רכישת ARM: אנבידיה מבקשת לעצמה יציבות בשוק סוער

רכישת הענק של ARM מראה שאנבידיה לא רוצה להמשיך להסתמך בעיקר על כרטיסי התצוגה, אלא להתפתח גם בעולם המעבדים הראשיים ● כיצד תשפיע העסקה על השוק?

האם הרגולטורים יתערבו? אנבידיה

כשאנבידיה התחילה להתעניין באופן רשמי ברכישת ARM לפני כחודש – או, יותר נכון, כשהמשא ומתן נחשף לעיני הציבור – ביקש אחד ממקימי החברה, ד"ר הרמן האוזר, את תשומת הלב של המדיה הבריטית. המסר שהוא ביקש להעביר היה חד משמעי, כמעט פסקני: המכירה של ARM לאנבידיה תהיה אסון.

יש לציין שד"ר האוזר היה לפני כמה שנים גם נגד המכירה של ARM לסופטבנק, אבל כיום הוא אומר שלפחות דבר אחד טוב עשתה חברת האחזקות: היא נתנה ל-ARM להישאר עצמאית ובריטית, ולא הזיזה אותה למקום אחר, והיא אף אפשרה לה לגייס עוד עובדים.

עכשיו, האוזר מבין שהמכירה לאנבידיה ב-40 מיליארד דולר תשנה את חוקי המשחק לחלוטין. לא רק שהוא לא מאמין, וכנראה בצדק, שהחברה הבריטית הקטנה אכן תישאר חברה בריטית קטנה ועצמאית, הוא אף טוען באופן חד משמעי שאנבידיה תפגע באופן משמעותי – בכוונה או שלא – באחד מכללי היסוד העיקריים שעומדים לרגלי מתכננת השבבים.

"אחת התפיסות העקרוניות של המודל העסקי של ARM היא שהיא יכולה למכור לכולם. אם היא תהפוך לחלק מאנבידיה, רוב רוכשי הרישיונות הם מתחרים של אנבידיה והם כמובן יחפשו חלופה ל-ARM", אמר.

אנבידיה לא רוצה שכל הביצים שלה יהיו בסל אחד

אם האוזר צודק, הרכישה הזו הולכת ליצור גלי הדף חזקים מאוד בשוק. לאנבידיה כנראה לא ממש אכפת כרגע, והדגש הוא כרגע, משוק הטלפונים החכמים. היא עושה את העסקה הזו כדי להבטיח את העתיד שלה. החברה שואפת להגיע למצב שבו לא כל הביצים העסקיות שלה נמצאות בסל אחד – זה של כרטיסי התצוגה. גם אם היא הציגה באחרונה את סדרת ה-GeForce RTX 30, שהולכת להכניס לכיסה הרבה מאוד כסף, היא לא שוכחת את משבר המכירות שהתרחש לאחר ששוק כריית המטבעות הווירטואליים התמוטט וגרם לה הפסדים רבים.

באנבידיה מסתכלים יותר על שרתי המחשוב ה-"רכים", כאלה שהבסיס שלהם יכול להיות מעבד דל ביצועים יחסית, שמבוסס על הטכנולוגיה של ARM, ומסביבו יש הרבה מאוד התקנות של כרטיסי תצוגה סופר חכמים וסופר חזקים, שמבצעים חישובים ליישומי בינה מלאכותית ולימוד מכונה. הרבה מאוד מהרוטינות ששולבו בטכנולוגיה של הנרכשת מתייחסות לטכנולוגיות הללו, שהופכות לשלדה של החיים העסקיים והממוחשבים המודרניים.

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה. צילום: יח"צ

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה. צילום: יח"צ

לקוחות ומתחרות

אנבידיה מקבלת בעסקה הזו הרבה מאוד לקוחות גדולים, שחלק מהם יריבים שלה. אפל, לדוגמה – מעבר לכך שהיא משתמשת ב-ARM לפיתוח מעבדי הטלפונים שלה, היא הודיעה שהיא תפתח על אותו בסיס מעבדים למחשביה. אבל בהיבט הגרפי, אפל היא סוג של מתחרה של אנבידיה, כי היא משתמשת בשבבים של AMD ושל אימג'יניישן טכנולוג'יס כדי לספק את העוצמה הגרפית למכשיריה.

ויש גם את סמסונג: זו בפני עצמה נמצאת בצומת דרכים שבו היא מנסה למצוא דרך חדשה לפיתוח וייצור מעבדי ה-Exynos שלה, המבוססים גם, איך לא, על ליבות ה-Cortex-A המודרניות של ARM. בדרך לשם היא משתפת פעולה עם AMD לייצור ליבות גרפיות לטובת, ייתכן, מעבדי מובייל לשוק טלפוני המשחק, שהולך ותופס מעמד מכובד מאוד כנישה חזקה ויקרה.

צריך להזכיר גם את קוואלקום, שהיא אחת מהחברות שמפתחות את השבבים הגרפיים של עצמן, ויכולה להוות סמן ימני מציק מאוד לאנבידיה.

כאמור, רוב הסיכויים שאנבידיה לא ממש מסתכלת לכיוון הזה כרגע, אלא רוצה להבטיח את עתידה, וכפי שהיא רואה זאת, הוא יובטח רק אם תהיה לה טכנולוגיה ליצירת מעבדים ראשיים, ולא מעבדים גרפיים בלבד. בעסקה הנוכחית היא מבטיחה לעצמה לא רק את הפטנטים והקניין הרוחני של ARM, גם בעצם העובדה שהם לא ייפלו לידיים של המתחרות, היא גם רוכשת בדרך הון אינטלקטואלי נרחב מאוד, בדמות לא פחות מ-6,000 מהנדסים שעובדים כיום בחברה הבריטית. עם זאת, אם היא תבלע את החברה כאחת החטיבות שלה בארצות הברית, לא בטוח שרובם יעברו גם הם.

אנבידיה צריכה לזכור ש-ARM חיה היטב ממכירת רישיונות לשימוש בטכנולוגיה שלה. זה היה שווה 32 מיליארד דולר ב-2016 ושווה כעת 25% יותר. יש בכך הכנסות טובות, וזוהי עוד סיבה מדוע כדאי לאנבידיה להבטיח את המשך מעמדה העצמאי של הנרכשת – זה יאפשר לה הכנסות רבות מהתחום.

מהצד השני, כפי שכבר ציינתי, מי אומר שהחברות שעובדות כיום מול ARM ירצו לעבוד מול אנבידיה? אולי האוזר צודק, והיריבות יסתכלו על מה שקורה ויחפשו פלטפורמה אחרת? כבר לא מעט זמן מדברים על כך שהארכיטקטורה הפתוחה RISC-V מהווה אלטרנטיבה ל-ARM, מכיוון שהיא לא דורשת דמי רישוי, שהפכו גבוהים למדי עבור מי שמשתמש ב-ARM. אולי זו העת שבה דברים יתחילו לזוז יותר מהר בכיוון הזה?

כך או כך, אנבידיה חייבת להצהיר מיד מה הכוונות שלה לגבי ARM, כי השוק הולך לסעור בכל מקרה, השאלה רק לאיזה גובה יגיעו הגלים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים