מדוע טען פיטר ת'יל ש-"אילון מאסק הוא מודל חיקוי שלילי"?
ת'יל, משקיע ההון סיכון וחבר דירקטוריון פייסבוק - שהכיר את מאסק כחברותיהם התאחדו לכדי שירות התשלומים פייפאל - אמר את הדברים תוך כדי דיון בשאלה: "האם החדשנות האמיתית נתקעה?" במהלך אירוע Internet50 של UCLA
משקיע ההון סיכון וחבר דירקטוריון פייסבוק, פיטר ת'יל, שהוא גם תומך טראמפ מוצהר וגאה, כינה באחרונה את מנכ"ל טסלה והיזם הדרום אפריקני במוצאו, אילון מאסק, "מודל חיקוי שלילי".
אך ת'יל לא התכוון למהלכים השליליים שעשה מאסק – ויש כמה וכמה שמסומנים ככאלו – אלא דווקא הציג את הדברים בהקשר לחידושיו הרבים כל כך של היזם התזזיתי, ולכך שאלו פשוט מקשים על אחרים לחקותו ומציבים רף גבוה מדי ליזמי העולם הטכנולוגי.
ת'יל אמר את הדברים תוך כדי דיון בשאלה: "האם החדשנות האמיתית נתקעה?", כששוחח עם רוברט מטקאלף, פרופסור מאוניברסיטת טקסס, במהלך אירוע Internet50 של UCLA. האירוע נערך אתמול (ג'), בנוכחות לאונרד קליינרוק, פרופסור למדעי המחשב מבית הספר להנדסה של UCLA, לציון 50 שנה ליום שבו הצוות של קליינרוק שלח את ההודעה הראשונה על ארפנט, מה שהפך להיות האינטרנט המודרני של ימינו.
הקשר של ת'יל עם מאסק נוצר בעבר. ת'יל היה המייסד המשותף של פייפאל, שהתמזגה עם חברת השירותים הפיננסיים של מאסק, X.com.
לפי עדותו של ת'יל בשיחה, הוא ומאסק חברים טובים. הוא אף השווה את המייסד והיזם – שעומד מאחורי החברות הרבות טסלה, SpaceX, The Boring Company, נוירלינק ואחרות – למנכ"ל אפל המנוח, סטיב ג'ובס, ואפיין אותו כחדשן יחיד וגדול במיוחד.
ת'יל אמר כי "אילון הוא הדוגמה ההפוכה" לחשיבה שחדשנות אמיתית נתקעה. "זה דבר מאוד מוזר", שטח ת'יל את ה"תלונה" שלו על מאסק, "שהסיפור הוא שיש לנו אדם אחד שעזר לפתח מכוניות חשמליות ורקטות לשימוש חוזר".
"אבל אם אתה אומר לאדם צעיר, למה אתה לא כמו אילון? זה מודל לחיקוי שלילי, שבו התגובה הבסיסית היא שזה קשה מדי, אני לא יכול לעשות את זה", הוסיף ת'יל והסביר את כוונתו.
טילים למאדים, לוויני תקשורת מהחלל, מנהרות תת-קרקעיות ועוד ועוד
כדי להבין על מה מדבר ת'יל, כדאי לציין קומץ משלל החידושים וההמצאות שהביא מאסק לעולם, מלבד המכוניות החשמליות שמייצרת, ומוכרת בהצלחה, טסלה שלו.
למשל הוא שוקד, יחד עם נוירלינק – שנוסדה ב-2016 כחברת מחקר רפואי, וששכרה כמה מדעני מוח נבחרים מאוניברסיטאות שונות לשורותיה – על פרויקט שמטרתו לחבר בין המוח האנושי למחשבים, כשהמטרה היא בסופו של דבר להתחיל להשתיל התקנים בבני אדם – למשל במשותקים – ולאפשר להם לשלוט על טלפונים או מחשבים.
פועלה של "החברה המשעממת" שלו, The Boring Company, מתמקד בייצור תחבורת מנהרות תת קרקעיות מעגלית, רעיון שצץ יום אחד במוחו היצירתי של מאסק בזמן שעמד בפקק בלוס אנג'לס, בדרכו לשדה התעופה. הוא הגה חפירת מנהרות שיקשרו את העיר עם סן פרנסיסקו באופן ישיר ומהיר במיוחד, ושמכוניות פרטיות חשמליות יוכלו "לטוס" בתוכן ולצאת מהן בתחנות קבועות באמצעות מעליות.
לתחום זה מציע מאסק גם את הפתרון המכונה הייפרלופ (Hyperloop), מנהרות שקפסולות נוסעים יסעו בהן בעזרת לחץ אוויר.
בנוסף SpaceX הפכה לחלוצת תחום החלל בהיי-טק. היא מטיסה לחלל החיצון רקטות מתוחכמות, על אחת מהן אפילו הונחה מכונית טסלה, וכן יוזמת פרויקטים עתידניים ושאפתניים, בראשם בניית חללית ענק, בשםStarship, שעתידה להטיס עשרות אנשים בבת אחת ולהנחית אותם בבטחה בירח ואף במאדים, במטרה להקים שם מושבות אנושיות קבועות.
אם כל זה לא מספיק, הרי ש-60 לוויני סטארלינק, שהוטסו במאי האחרון על רקטת פלקון 9 של החברה אל החלל, אמורים לחבר כל פינה נידחת בעולם לאינטרנט המהיר, ומאסק הדגים לאחרונה ציוץ שביצע באופן החדשני הזה.
תגובות
(0)