להציל את הדבורה מאיה וחברותיה באמצעות AI
הסטארט-אפ הישראלי ביוויז הוקם במטרה למנוע את קריסת הכוורות - הסיבה העיקרית להיעלמות הדבורים - ויושב על הענן של AWS
בשנים האחרונות עולם הדבורים וההאבקה נמצא בסכנה גדולה: בכל שנה הדבורים מאבדות חלקים משמעותיים מהאוכלוסייה שלהן. שלושה מתוך ארבעה גידולים של ירקות, פירות, זרעים ואגוזים – תלויים בהאבקה של דבורים. האובדן של מושבות דבורים מחריף את המחסור במאביקים – שעומד על שיעור דרמטי של 35% – לעומת 2-3% לפני שלושה עשורים. הכחדת הדבורים בשיעור כה גבוה נובעת בעיקרה ממזיקים חדשים, מחלות ושינוי אקלים. לדבורים יש גם חשיבות רבה עבור המערכת האקולוגית, כמאביקות של צמחי בר, ומדענים רואים בהן מדד לבריאות הסביבה.
הסטארט-אפ הישראלי ביוויז (Beewise) הוקם במטרה למנוע את קריסת הכוורות, שהיא הסיבה העיקרית להיעלמותן של הדבורים.
ביוויז פועל בתחום האגריטק. הוא הוקם בשנת 2018 ומעסיק 20 עובדים, היושבים בקיבוץ בית העמק. הוא הוקם על ידי סער ספרא, אליה רדזינר, הלל שרייר, יוסי סורין ובועז פטרזיל. מאז הקמתה החברה גייסה 16 מיליון דולרים.
"הרבה דברים משפיעים על הדבורים והכוורות, החל מחומרי הדברה ועד שינויים במזג האוויר", אמר לאנשים ומחשבים ספרא, המנכ"ל. לטענתו, "הדבורה לא יודעת להתמודד עם האתגרים האלה לבדה. מי שעוזר לדבורים, הם הדבוראים המסחריים, אשר עוסקים בגידול ובטיפול שלהם. הם מאכילים את הדבורים, נותנים מים, מטפלים במזיקים וגם בחום, או בקור המשפיע על הכוורות. האתגר של הדבוראים נובע מכך שהם מטפלים במספרים עצומים של כוורות. טיפול זה לא מספיק, כי בהרבה מקרים מדובר במחלות או מזיקים הדורשים טיפול כמעט מיידי. בממוצע, דבוראי מגיע לכוורת אחת לחודש. עד שהדבוראי מגיע לכוורת, בשל המספר העצום של כוורות שהוא מטפל בהן, עלול לעבור זמן רב מדי".
"נדרשנו לפתרון שימנע את הכחדת הדבורים בקצב גבוה", סיפר, "פיתחנו מכונה הכוללת טכנולוגיות של רובוטיקה, בינה מלאכותית, ומצלמות. באמצעות הרובוט שלנו, אנחנו מנטרים את כל הצרכים של הדבורים ומביאים להם טיפול בזמן אמת. הטיפול שהרובוט שלנו מספק הוא אותו טיפול שדבוראי יכול לתת. כל רובוט שלנו בנוי לטפל בכמה עשרות כוורות. הוא בנוי בצורה הדומה לקונטיינר, בה ממקמים את כל הכוורות, והרובוט שלנו מנטר אותן, מזהה את הבעיות ומטפל בהן".
לדברי ספרא, "המערכת שלנו כוללת טכנולוגיות ללמידה והבנה של התהליכים המתבצעים בכוורות. המערכת עובדת באמצעות טכנולוגיית לימוד מכונה, ML, עבור הלימוד העצמי וגם ניתוח חיזוי. טכנולוגיה זאת מאפשרת להבין איזה טיפול דרוש עבור הדבורים. הטכנולוגיות הללו מאפשרות לרובוט שלנו להשתפר כל הזמן".
המערכת שולחת לרובוט פקודות מהענן
"המערכת שלנו וכל טכנולוגיית הבינה המלאכותית יושבים על גבי הענן של אמזון ווב סרוויסז (AWS). מסיבה זו, המערכת יכולה לשלוח כל הזמן פקודות לרובוט שיוציא אותן לפועל. בין השירותים שאנחנו משתמשים עבור הבינה המלאכותית, ניתן למנות את SageMaker המאפשר בנייה, אימון והטמעה של מודלים של לימוד מכונה, וגם RDS (ר"ת Amazon Relational Database Service), המספק התקנה ותפעול של מאגרי נתונים. בחרנו ב-AWS כספקית תשתית הענן והמחשוב שלנו, כי ראינו שיש לנו צורך בהרבה שירותים שהם מספקים. מדובר בשירותים שחסכו לנו המון זמן בכתיבת קודים, ארכיטקטורה והטיפול במערכות הייצור. השימוש בשירותי AWS חוסך לנו את העלויות הדרמטיות בהקמה של שרתים מקומיים. עוד אנחנו משתמשים ב-EC2 ולמבדה".
"התמותה בכוורות שבהן טיפולנו ירדה מ-40% ל-8%", סיכם ספרא, "אנחנו מספקים פתרון מלא לצרכי הדבוראי, שיוכל לשלוט מרחוק על הכוורות שלו באמצעות האייפד. הרובוט שלנו יוכל להיכנס לכוורת במקום הבדיקה הידנית. המערכת מזהה מחלות, רודה את הדבש, מאתרת בעיות בטרם הן קורות, ומאפשרת ירידה משמעותית של עשרות אחוזים בקריסת הכוורות".
מרשים ומעורר השראה ויןתר מכל כבוד רב לדרככם יישר כח. אם כדבוראי חובב שעזב את הדבורים לפני יותר מ 60 שנה אני מסתקרן על הטכנולוגיה שמפרידה בין המשפחות (כוורות). בהנחה שזה לא סוד מקצועי. תודה!!! ומאחל לכם הצלחה בכל ליבי