משבר הקורונה – הזדמנות לארגונים להתקדם לעבודה מהבית
העבודה מהבית היא דבר לא נדיר, אבל יש ארגונים שנרתעים ממנו ● הכורח שביישום הפרקטיקה הזאת בזמן המשבר הנוכחי מאפשרת להם להתכונן להמשיך בכך, ולאפשר לעובדים לעבוד גם בפיג'מה
משבר הקורונה העלה לסדר היום את העבודה מרחוק, כלומר: מהבית. שר האוצר, משה כחלון, קרא אתמול (א') בישיבת הממשלה למעסיקים לאפשר לעובדים לעבוד מהבית בתקופת משבר זו. ואמנם, מאז תחילת המשבר, שאילץ עובדים רבים להיכנס לבידוד ביתי, ארגונים במשק, כולל מההיי-טק, מחפשים פתרונות כדי לאפשר לעובדים לעשות זאת.
עבודה מהבית היא תוצר של כמה מהפכות טכנולוגיות, ובראשן פרוץ האינטרנט, הלפטופים והסמארטפונים, שמאפשרים לתקשר מכל מקום, לצד תמורות תרבותיות. התופעה הזו קיימת בעיקר בארגונים שבהם העובדים חשופים יותר לטכנולוגיה ולעבודה שאינה תלויה בשעות העבודה המסורתיות, וכאלה שעיסוקם מחייב אותם להיות מחוץ למשרד, בין אם זה לתקופות קצרות או ארוכות.
העבודה מהבית – בין האתגרים המרכזיים של המנמ"רים
אפשר לומר שהקורונה תפסה את הארגונים שאינם מאפשרים עבודה מהבית בהיקף רחב כדבר שבשגרה לא מוכנים בעליל לאפשרות זו. על פי רוב, אין בארגונים תכניות מענה למקרים שבהם עובדים רבים כל כך נאלצים להיעדר ממקום העבודה ייעדרו מהמשרד, אבל בכל זאת ימשיכו בעבודה.
זהו אחד האתגרים המרכזיים הקשורים למשבר הקורונה שעומד כיום בפני מנמ"רים רבים בארגונים שונים במשק: בנקים, חברות ביטוח, חברות שמספקות שירותים דרך הטלפון ועסקים קטנים ובינוניים. זוהי שעתם היפה של ספקי הפתרונות, יועצים ומטמיעי המערכות שמאפשרות עבודה מהבית, שנקראים לדגל על מנת להציל את המצב. גם בממשלה הפנימו את העובדה שהפקידים יכולים לשרת את האזרחים גם אם הם לא נמצאים במשרד.
לאחר סיום המשבר, במועד שאיש אינו יכול לצפות אותו, כל הארגונים יצטרכו לעשות בדק בית ולבדוק כיצד ניתן לשלב את העבודה בבית בעבודה השוטפת של הארגון, ולא רק בשעת חירום. ברחבי העולם, מספר העובדים שעובדים מהבית הכפיל את עצמו בעשור האחרון. היתרונות של הפרקטיקה הזו הם רבים, כאשר המרכזי שבהם הוא חיסכון כספי. יתרונות נוספים הם גמישות בגיוס עובדים טובים שמתאים להם להיות פרילאנסרים, וחיסכון בשטחי משרד ונדל"ן, כמו גם בעלויות של חשבונות שוטפים, כגון מים וחשמל. ברמה הכללית, עבודה מרחוק תורמת לאיכות הסביבה ולירידה בעומס בכבישים, על כל המשתמע מכך – למשל, שעות עבודה מבוזבזות, כמו גם לחץ ועצבים.
חוששים לאפשר עבודה מהבית? אין לכך סיבה
יש מעסיקים שחוששים ממתן אפשרות לעבוד מהבית מתוך טענה שכך הם לא יוכלו לבדוק על הצד הטוב ביותר את התפוקה של העובד ושעות העבודה שלו. זה לא נכון – יש הטכנולוגיה כבר מספיק מתקדמת ומאפשרת את זה. למשל, שעוני נוכחות ארגוניים שמאפשרים דיווח על שעות עבודה מהטלפון הנייד.
השורה התחתונה: חברות בכלל, ובהיי-טק בפרט, צריכות לסייע למנמ"רים להטמיע כמה שיותר מהר תשתיות לעבודה מהבית. אחרי המשבר עליהן לגבש מתודולוגיה, לשנות תהליכי עבודה ולהתאים אותם למאה ה-21, כך שהעובדים יוכלו לבצע את המטלות שלהם מהמשרד, אבל גם בפיג'מה או מבית הקפה.
מערכת אנשים ומחשבים תפרסם בקרוב מוסף מיוחד לעבודה מרחוק, שיופיע בפורטל ובניוזלטר היומי שלה – ה-DailyMaily.
תגובות
(0)