עסקת וואן-טלדור – סדר חדש בשוק חברות האינטגרציה?
הרכישה של וואן את טלדור היא סנונית שמבשרת גל של עסקאות בעולם ה-IT - כך סבורים בשוק ● לעומת זאת, ההורדה של מתחרה אחד לא צפויה להביא להתייקרויות במוצרים של החברה המשותפת ● האם העסקה תצליח? יש להמתין ולעקוב
עסקת הענק בעולם ה-IT הישראלי שפורסמה הבוקר (ג'), שבמסגרתה וואן רוכשת את טלדור תמורת רבע מיליארד שקלים במזומן, עוררה הדים רבים בענף. אלא שבניגוד למה שאולי ניתן היה להניח, היא לא הפתיעה את האנשים שמלווים את התחום כבר שנים רבות, וכבר היו עדים לעסקאות לא פחות דרמטיות.
שוק ה-IT הוא שוק תחרותי, עם מספר רב של חברות שמספקות שירותי מחשוב ואינטגרציה לארגונים השונים. אחד המאפיינים הבולטים שלו הוא שחלק מהחברות בו, בעיקר הגדולות, גדלות בשני ערוצים: גידול אורגני, בהתאם לתנאי השוק, וצמיחה על ידי רכישות של חברות קטנות יותר, על מנת לאחד כוחות, לנכס לקוחות ולהיכנס לתחומים חדשים. שתי החברות, וואן וטלדור, הן שתי דוגמאות טובות לכך.
באופן לא רשמי, טלדור הייתה "על המדף" בכמה השנים האחרונות. חברות גדולות בענף כמו מטריקס, אמן וגם וואן הוזכרו יותר מפעם אחת כמועמדות לרכישתה, אבל כנראה שעד עכשיו, המחירים היו לא היו ריאליים.
עדי אייל, מנכ"ל וואן, ידוע כמי שמשקיע זמן רב בחיפוש אחר חברות שיכולות לתת לה ערך מוסף. בבחינה היסטורית, הרכישה הגדולה המשמעותית האחרונה של וואן הייתה זו של החברה לאוטומציה, או, בשמה הנוכחי, אוטומציה החדשה, שהיא קנתה אותה "במחיר מציאה", מאחר שבעלי המניות שלה – הממשלה והרשויות המקומיות – רצו להיפטר ממנה. וואן רכשה בעסקה זו אחיזה משמעותית בשוק המוניציפלי, שכמעט נחשב ללקוח שבוי בידי החברה לאוטומציה.
עסקה לא במחיר של קורונה
כפי שאלדד בר אדון, שהיה מנכ"ל וואן והוא אחד ממייסדי החברה, אמר היום בראיון לאנשים ומחשבים, עסקת הרכישה לא בוצעה במחיר של סוף עונה ולא במחיר של קורונה. זאת, הגם שבשנים קודמות, טלדור לא הציגה תמיד את התוצאות הכי טובות ובעלי השליטה בחברה לא הסתירו את כוונתם למכור אותה. החברה גם הצליחה להתאושש ממשבר חמור שפקד אותה ב-2014 עקב אי התאמות בהיקף כולל של 49 מיליון שקלים, שנתגלו בדיווחים החשבונאיים שהיא מסרה בין השנים 2007 ל-2013.
המנכ"ל הנוכחי של טלדור, נתי אברהמי, מונה לתפקיד ב-2015, לאחר שעבר אליה מקבוצת יעל, שחקנית נוספת בשוק חברות האינטגרציה. אברהמי ניהל שורה של מהלכים ושינויים ארגוניים בטלדור, שהביאו לכך שבשנים האחרונות חל שיפור ניכר בתוצאות העסקיות שלה, והיא אף מצליחה לשרוד את הקורונה טוב יחסית, לפחות לפי התוצאות העסקיות שהיא פרסמה במהלך המשבר עד כה. ההכנסות והרווח שלה אמנם ירדו ברבעון השני של השנה, אבל הרווח החצי שנתי שלה קפץ ב-80%.
אחד התחומים שטלדור חזקה בו הוא תחום התקשורת. יש לטלדור נוכחות משמעותית במשרדי ממשלה שונים: משרד הביטחון, משרד החינוך ועוד. שתי החברות ביחד מייצרות כוח אחד מרכזי, שכרגע מונה כ-6,500 עובדים. בנוסף, מבחינת וואן, העסקה היא אמירה משמעותית ביותר מול המתחרה המסורתית, מטריקס, שמזה שנים צועדת בראש טבלת חברות ה-IT של STKI.
האם מדובר בעסקה חריגה?
ההערכה הרווחת היא שלא מדובר בעסקה חריגה בגודלה ובאופייה, אבל ייתכן שהעסקאות הבאות שצפויות לנו בשוק ה-IT יהיו בתנאים קצת פחות נוחים, בגלל השפעת המשבר הכלכלי. "הקורונה מבליטה את התופעה הידועה שבזמן משבר החזקים מתחזקים והחלשים נחלשים עוד יותר", אמר היום מנהל ותיק בענף, שהיה המנכ"ל של כמה חברות גדולות.
האנליסט הוותיק ד"ר ג'ימי שוורצקוף, מנכ"ל STKI, סבור שהמיזוג הזה הוא סנונית ראשונה של קונסולידציות של חברות בענף, שבחלקן החלו או דובר עליהן עוד קודם לקורונה. לדבריו, החברות המובילות בשוק מחפשות את התחומים שבהם הן מתעניינות בחברות הקטנות יותר, והן ישקיעו וירכשו אותן.
מה יהיה על העובדים?
שאלת העובדים היא עולה תמיד במהלכי מיזוג ורכישה. בשלב הראשון לפחות לא צפויים פיטורים בכמויות גדולות או שינויים בולטים אחרים, אולי מלבד בתחומי האדמיניסטרציה. גם מנכ"ל טלדור, אברהמי, צפוי להמשיך בתפקיד, לפחות בשלב הראשוני.
הדברים האמורים מתקשרים לכך שהצלחת המיזוג, כמו כמעט כל עסקה, לא תלויה רק בתוצאות העסקיות, אלא קודם כל באנשים. יש חשיבות למיזוג בין תרבויות ארגוניות, לנכונות של שני הצדדים לשתף פעולה. גם התגובות בשוק חשובות, כמובן. המניות של שתי החברות, ובמיוחד של טלדור, ידעו היום עליות יפות, ורואות בחודשים האחרונים בעיקר את הצבע הירוק.
נכון שהורדת מתחרה אחד מהשוק לא אידיאלית ללקוחות, ובעיקר לא למנמ"רים, אבל עדיין יש בשוק מספיק תחרות, כך שלא צפויות עליות מחירים.
השורה התחתונה: עסקת וואן-טלדור היא תחילתו של מהלך שמרמז על שינויים בעולם ה-ICT, ובעידן של חוסר ודאות, שהוא חלק ממציאות הקורונה, הפתגם הידועה שלפיו הנבואה ניתנה לשוטים מקבל משנה תוקף. יש להמתין ולעקוב.
תגובות
(0)