עבירות סייבר ומה אנחנו, כאנשים פרטיים, יכולים לעשות נגדן

המרחב הקיברנטי הגדיל את הסיכון של כל אחד מאתנו מפני בני אדם אחרים, ומאפשר לרמות אותנו, לעשות לנו שיימינג ולהפיץ תמונות אינטימיות שלנו ● אבל האם ניתן גם לאנוס ואף לרצוח אותנו ברשת? ● חלק ראשון בסדרת מאמרים חדשה

02/06/2020 18:17
עו"ד שי גרין. צילום: סיגל קולטון

בני אדם הם יצורים משונים. אין להם קרניים מחודדות, ניבים ארוכים או ציפורניים אימתניות, והם אפילו לא גדולים במיוחד. למרות כל זאת, הם טורפי על. הם, כלומר אנחנו, נמצאים בראש שרשרת המזון והשפעתם על הסביבה עצומה.

בעבר, בני אדם ידעו לשמור על עצמם מפני בני אדם אחרים באמצעות השבט, הקהילה והיצמדות לסביבה המוכרת. כל יציאה מהמרחב המוכר הייתה הרפתקה שטמנה בחובה סיכונים, ואילו הישארות באזור שהם הכירו הייתה בטוחה יותר. זה לא אומר שהסביבה המוכרת הייתה נטולת סכנות, אך היא הייתה פחות מסוכנת בהשוואה ליציאה ממנה לעולם הגדול. ואילו כיום, העולם הגדול הוא בסך הכול כפר גלובלי קטן, ועם כל האפשרויות והטוב שהוא טומן בחובו עבור כולנו, דבר אחד השתנה לרעה – כולנו חשופים כל הזמן בסביבתנו הטבעית לטורפים מבחוץ. הכוונה היא לטורפי הסייבר.

עבירות כלפי מחשב ועבירות באמצעות מחשב

בעידן המודרני נוצר מרחב חדש, ענק ואדיר ממדים – המרחב הקיברנטי, שבו כולנו חשופים כל העת לעבירות שונות, כגון סחיטה, גניבות מידע ורכוש, הטרדה ועוד. באופן עקרוני, ניתן לחלק את עבירות הסייבר לשני סוגים: עבירות המבוצעות כלפי מחשב וכאלה המבוצעות באמצעות מחשב. בחלק הראשון, של העבירות המבוצעות כלפי מחשב, ניתן למנות מעשים שהמכנה המשותף שלהם הוא תקיפה של המחשב עצמו או חומר האגור בתוכו. בכלל זה נמצאות עבירות כמו חדירה לחומר מחשב, שיבוש או הפרעה למחשב, ייצור והפצה של נוזקות וכדומה. לעומת זאת, בחלק השני – של עבירות המבוצעות באמצעות מחשב – ניתן למנות שורה של עבירות פליליות "קלאסיות", שבאחרונה נעשות יותר ויותר באמצעים טכנולוגיים.

אם בעבר התרגלנו שהבית הוא מוגן והחוץ הוא מסוכן, כיום הדברים השתנו. מספיק שיש ברשותנו סמארטפון או לפטופ, חיבור לרשת וקשר לעולם החיצון על מנת שנהיה חשופים לעבירות סייבר. מעבר לכך, עבריינים מבינים את הפוטנציאל הגלום ברשת ומנצלים אותה כדי להרחיב את עסקיהם. מדוע לרמות אדם אחד כשניתן בקלות ובזמן קצר לרמות אלפי ועשרות אלפי אנשים? למה לחשוף פרטים על עצמך כשאפשר לחדור מכל מקום ובזהות בדויה למחשב זר ולשאוב ממנו מידע רגיש? מדוע להתאמץ לפרוץ פיזית לבנק כשבלחיצת כפתור ניתן להעביר את כל הכסף שבכספת דרך מסננת של חברת קש ישר לכיס? למה להסתובב ליד גני ילדים כשאפשר להיכנס בלילה אל חדריהם של קטינים, באמצעי סייבר, ולעקוב אחריהם?

הרשת מאפשרת לעבריין הבודד, וכמובן לקבוצת עבריינים, ליצור נזק גדול באמצעים מתוחכמים, שיקשו על הבאתו.ם לדין. אין ספק שהרשת פתחה הזדמנויות להאקר היחיד, כמו גם לארגוני פשיעה ישנים וחדשים, לפעול ביתר שאת במרחב הקיברנטי. לפיכך, כולנו חשופים לעבריינים כל הזמן ובכל מקום.
העבירות הבולטות ברשת הן מרמה והונאה, עבירות מין ואלימות – החל מבריונות ברשת ועד להסתה והפצת תמונות אינטימיות, בעיקר של נשים. אבל עולה השאלה: האם תרחיש של רצח או אונס אפשרי ברשת? כלומר, האם ניתן לרצוח או לאנוס דרכה? על זאת ועוד במאמר הבא, שיפורסם ביום ג' הבא.

הכותב הינו בעל תואר ראשון במדעי המחשב, תואר ראשון במשפטים ותואר שני במשפט פלילי, ועורך דין המתמחה בעבירות סייבר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים