האם התפרצות נגיף הקורונה תשפיע על יחסי ישראל-סין בתחום ההיי-טק?

שיחה עם צבי מרום, יו"ר איגוד ההיי-טק שבהתאחדות התעשיינים, על השפעת נגיף הקורונה על היחסים של ישראל וסין בתחום ההיי-טק, שאומר לאנשים ומחשבים, כי "אני לא מתרגש מדי"

ד"ר צבי מרום, מנכ"ל באטמ ולשעבר יו"ר איגוד ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים. צילום: יח"צ

נגיף הקורונה מתחיל להתפשט במדינות רבות בעולם, ובסין בלבד כבר מתו כ-60 איש. ללא ספק אירוע רפואי בהיקף גלובאלי.

אלא שלנגיף הקורונה יש גם השלכות כלכליות. העובדה שמיליוני אנשים מצויים בעוצר, לא עובדים ולא מייצרים, תשפיע על המשק הסיני ועל המשק העולמי, שכן כלכלות רבות בעולם קשורות ותלויות בסין, שהיא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. בסין מודעים היטב לבעיה ונוקטים צעדים דרקוניים כדי לבלום את המחלה, אך במקביל נוקטים גם צעדים כדי למתן את פגיעת המחלה על הכלכלה הסינית. עם פתיחת הבורסה של שנגחאי הבוקר היא ירדה בכ-9.9%. בתגובה, הבנק המרכזי של סין הזרים  150 מיליארד יואן, שהם כ-22 מיליארד דולר כדי לשפר את הנזילות בשוק, וכתוצאה מכך הבורסה עלתה ומיתנה את ירידות השערים. הבנק המרכזי גם הודיע, שהוא מוכן במידת הצורך להזרים עוד כסף, כשמדובר על סכום ששווה לכ-100 מיליארד דולר.

סין היא שותפת סחר חשובה של ישראל, עם ייצוא של קרוב לשלושה מיליארד דולר. נשאלת השאלה, האם התפרצות הנגיף תפגע בסחר עם סין ביחסים הטכנולוגיים הבי-לטרליים בין שני המדינות.

צבי מרום, יו"ר איגוד ההיי-טק שבהתאחדות התעשיינים, אומר לאנשים ומחשבים, כי "אני לא מתרגש מדי. מדובר אכן בהתפרצות לא נעימה, אך בדומה להתפרצות מחלות אחרות, תוך כמה שבועות זה יעבור והכל יחזור למקומו בשלום".

אך בינתיים יש בעיות. היום שוק המניות של שנגחאי פתח את המסחר בירידות שערים חדות של כ-10%. בהמשך המסחר הירידות התמתנו, אך בשוקי המניות בעולם יש ירידות במניות של חברות הקשורות לסין, כמו מניות של חברות התעופה ועוד. מדברים על כך שהבורסות איבדו כמה מאות מיליוני דולר.

אני לא רוצה להתייחס למה שקורה בעולם, הרי אתה רוצה לדעת על ההשפעת של נגיף הקורונה על הסחר שלנו עם סין. לערכתי, נכון לעכשיו אין השפעה ואין פגיעה. בסין יש כמה מאות חברות ישראליות שמקדמות עסקי היי-טק עם סין. ייתכן שהצוות הישראלי אולי ירצה לחזור לישראל, אך הקשרים נשמרים ולחברות אלה יש גם עובדים מקומיים. החברות האלה עסוקות בשיווק מוצרי היי-טק ישראליים ובקידום שיתופי פעולה של חברות ישראליות עם סין.

"אני חושב שבסופו של דבר נגיף הקורונה עשוי לשפר את הסחר של ישראל בסין. בעקבות משבר הקורונה לא מן הנמנע, שהסינים ירצו לשפר את מערך הבריאות שלהם. ישראל היא מרכז של  מכשור רפואי, והעבר מלמד, שסין מעוניינת לקדם שיתופי פעולה עם ישראל בתחום הרפואי, אז אני מעריך שמהמר ייצא מתוק לפחות בתחום הסחר בין ישראל וסין בנושאים עתירי ידע".

מה לגבי ייצוא ההיי-טק של ישראל לסין?

"גם בזה אני לא צופה בעיות. ייצוא מבוסס על חוזים, וחוזים לא יתבטלו בגלל התפרצות מחלה, קשה ככל שתהיה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים