"צמצום שטחי המשרדים לאורך זמן לא יהיה בהיקפים גדולים"
כך אמר אורן גלזר, מנכ"ל החטיבה המסחרית הארצית של אנגלו סכסון תל אביב, בשיחה עם אנשים ומחשבים, עקב המעבר לעבודה היברידית או עבודה מלאה מרחוק בעידן הקורונה - בעיקר בהיי-טק - אשר מייתר את שטחי המשרדים
למגיפת הקורונה יהיו השלכות כלכליות קשות על הכלכלה המקומית. אחד הקורבנות של הקורונה יכול להיות שוק המשרדים. עוד לפני פרוץ המגיפה הענף היה בבעיות, שכן ההיצע עלה על הביקוש, והמצב כנראה רק החריף ויחריף. זאת משום שבו בזמן שהביקוש לשטחי משרדים נמוך, ההיצע גבוה, והוא אמור לגדול.
בגלל מגיפת הקורנה העבודה מהבית הולכת ומתעצמת. נכון שלא כל עסק או ארגון יכול לשלוח את עובדיו לעבוד מהבית, אך חלקם כן. מערכות עיתונים, משרדי עורכי דין ורואי חשבון, ובעיקר חברות היי-טק.
בשיחות עם כמה מנהלי חברות טכנולוגיה עולה שהן יעברו בהדרגה למערך כוח אדם היברידי – כלומר עובדים שיעבדו גם מהבית וגם מהמשרד. לפי הערכתם, השיטה ההיברידית שבה העובדים יעבדו לסירוגין מהבית ובמשרדים, תצמצם את מאסת העובדים שמצויים בתוך מבנה החברה בכ-20%. הם גם הודיעו שינסו לצמצם שטחים בעסקים, במקביל לתהליך זה. משמעות הדבר שלהיצע של שטחי משרדים הצפוי בעתיד יתווסף גם תהליך של חברות אשר יצמצמו את השטחים שלהן, וזה לא דבר של מה בכך, שכן על פי הערכות זהירות, כ-1.75 מיליון משרדים מצויים כעת בתהליך בנייה. אלו יסתיימו ויגיעו לשוק במהלך 12 עד 18 החודשים הבאים. כלומר, בו בזמן שהביקושים לשטחי משרדים לא עומד לגדול, ההיצע רק הולך לעלות.
בהקשר זה שוחחנו עם אורן גלזר, מנכ"ל החטיבה המסחרית הארצית של אנגלו סכסון תל אביב, שאמר כי "ניסיונות להוצאת עובדים לעבוד מהבית היו קיימים עוד לפני הקורונה, אם כי בקטן. בעבר בוצעו מספר ניסיונות שפחות צלחו, אך אני מסכים שבגלל הקורונה התהליך התעצם, ואם החברות יצרכו פחות שטחים עבור עובדיהם, ייתכן שההנהלות ירצו לצמצם שטחים ולחסוך כסף".
"אני לא יכול לאשר או לשלול את מה ששמעת ממנהלי חברות היי-טק על צמצום של כ-20% בכוח האדם שישב במשרדים", הוסיף גלזר, "אני סבור שבסופו של דבר החברות יבינו שיש ערך מוסף גבוה במפגש בין העובדים, ולפיכך, צמצום השטחים לאורך זמן לא יהיה בהיקפים גדולים".
"בכל מקרה", המשיך גלזר ואמר, "אני משוכנע שגם אם חברות ההיי-טק יצמצמו שטחים, זה לא יהיה באותו יחס של הקטנת כמות העובדים שישהו במשרדים. החברות אולי יצמצמו שטחי הישיבה של העובדים השונים, אך לא את השטחים הציבוריים. שים לב שחברות היי-טק מפנקות את עובדיהן עם שטחי אימון גופני, מסעדות או חדרי אוכל, שטחי מרגוע ועוד. אלו הפכו לחלק מתנאי העסקתם, וספק אם החברות ירצו לפגוע בתנאים אלו".
מה להערכתך יקרה בשוק בהווה ובעתיד הקרוב והרחוק?
"במציאות הנוכחית, כשהדברים משתנים במהירות, קשה מאוד להעריך מה יקרה. אי אפשר לדעת אם המגמה של הוצאת עובדים לעבוד מהבית תימשך, ואם כן – באיזו מידה.
כל הפרויקטים בבנייה, במצב השוק הנוכחי, יישארו כנראה חצי ריקים במקרה הטוב. מדוע היזמים לא מפסיקים את בנייתם?
"בעניין זה אפתיע אותך ואומר שלא רק שהיזמים לא מפסיקים בנייה, אלא שיש עשרות פרויקטים שנמצאים בתהליכי תכנון וקידום תכניות לקראת יציאה לבנייה. העסקים מתנהלים כמעט כרגיל מהבחינה הזו. קצב המכירות או אכלוס השטחים אמנם יורד בנקודת הזמן הנוכחית, אבל אין לי ספק שבסופו של דבר הבניינים יאוכלסו. חברות אוהבות לשבת בבניינים חדשים ומודרניים, והכל שאלה של מחיר בסופו של דבר. התקופה הקרובה תהיה מאתגרת עבור שוק המשרדים, ובכלל זה עבור יזמים שנמצאים בתהליכי בנייה, אבל לאורך זמן, אני מאמין באיתנותו של המשק הישראלי, שימשיך לצמוח וידע להכיל את שטחי המשרדים שמתווספים לשוק".
אשליות. החברות למדו מהר את הטריק, עבודה מהבית, היברידית מהבית, רכש שירותים בהודו ואוקרינה ופיטורים. הכל כדי להימנע ממחירי הגזל של שירותי הנדל"ן בארץ. במקרה הטוב תהיה עלייה מסוימת בפתיחת משרדים בפריפריה.
לא מפסיקים בנייה באמצע. אי אפשר. ההתחיבויות כבר ניתנו. את האפקט האמיתי נראה בהתחלות הבנייה, ואת מצב הענף - אחרי פרסום הדוחות השנתיים.