טראמפ עומד לאבד את היחס המיוחד לנבחר ציבור בטוויטר
הנשיא המכהן של ארה"ב מרבה לצייץ ולעדכן את עוקביו בכל מחשבה או טענה, ולא תמיד אהב את היחס אליו מטעם טוויטר, אבל בכל זאת הייתה זו התייחסות ייחודית שבה זוכים נבחרי ציבור ● מינואר, כשיעביר (אם יעביר מרצון) את השרביט לביידן, גם ההחרגה הזו יהפוך לנחלת ההיסטוריה
אולי לא ידעתם אבל ציוצים ופוסטים של נבחרי ציבור, או מועמדים לתפקידים מובילים בפוליטיקה, זוכים ליחס מועדף ברשתות החברתיות בכלל ובטוויטר (Twitter) – היותר פוליטית באופיה – בפרט. נשיא ארצות הברית בארבע השנים האחרונות, דונלד טראמפ, אמנם טען לא אחת שהוא מושתק ברשת המצייצת, אבל בפועל זכה במה שמכונה "הגנה בגין עניין ציבורי" (public interest), ולפיכך פרסומים רבים שלו "טופלו" בעדינות רבה.
כל זה עומד להיות נחלת ההיסטוריה, ברגע שטראמפ יעזוב בינואר את הבית הלבן, וג'ו ביידן ייכנס לאחד התפקידים המשמעותיים בעולם, אם לא המשמעותי ביותר בהם, במקומו. מאותו רגע יהפוך טראמפ ל"אחד האדם" בעיניי טוויטר, והוא בהחלט עלול למצוא את ציוציו מצונזרים, ואף את עצמו מסולק לגמרי מהפלטפורמה, אם ימשיך להפגין את אותו סגנון התבטאות כפי שנהג לעשות בשנות כהונתו.
מהי אותה מדיניות חריגים?
מדיניות החריגים "חלה על מנהיגי העולם הנוכחיים והמועמדים לתפקיד, ולא על אזרחים פרטיים כאשר הם כבר אינם ממלאים תפקידים אלה", אמר דובר טוויטר אתמול (ש') בהצהרה מטעם הרשת המצייצת. "הגישה של טוויטר למנהיגים, מועמדים ונבחרי ציבור בעולם מבוססת על העיקרון שאנשים צריכים להיות מסוגלים לבחור לראות את מה שמנהיגיהם אומרים בהקשר ברור", הוסיף הדובר בהצהרה. "המשמעות היא שאנחנו עשויים להחיל אזהרות ותיוגים, ולהגביל את המעורבות בעבור ציוצים מסוימים". בטוויטר ציינו כי כלל זה אינו נותן לאנשי הממשלה דרור מוחלט. החברה הדגישה שלמשל ניתן להוריד מהפלטפורמה סוגים מסוימים של תוכן של נבחרי ציבור בכל זאת, למשל פוסטים המקדמים טרור וציוצים המכילים מידע פרטי של אחרים, כמו כתובת או מספר טלפון אישי, ללא הסכמתם.
אבל בגדול אפשר לומר שהרשת החברתית לרוב משאירה באכסניה שלה תכנים שהעלו אליה גורמים רשמיים, גם אם הנאמר בהם מפר את כלליה כנגד התנהגות פוגענית או האדרת אלימות. בחודש מאי, למשל, טוויטר הניחה לציוץ שהעלה אליה טראמפ, שהתייחס להפגנות של מחאת תנועת BLM נגד גזענות, וכלל את ההערה "כאשר הביזה מתחילה, הירי מתחיל". אלמלא טראמפ נשיא ארה"ב – הציוץ הזה היה מוסר בשל הפוטנציאל שלו לליבוי אלימות ושנאה, ואפשר שחשבון המצייץ או המצייצת היה מושעה. אולם שמשום שטראמפ איש ציבור – התוכן המאוד בעייתי הזה נשאר.
מעניין להזכיר שטוויטר לא תמיד הצליחה להכיל את הציוצים של הנשיא טראמפ, ובעיקר בתקופת הקורונה החברה לא עמדה מנגד כשהוא פנה אל עוקביו דרך השירות שלה באמירות כמו: ילדים לא נדבקים בנגיף. במקרה מסוים שכזה, שהתרחש באוגוסט, טוויטר כן פעלה, ביחד עם פייסבוק (Facebook) בפעם הזו, והסירה את הפרסום בגין הפרה של מדיניותה כנגד הפצת מידע שגוי אודות נגיף הקורונה. כמובן שאת חשבון הנשיא היא לא יכלה להשעות, אבל היא כן חסמה באופן זמני את קמפיין טראמפ מציוץ מחשבונו, עד שהתוכן הכוזב המסוים הוסר.
במקרה אחר הקשור הן בבחירות והן בקורונה, פרסם הנשיא טראמפ ציוץ ובו טען כי תיבות הדואר מסוכנות. מדובר בתיבות הדואר הרגילות, שדרכן הצביעו בארה"ב חלק מאנשים בבחירות 2020, בגלל הצורך בריחוק חברתי. טראמפ הזהיר דרך ציוץ כי התיבות הינן "אסון לביטחון הבוחר" והוסיף כי הן "אינן מחוטאות" מפני קורונה. הוא צייץ: "אז כעת הדמוקרטים משתמשים בתיבות דואר, המהוות אסון לביטחון הבוחר. בין היתר הם מאפשרים לאדם להצביע מספר פעמים. כמו כן, מי שולט בהן, האם הן ממוקמות באזורים רפובליקניים או דמוקרטיים? הן לא מחוטאות מקורונה. הונאה גדולה!". הפעם התוכן זוהה על ידי טוויטר ככזה שכרוך ב"הפרת מדיניות היושרה האזרחית שלנו, בגין טענות בריאותיות מטעות שיכולות להניא אנשים מהשתתפות בהצבעה". אולם הפוסט לא הוסר אלא כוסה בהתרעה, שבה ציינה החברה כי מדובר בהפרה מטעמים אלו, אך הסבירה למה בכל זאת התוכן הבעייתי נותר זמין למי שמעוניין לראותו מתחת לכיסוי בטיעון: "יתכן שהאינטרס של הציבור יהיה שהציוץ יישאר נגיש".
את אותו נוהל של הסתרה של ציוץ מטעם הנשיא ראינו מטוויטר ממש באחרונה, כשביום הבחירות, ה-3 בנובמבר, צייץ טראמפ: "אנחנו עולים בגדול, אבל הם מנסים לגנוב את הבחירות. לעולם לא נניח להם לעשות זאת", שוב כוסה התוכן מטעמו, ששוגר אל 87.5 מיליון העוקבים שלו, וטוויטר סימנה את דברי הנשיא, שהיו בעצם ציוץ "הניצחון" שלו, כאזהרה למשתמשיה.
צרות והאשמות בהטיה פוליטית שעומדות לחלוף מהעולם?
מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, נאלץ באחרונה להתמודד עם האשמות שהצנזורה הזו בדיוק מונעת מהטיה פוליטית של החברה שהוא מוביל. בסוף החודש הקודם הוא העיד בהתנדבות בפני ועדה של הסנאט בנושא הגנה משפטית לחברות המדיה החברתית, אך במהלך הדיון חלק מחברי הוועדה לחצו עליו בגין החלטתה של טוויטר – שבהמשך התהפכה – לחסום קישורים לסיפור שנוי במחלוקת של הניו יורק פוסט על האנטר ביידן, בנו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן – עוד פרשיה שסיבכה את טוויטר בחשדות להתנכלות לטראמפ.
"מר דורסי, מי לעזאזל בחר בך והפקיד אותך כאחראי על מה מותר לתקשורת לדווח ומה העם האמריקני רשאי לשמוע?" צלב הסנאטור טד קרוז מטקסס את מנכ"ל טוויטר באחד הרגעים היותר סוערים של הדיון. דורסי, שלדבריו מתרגל מדיטציה מדי יום, הגיב בשקט אופייני וענה כי המשתמשים מסכימים לתנאי השירות של טוויטר בעת ההרשמה. עוד הוא טען כי לרשת המצייצת אין יכולת להשפיע על הבחירות.
ללא ספק הבחירה בביידן, לפחות מהבחינה הזו, תביא אל טוויטר ודורסי הקלה גדולה. כשתסתיים תקופת טראמפ יוכלו לקחת בטוויטר נשימת עמוקה של רווחה, כי כאמור, טראמפ כבר לא יזכה אוטומטית להחרגה ולא יחשב עוד כנשיא שדבריו הם מעניין הציבור, אלא יהפוך לאדם מן המניין ולפיכך לכזה שאפשר להשתיק.
תגובות
(0)