סין העבירה חוק קריפטוגרפיה – לסלילת הדרך להשקת מטבע דיגיטלי משלה
על פי החוק, הראשון מסוגו, המדינה מעודדת ותומכת במחקר וביישום של המדע והטכנולוגיה בתחום הקריפטוגרפיה, ומגנה על זכויות הקניין הרוחני בעניינו ● האם המטבע הווירטואלי הסיני יקדים את ליברה ואת פייסבוק?
סין העבירה חוק לאומי וראשון מסוגו בנושא קריפטוגרפיה. מחוקקים אישרו את החוק בסוף השבוע (ש'), בישיבת הסיום למושב השני של הוועדה המתמדת של הקונגרס הלאומי העממי, ה-NPC שהוא הפרלמנט הסיני, ולאחר קריאה שנייה. החוק ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2020.
החקיקה הייתה הכרחית להסדרת השימוש והניהול של התחום הקריפטוגרפי במדינה, לצורך סלילת הדרך להשקת המטבע של הדיגיטלי של המדינה בידי הבנק המרכזי של סין, ה-PBOC, וכהקדמה להתפתחות עסקי הקריפטוגרפיה בה. כמו כן החוק מיועד להבטחת אבטחת מרחב הסייבר והמידע, בהתאמה לחוקת NPC ו-וועדת החוק, כך דיווחה סוכנות הידיעות הממשלתית, שינחואה.
על פי החוק, שטיוטה שלו פורסמה כבר ב-7 במאי על ידי גורם חדשות סיני, המדינה מעודדת ותומכת במחקר ויישום של המדע והטכנולוגיה בגזרת הקריפטוגרפיה, ומגנה על זכויות הקניין הרוחני בתחום.
עוד לפי שינחואה, המסגרת הרגולטורית החדשה שמה לה למטרה לקבוע תקנים ליישום הקריפטוגרפיה ולניהול סיסמאות וקובעת את תחומי תפקידה של סוכנות קריפטוגרפית מרכזית, שנועדה להוביל עבודה קריפטוגרפית ציבורית, תוך יצירת הנחיות ומדיניות לתעשייה.
קריפטוגרפיה מסחרית – רק בהתאם לחוק החדש
מאחר שסין היא מדינה קומוניסטית, ושהתחום הקריפטוגרפי הוא למעשה תחום שבאופיו מסייע לשמור על פרטיות המשתמש ולפעול באופן שלא מאפשר מעקב מדינה, על פי ההוראות, על אף שהמדינה מעודדת את המחקר, חילופי מידע אקדמי, ויישום הטכנולוגיות של הקריפטוגרפיה המסחרית – המחקר המדעי, הייצור, המכירות, השירות, כמו גם היבוא והיצוא שלהן – אסור במידה שהוא עלול לפגוע בביטחון המדינה או באינטרסים הציבוריים. עוד נודע כי הקריפטוגרפיה המסחרית בסין עתידה לשמש להגנה על מידע שאינו סודות מדינה, ויכולה לסייע לאזרחים, למשפטנים ולארגונים פרטיים אבל רק אם יפעלו בהתאם לחוק החדש שנקבע.
Engadget מחדד כי החוק הסיני החדש מחייב לאחסן ולהעביר את כל סודות המדינה באמצעות קידוד "ליבתי ונפוץ", וקובע כי על מוסדות העובדים בנושא קריפטוגרפיה להקים "מערכות ניהול" המבטיחות את אבטחת ההצפנה הזו. מנהלים אלה לא יורשו לבקש ממפתחי הצפנה פרטיים להעביר אליהם מידע "בלעדי", כמו קוד מקור, או כל סודות עסקיים שהם מקבלים, ושעליהם יצטרכו לשמור בסודיות. החוק גם קורא להקים מערכות פיקוח ובדיקות אבטחה וקפדניות ברשויות ומוסדות קריפטוגרפיים, כדי לפקח על כך שאנשי הצוות שלהם ישמרו על חוקים ומשמעת בנדון.
אישור החוק החדש מגיע במקביל לקריאתו של הנשיא, שי ג'ינפינג, מיום ה' לעוד מחקר והשקעות בפיתוח טכנולוגיית הבלוקצ'יין. עם זאת, באוגוסט טען מו צ'אנגצ'ון, סגן מנהל מחלקת התשלומים בבנק PBOC, כי הנפקת המטבע הדיגיטלי של סין תסתמך על מערכת "דו-שכבתית", בה הן הבנק המרכזי והן המוסדות הפיננסיים יהיו המנפיקים הלגיטימיים. הוא גם אמר כי מטבע הקריפטו לא יסתמך אך ורק על טכנולוגיית בלוקצ'יין, מכיוון שזו הנוכחית לא תוכל להתמודד עם נפחי העסקאות בסין העצומה בה חיים כיום כ-1.5 מיליארד בני אדם.
מתי יושק המטבע הדיגיטלי של סין?
יצוין כי השקת מטבע דיגיטלי סיני קרובה עד מאוד, כשמקורות שציטט פורבס באוגוסט טוענים שזו עומדת להתרחש עד ל'יום הרווקים' – אירוע הקניות העצום של הרפובליקה העממית של סין שחל ב-11 בנובמבר. יש הרואים בחקיקה שעברה סימן מובהק להשקה הקרבה, אבל מאחר שזו תהיה תקפה רק בתחילת 2020, ספק אם אכן תתרחש בתוך שבועות ספורים, כפי שטען פורבס.
בשבוע שעבר הזהיר מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, בשימוע שבו העיד מול הקונגרס האמריקני, כי עליונות סינית במרחב המטבעות הדיגיטליים עלולה לסכן את הדולר. צוקרברג עשה זאת בניסיון "למכור" למחוקקים את תכניותיה של החברה שלו להשקת מטבע דיגיטלי "מערבי", המכונה ליברה, ולנוכח קשיים רגולטוריים שמתגעשים על החברה עקב תכניותיה אלו.
"סין עוברת במהירות להשקת רעיון דומה בחודשים הקרובים. איננו יכולים לשבת כאן ולהניח שמכיוון שאמריקה היא כיום המנהיגה, היא זו שתמיד תהיה המובילה, אם לא נחדש", טען צוקרברג בפני המחוקקים.
תגובות
(0)