מדוע הקורונה תאיץ את הנהירה לענן?
הענן מספק מודל פריסה, המאפשר לצלוח את ההתפתחויות הרבות בעולם בשנים האחרונות. אנדרו ברינדד מנוטניקס מסביר מהן הסיבות שהענן מתאים לעידן של שיתוף מידע וחוסר ודאות
בשנת 1991 פרסם העיתונאי הטכנולוגי הנודע סטיוארט אלסופ תחזית שגויה מפורסמת. "אני צופה שהמיינפריים האחרון ינותק ב-15 במרץ 1996", כתב. אבל 23 שנים אחרי המועד שבו אמור היה לפעול מחשב המיינפריים האחרון, המיינפריימים עדיין מתחזקים.
מבחינתי, הצהרה זו מדגישה מדוע הקביעה, כי סקטור ה-IT נע במהירות הבזק בהתאם לשינויים מהפכניים – היא מיתוס. תחום המחקר והפיתוח של טכנולוגיות חדשות הוא בהחלט דינמי ולעיתים קרובות אף משבש, אך בגלל המורכבות הטכנולוגית, עלות השינוי, הרכש, האבטחה, האינרציה הניהולית ושלל גורמים אחרים – שינויים גדולים בדרך כלל מתגלגלים לאט, לאורך כמה שנים ואף עשרות שנים. כמו בתחומים אחרים, גם בתחום ה-IT תמיד יהיו "המאמצים המוקדמים", אבל תמיד יהיו גם מי שמתמהמהים.
הענן רחוק מלהיות הגורם השולט
מחשוב ענן הוא השינוי והמעבר הגדול ביותר שהתרחש בתחום ה-IT מאז כניסת מודל שרת-לקוח, אך למרות יתרונותיו הבולטים והפופולריות העולה, הענן רחוק מלהיות הגורם השולט כיום בדרך שבה חברות מקצות משאבי IT. מרבית החברות המבוססות עדיין מחזיקות ביישומים, בנתונים ובמשאבים אחרים בהתקנה מקומית בין כותלי הארגון.
המגמה הצומחת ועולה בקרב ארגונים כיום היא אימוץ סביבת ענן היברידית, שבה ארגונים מפזרים את היישומים והנתונים בין דטה סנטרים מקומיים, ענן פרטי, ענן ציבורי ומיקור חוץ קלאסי. הבחירה במודל המתאים ביותר נעשית על סמך ניתוח מרכיבים, כמו רמות סיכון, מידע רגיש, קניין רוחני, צורכי ביצועים ודאגות אחרות.
ארגונים כיום מחפשים הקמה ותפעול פשוטים של הענן. הם שואפים להגיע למצב של Invisible IT – מערך IT שדורש מינימום ניהול ותחזוקה. טכנולוגיית היפר-איחוד (HyperConverged) מאפשרת לארגונים להקים תשתית ענן פרטי או היברידי בקלות ובמהירות בעזרת תוכנה בלבד ולקבל תשתיות מיחשוב, אחסון ותקשורת במערכת אחת עם מינימום תחזוקה. פלטפורמת ההיפר-איחוד מאפשרת לארגונים לגדול בצורה מדורגת וליניארית, כשכל שרת סטנדרטי מסוגל לארח עשרות רבות של תחנות וירטואליות.
אני מאמין שהמגיפה הנוכחית היא אירוע שיכול להיות מקפצה משמעותית לאימוץ ענן רחב יותר בשל כמה מניעים:
ריכוזיות – הענן מציע אפשרות להיות מרכז (Hub) לניהול תוכן, שבו נשמרות גירסאות של מסמכים וביקורות לשם שמירה על סדר בתהליכים ארגוניים ותאימות לתקנות.
שיתוף פעולה – לענן התאמה אידיאלית עבור ישיבות צוות או עבור שיתוף מידע לכל אורך שרשרת הערך. כל יישום ענן מאפשר שיתוף מידע ושיתוף פעולה באופן טבעי. הדבר הופך לחשוב יותר ויותר ככל שחברות בונות תשתית שיתוף עם שותפים עסקיים. הענן מאפשר לכמה גופים לאצור ולגבש רעיונות למוצרים ולשירותים במטרה לנצח את המתחרים ולזכות במחירי פרימיום.
עלות – עבור חברות רבות קיימת כיום אי ודאות גדולה בכל הקשור להכנסות עתידיות, ולכן ניהול עלויות הוא חשוב ביותר. לשירותי הענן בדרך כלל מודל מבוסס מנוי, דמוי שירות, כך שהמחירים עולים ויורדים בהתאם לשימוש בפועל.
אבטחה – למרות שבאופן מסורתי אבטחת מידע היוותה דאגה או גורם התנגדות לאימוץ ענן ציבורי, לשירותי ענן יש יתרון בכך, שהם נוטים להיות מנוהלים באופן מקצועי במרכזי נתונים גדולים עם מערכות אבטחה רבות יותר מכפי שארגון יכול להרשות לעצמו כאשר הוא מתחזק את המערכות לבד. עם זאת, חברות עדיין יצטרכו לחנך את הצוות מפני פישינג והונאות דומות ולהבטיח כי כלים, כגון VPN ורשתות מוצפנות, יהיו זמינים.
בחירה – קיימת דאגה בקרב חברות מסוימות מן האפשרות להיות כבולות לספק דומיננטי אחד, כך שתיווצר תלות גדולה מדי של הלקוח בספק. חברות הפועלות על פי מודל של ריבוי עננים ישמרו על הגמישות לבצע שינוי בכל עת.
גיוס – כאשר הכלכלה תחזור במהירות למצבה הנורמלי לאחר המשבר הקשה, גיוס עובדים יהפוך שוב לשדה קרב קריטי וחיוני. חברות אשר לא נחשבות למשתמשות ענן כבדות יהיו פחות אטרקטיביות, במיוחד עבור המועמדים הצעירים יותר.
כפי שתיארתי כבר בתחילה, אין דבר כזה שינויים גדולים בין לילה בתחום ה-IT; השינויים בדרך כלל מתגלגלים לאט, לאורך שנים. עם זאת, חפשו הזדמנויות הקשורות לענן שיקנו לכם יתרונות לטווח הקצר ובעלות חשיבות אסטרטגית עתידית. תחום הענן כבר גדול, אבל הוא עומד להתפתח ולהיות אף גדול יותר.
הכותב הוא סגן נשיא ומנהל מכירות, נוטניקס.
תגובות
(0)