ועד עובדים וחברת גוגל – היילכו השניים יחדיו?
עובדי ענקית הטכנולוגיה האמריקנית הכריזו באחרונה על התאגדות ● האם ההיי-טק הישראלי זקוק גם הוא לוועדי עובדים, ומדוע?
בקול תרועה רמה, אשר הגיעה אפילו למחוזותינו במזרח התיכון, הודיעה באחרונה קבוצה של עובדי גוגל (Google) בעמק הסיליקון כי החלו בהליך התאגדות על-מנת להקים ארגון עובדים שייצג את כל המחלקות בחברת הענק הגלובלית. כלי התקשורת האמריקנים, שלא נותרו אדישים לנוכח הידיעה, החלו לעסוק רבות בסיכויי המהלך ותוצאותיו העתידיות.
אם נחזור לרגע לביצה שלנו ולענף ההיי-טק הישראלי, שוב עולה הסוגיה האם בתחום בו המשכורת הממוצעת בקרב עובדים רבים היא פי שלושה וארבעה מעל לממוצע במשק, יש צורך בוועד? האם עובדים הזוכים למשכורת 13 ו-14 ולרכב צמוד זקוקים לביטחון תעסוקתי?
ליו"ר מפלגת ימינה, ח"כ נפתלי בנט, אשר רואה עצמו גם כמועמד לראשות הממשלה יש כנראה תשובה ברורה. כשר הכלכלה והמסחר דיבר לפני מספר שנים בגנותה של העבודה המאורגנת, וטען כי ועדי עובדים הם כישלון ניהולי. לדבריו, אם בחברת היי-טק שהוא היה מנהל העובדים היו מחליטים להתאגד, היה רואה זאת ככישלון אישי שלו כמנכ"ל.
קשה שלא לנוע בחוסר נוחות כאשר שומעים ציטוטים כגון אלו מאדם המתרוצץ כיום בין אולפני הטלוויזיה השונים ומדבר ללא הרף על שוק העבודה, לנוכח משבר כלכלי חסר תקדים המכה במשק הישראלי.
מהלכי פיטורים, והוצאת עובדים לחל"ת כמעט ללא הבחנה, הם אחת מהרעות החולות של מגיפת הקורונה. ועדי עובדים במגוון ענפים במשק מנעו במהלך השנה האחרונה מהנהלות רבות לנצל באופן ציני את המשבר כדי לקדם מהלכי התייעלות משמעותיים אצלם בחברה, ורק חיכו במגירה לטיימינג המושלם.
בעיות רבות של עובדים מציפות כיום את הענף
מה לגבי ענף ההיי-טק אתם שואלים? ובכן, שעות עבודה אינסופיות ואפליה בוטה מחמת גיל הן רק חלק מהבעיות המציפות כיום את הענף. נפנוף בתלוש משכורת גבוה, חדר אוכל מפואר ומכון כושר מפנק במתחם העבודה אינם יכולים להיות המזור לאותן בעיות אקוטיות.
הבעיות אף מחריפות בעידן הפוסט קורונה, כאשר רוב העובדים בענף עובדים מרחוק, מביתם או מכל מקום אחר, ומגיעים למשרד לעיתים רחוקות, אם בכלל. האינטראקציה האישית והחיבור הרגשי הולכים ופוחתים, והכל נמדד על-פי תוצאות בלבד. המימד החברתי האנושי קטן במידה ניכרת, ואם נביט על המצב רק דרך משקפת ההנהלה נקבל תמונה חד ממדית לחלוטין.
ועד עובדים דינמי, גמיש ואחראי, העובד בשיתוף עם ההנהלה ומזהה את צורכי השעה והזמן, הוא התשובה לכל אלו המתנגדים קטגורית להתאגדות עובדים בענף.
ועד המייצג את העובדים מספק לבכירי החברה, בנוסף להנהלה המקומית, תמונה הוליסטית ועגולה על מצב העובדים, רצונותיהם ומאווי נפשם. כך הוא מסייע להצעיד את החברה בכיוון הנכון, ומצליח גם לשמר את התחרותיות וגם מסייע לחברות להמשיך להיות אטרקטיביות מספיק כדי למשוך את הטאלנטים שיובילו את החברה להגשמת היעדים הבאים ולמציאת פתרונות יצירתיים וחדשניים לאתגרי העולם המודרני, המקוון, המהיר והשונה.
כשכתבו קרל מרקס ופרידריך אנגלס את המניפסט הקומוניסטי ובו המשפט המפורסם "פועלי כל העולם התאחדו", סביר להניח שלא ראו בחזונם חברות היי-טק בעלות זרועות תמנון, המעסיקות מיליוני עובדים ברחבי העולם. הגיוני שצפו בדבר פשוט הרבה יותר: אנשים שנרתמים לשמור ולהגן על כבודם וזכויותיהם של חבריהם לעבודה. זה היה נכון לפני מאה וחמישים שנים – וזה רלוונטי גם בימינו.
הכותב הוא יו"ר ועד עובדי SAP
תגובות
(0)