האם הגיע הזמן לחזור ולהשקיע בסין?
פאנל מנהלי חברות ישראליות הפעילות בסין, הביע אופטימיות זהירה לגבי משך הפעילות שם ● צבי שלגו, יו"ר PTL: "לא ראינו חברות ישראליות שנמנעות או משנות תכניות לגבי כניסה לשוק הסיני"
השוק הסיני היה, עד לפני הקורונה, אחד משווקי היעד של חברות היי-טק ישראליות. משבר הקורונה ומלחמת הסחר בין ארה"ב וסין העלו את השאלות – מה יקרה כעת בשוק הסיני? מה תהיה מדיניות הממשלה והאם זה הזמן מבחינת החברות הישראליות לחזור לפעילות שם?.
פאנל של מנהלי חברות ישראליות הפעילות בסין, שהתכנס למפגש וירטואלי ביוזמת PTL Group, המספקת שירותי ניהול ותפעול לחברות ישראליות בסין, הביע אופטימיות זהירה לגבי עתיד העסקים שם. זאת על רקע החשש מגל שני של קורונה, שמתחיל גם בסין, ואי הוודאות שעדיין קיימת בכל הנוגע לשווקים אלו.
צבי שלגו, יו"ר PTL, התייחס לנושא ואמר: "לא ראינו חברות ישראליות שנמנעות או משנות תכניות לגבי כניסה לשוק הסיני. להיפך, יש כאלו שאף מתכננות להיכנס כבר עכשיו". PTL פעילה בשוק הסיני כבר 20 שנה, ולדברי שלגו היא שירתה עד היום 300 חברות ישראליות שפעלו בשוק הסיני.
"אפשר לתאר את המצב כמגמה מעורבת", אמר עו"ד יואב שדה, שותף במשרד מיתר ואחראי על דסק סין בו, שעיקר פעילותו מול חברות טכנולוגיה. "מצד אחד יש חברות ישראליות שחוששות מקבלת השקעה ממשקיעים סינים, וגם משקיעים סינים שחוששים מההשפעה העתידית של מלחמת הסחר על השקעות ורכישות של חברות היי-טק ישראליות, ומצד שני אנחנו רואים גם הזדמנויות חדשות לחברות ישראליות שהטכנולוגיה שלהם נהייתה עוד יותר אטרקטיביות בעקבות הקורונה", אמר עו"ד שדה. לדבריו, "חברות סיניות שלא הסתכלו על ישראל קודם לכן בוחנות כעת השקעות והקמת נוכחות בישראל, וגורמים חדשים שלא היו מעורבים עד היום מתעניינים בהיי-טק הישראלי".
אריה שרייר, מנכ"ל PTL, אמר בדיון כי "סין לא הציבה יעד ספציפי לצמיחה כלכלית לשנת 2020 כדי להתמקד בהתאוששות מלאה ממשבר הקורונה ולהבטיח יציבות לטווח הארוך." לדבריו, הממשל הסיני הגדיר שלושה יעדים ליציאה מהמשבר: הראשון – יציבות חברתית וכלכלית, שבין היתר כוללת הטבות למפעלים כדי שלא יפטרו עובדים. לדברי שרייר, PTL עסקה באחרונה בסיוע לחברות ישראליות לקבל את המענק; יעד שני – הקטנת התלות בשווקים זרים, ועידוד צריכה פנימית; ויעד שלישי – סגירת הפער הטכנולוגי מול המערב. לדברי שרייר, מאחר שהסינים מבינים כי הם לא יוכלו לבצע את הקפיצה הזו באמצעות המערב, יש כאן הזדמנות לחברות ישראליות וזרות שיש להן טכנולוגיות מתאימות. אולם, בגלל החשש מארה"ב, שמנהלת כעת מאבק מול סין, החברות הישראליות עובדות דרך חברות שירותים במיקור חוץ", אמר שרייבר.
בפאנל השתתפו מספר חברות ישראליות שפועלות בסין. אחת מהן היא פלטיין, שפיתחה פתרונות מבוססי AI לאופטימיזציה של תהליכי ייצור במפעלים, ופועלת מישראל עם משרדים בארה"ב, אירופה וגם בסין. לדברי המנכ"ל של Plataine, אבנר בן בסט: "במפעלים בסין מתחדדת ההבנה שהטכנולוגיות האלה טובות להם דווקא בתקופה הזאת, בה צריך לבנות יתרון תחרותי בשוק. להערכתנו, השוק הסיני יחזור לצמוח לפני שווקים אחרים בעולם. זה מתבטא בין השאר בכך שהלקוחות שלנו שמייצרים לצריכה פנימית התאוששו מוקדם יותר מאלו שהם מוטי יצוא".
ערן נבון, מנהל פעילות אסיה בחברת גיאואדג' (GeoEdge), המספקת כלים אוטומטיים לבדיקת איכות והגנת סייבר של פרסומות באינטרנט ובמובייל, אמר: "התחושה היא שיצאנו מחוזקים מהמשבר. איששנו את ההבנה שהנחיצות שלנו לשוק הסיני היא חזקה, וסין תמשיך להוות שוק מרכזי עם פוטנציאל צמיחה גדול עבורנו". בנוגע לאפשרויות חדשות שנפתחות עבור יזמים ישראלים בסין, אמר נבון: "ברגע שגם הממשל דוחף וגם יש הזדמנויות לייצר ערך במקומות חדשים, היישום מהיר מאוד. אם הפתרון שלך יכול לסייע בתחומים של עבודה מהבית, אי-קומרס, לימודים מרחוק וכדומה, ההזדמנויות הן חד משמעית יוצאות דופן כיום".
משתתף נוסף הוא יועד מקוב, מנהל פעילות סין בחברת בחברת האד-טק פייבר (Fyber), שאמר לסיום כי "כרגע יש אופטימיות זהירה בנוגע להמשך השנה. סין, כמדינה שכבר שלטה בשרשרת האספקה העולמית, רק העמיקה את שליטתה בחודשים האחרונים. למרות האמצעים הדרקוניים שהסינים נקטו, הם הצליחו לשמר פעילות כלכלית שוטפת, לעומת מדינות אחרות, והתאוששו הרבה יותר מהר".
תגובות
(0)