אמנסטי: אפליקציית המגן – ריכוזית מדי ופולשנית מדי

דו''ח של הארגון שפורסם אמש בחן אפליקציות מעקב אחר חולי קורונה בעולם, ומצא כי כמה מהן בעייתיות מבחינת הפרות זכויות אדם, וכמה מהן מהוות סיכון של ממש ● מבין האפליקציות, בלטו במיוחד לרעה אלו של בחריין, כווית ונורבגיה

אחוז נמוך מאוד של הורדות. אפליקציית המגן. צילום מסך

"נמצא כי אפליקציית המגן הישראלית היא ריכוזית מדי ופולשנית מדי", כך על פי דו"ח של ארגון אמנסטי אינטרנשיונל שפורסם אתמול בלילה (ב'), שבחן אפליקציות מעקב אחר חולי נגיף הקורונה בעולם.

צוות מעבדת אבטחת המידע של אמנסטי אינטרנשיונל בחן אפליקציות מעקב, כולל ניתוח טכני מפורט, של 11 אפליקציות מאלג'יריה, בחריין, צרפת, איסלנד, ישראל, כווית, לבנון, נורבגיה, קטאר, תוניסיה ואיחוד האמירויות. כמה מהאפליקציות הוערכו כבעייתיות מבחינת הפרות זכויות אדם, וכמה מהן מהוות סיכון של ממש. מבין האפליקציות, בלטו במיוחד אלו של בחריין, כווית ונורבגיה –  בשל השימוש בכלי מעקב המונים שלהערכת הארגון הם בעייתיים במיוחד. זאת, כי שלוש האפליקציות עוקבות אחר מיקום המשתמשים באמצעות העלאת קואורדינטות GPS בשידור חי, או כמעט חי, לשרת מרכזי.

על פי הארגון, "לכמה מאפליקציות המעקב יש סיכונים משמעותיים להפרת זכויות אדם. בחריין, כווית ונורבגיה השיקו אפליקציות מעקב מהפולשניות בעולם, המסכנות את אבטחת הנתונים של מאות אלפי אנשים ואת פרטיותם".

אפליקציות מעקב יכולות לסייע ולתמוך בהתמודדות מול הקורונה, אבל לא על חשבון זכויות אדם,. צילום אילוסטרציה: BigStock

אפליקציות מעקב יכולות לסייע ולתמוך בהתמודדות מול הקורונה, אבל לא על חשבון זכויות אדם,. צילום אילוסטרציה: BigStock

למרות שאפליקציית המגן הישראלית היא ריכוזית מדי ופולשנית מדי, כותבים מחברי הדו"ח, "יש להדגיש שבישראל – מעקבי המגע, ההיחשפות וההידבקות, נעשו ברובם באמצעים חמורים בהרבה, פולשניים ומסוכנים ברמה החמורה ביותר, על ידי שב"כ והמשטרה". אמנם שיטות אלו לא היוו חלק מהתחקיר של אמנסטי, אולם ארגון זכויות האדם הבהיר בעבר כי שיטות מעקב אלו פסולות, בזמני משבר וגם בשגרה.

אמנסטי אינטרנשיונל

אמנסטי אינטרנשיונל

בראיון לאנשים ומחשבים אמר גיל נוה, ראש יחידת תקשורת ודוברות, אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, כי "אפליקציית המגן היא פתרון טוב בהרבה, מבחינת זכויות אדם, מאשר איכוני שב"כ ומשטרה. אבל, יש ככל הנראה, אפליקציות אחרות בעולם, העושות את העבודה באופן יעיל וטוב יותר, שגם שומר על זכויות אדם ופחות מסכן אותן. אמנסטי מכירה בחשיבות העליונה של שמירה על חיי ובריאותם של בני אדם, גם במחיר של פגיעה בזכויות אדם, אולם פגיעה זו חייבת להיות מצומצמת ככל הניתן. זה לא יהיה חדש לאיש ולאשה שבישראל, פעמים רבות, סוגיית זכויות אדם מקבלת מקום משני בתהליכי קבלת ההחלטות".

"מעקב-מגע", נכתב בדו"ח, "הוא רכיב חשוב בתגובה יעילה ומקיפה להתפרצות המגיפה, ואפליקציות מעקב אכן יכולות לסייע ולתמוך בהתמודדות מול הקורונה. יחד עם זאת, על מנת שלא יבואו על חשבון זכויות אדם, על האפליקציות הללו להטמיע, בין השאר, כבר בשלב התכנון, הגנות על נתונים ועל פרטיות. פירוש הדבר הוא שהנתונים הנאספים יצומצמו למינימום ההכרחי ושהמידע יאוחסן באופן מאובטח".

עוד מציינים החוקרים בדו"ח כי "על איסוף הנתונים להיות מוגבל אך ורק לצורך בקרה ושליטה בהתפשטות הנגיף ואין לעשות שימוש במידע לכל מטרה אחרת – כולל לצורכי אכיפת חוק, ביטחון המדינה או פיקוח על הגירה. כמו כן, אין לאפשר גישה לנתונים לצדדים שלישיים או לצורך שימוש מסחרי. ההחלטה להוריד ולהשתמש באפליקציות מעקב-מגע שמורה למשתמש בלבד, ועליה להיעשות מבחירה חופשית. כל הנתונים הנאספים יהיו אנונימיים, כולל במקרים שבהם הנתונים נשמרים או מוטמעים במערכי נתונים אחרים".

"בחריין, כווית ונורבגיה רמסו את פרטיות אזרחיהן ברגל גסה באמצעות השימוש בכלי מעקב פולשניים במיוחד, החורגים בהרבה מהנדרש לטובת ההתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה", אמר קלאודיו גוארניירי, ראש מעבדת אבטחת המידע של אמנסטי אינטרנשיונל, "אסור להקריב את פרטיות המשתמשים על מזבח בריאות הציבור, ועל ממשלות לגלות זהירות כשהן מזדרזות להשיק אפליקציות למעקב".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. האקר פשוט

    כותרת מפוצצת, וכתבה על כלום ושום דבר...

אירועים קרובים