתע מרכישת מוצרים אלה".

במגדלי הים התיכון, שמציעה בתי אבות ודיור מוגן לאוכלוסייה המבוגרת, הבינו את הפוטנציאל שקיים בטכנולוגיה לבני גיל זה והקימו את הקרן לפני כשנתיים, כחברה בת. זו משקיעה בפתרונות מבוססי טכנולוגיה הבאים לשפר את איכות החיים של בני הגיל השלישי, ומתמקדת במיזמים ישראליים בשלבי הסיד או הפוסט סיד, בסכומים של עד חצי מיליון דולר. בנוסף, היזמים מקבלים גישה לצוות ולדיירי הרשת, על מנת לעצב ולדייק את הפתרונות.

בין המיזמים שמגדלי הים התיכון ונצ'רס משקיעה בהם ניתן למצוא את יוניפר – אפליקציה המסייעת לבני הגיל השלישי לשמור על קשרים חברתיים ולהיות פעילים, במטרה להפיג את תחושת הבדידות; Home, שמסייעת במניעת נפילות ובשמירה על הבטיחות של בני הגיל המבוגר במרחב הביתי; Amity, שמאפשרת להגדיר לחולי דמנציה ואלצהיימר טווח גאוגרפי בטוח, שבן משפחה מקבל התראה כשהחולה עובר אותו; ורומבי, שמעודדת הליכה וספורט בקרב מבוגרים, כך שתמורת צעדים של המשתמש, הוא זוכה ב-"מטבעות בריאות", שניתן לממש אותם כהנחות בעסקים מקומיים, הקרובים למקום מגוריו.

ד"ר יעל בנבנישתי, מנהלת שותפה בקרן מגדלי הים התיכון ונצ'רס. צילום: יוסי ויינר

ד"ר יעל בנבנישתי, מנהלת שותפה בקרן מגדלי הים התיכון ונצ'רס. צילום: יוסי ויינר

ד"ר בנבנישתי הגיעה לתחום כתוצאה מחוויה משפחתית קשה שעברה: "סבתא שלי הייתה מאושפזת במחלקה סיעודית", סיפרה. "לילה אחד, הצוות לא סגר את מעקה המיטה, היא התגלגלה ממנה, נחבלה בראשה, סבלה משטף דם במוח ונפטרה בייסורים. בעקבות המקרה, החלטתי לשנות כיוון, להתמחות בגריאטריה ובשיקום, ולעשות הכל כדי שמקרים כאלה לא יישנו". אחרי שעבדה במחלקות סיעודיות היא הגיעה לתחום הדיור המוגן ונבחרה לוועד המנהל של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה. כמו כן, היא משמשת יו"רית החוג לטכנולוגיות לגיל השלישי בהתאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה. בתפקידה הנוכחי, בין היתר, היא עוזרת ליזמים ולסטארט-אפים בתחום, ומסייעת להם ולמגדלי הים התיכון לממש את הפוטנציאל העסקי הגלום בו.

מהו הפוטנציאל הזה?
"לפי דו"ח של חברת המחקר ריסרץ' אנד מרקטס, שוק מוצרי הטכנולוגיה לטיפול במבוגרים צפוי להיות מוערך ב-10.3 מיליארד דולר בשנה הבאה – זינוק של פי 2.5 לעומת 2015. בשנים האחרונות רואים יותר ויותר קרנות הון-סיכון המיועדות להשקעות בתחום האייג'-טק וקרנות אחרות, שהתמקדו עד עכשיו בתחומי תוכן אחרים, כגון אינשורטק ובריאות דיגיטלית, מבינות את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיות המיועדות לבני הגיל השלישי ומצטרפות להשקעות בתחום.

הפוטנציאל הזה בא לידי מימוש גם באקזיטים: למשל, גרייט קול נמכרה לחברת הקמעונות בסט ביי תמורת 800 מיליון דולר ואמזון קנתה חברה במיליארד דולר. בישראל, ניתן לציין את אינטואישן רובוטיקס, שמייצרת את הרובוט ELLIQ וגייסה 22 מיליון דולר, ואת וואייאר, שגייסה 79 מיליון דולר. אנחנו רואים יותר ויותר חברות ישראליות בתחום מתקדמות לגיוסי A ומתחילות מכירות בחו"ל, בעיקר בארצות הברית".

אילו תחומים הם החמים ביותר בשוק זה?
"ארגון אייג'ינג 2.0, שהוא הגוף המרכזי בעולם שפועל לקידום האייג'טק, הגדיר שמונה תחומים חמים: שיתוף בקהילה ועשייה בעלת משמעות, יציבות פיננסית, תנועה וניידות, ניהול חיי היומיום ולייף סטייל, טיפול, ניהול מערכות טיפול, קוגניציה וסיום החיים. אני הייתי מוסיפה גם התמודדות עם הונאות. כמו בעולמות אחרים, הטכנולוגיות המובילות בעולם זה הן שימוש במציאות רבודה ו-וירטואלית, שימוש בממשקי קול, בינה מלאכותית, אינטרנט של הדברים וניתוחי ביג דטה".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. חני ורדי

    מעניין וחשוב מאוד מניסיון במחלקות סיעודיות יכול לסייע לבטיחות הדיירים ולשפר איכות החיים

אירועים קרובים