מומחים: זכיית מיקרוסופט בפרויקט הענן הענק של הפנטגון – בסכנה

להערכתם, בגלל המאבק המשפטי הארוך של AWS, שהפסידה במכרז בן עשרת מיליארדי הדולרים, מיקרוסופט עלולה להפסיד את החוזה, שהוא לא רק עתיר מזומנים, אלא גם אסטרטגי ומכובד ● הם תולים זאת באזהרת הפנטגון מהחודש שעבר

האם פרויקט JEDI יבוטל? הפנטגון. צילום: BigStock

מיקרוסופט עלולה לאבד את חוזה הענק שבו זכתה לאספקת שירותי מחשוב ענן לפנטגון – עסקה שהממשל האמריקני מאיים כעת לבטל לחלוטין, בשל עיכובים משפטיים בני שנים; כך טענו מומחים בסוף השבוע.

הם תולים את ההערכה שלהם בהודעה ששלח משרד ההגנה האמריקני לקונגרס בחודש שעבר, שלפיה הוא עשוי לשקול שלא לממש את פרויקט הענק בענן JEDI עם מיקרוסופט – אם המאבק בבית המשפט על החוזה יוסיף ויימשך יותר.

הרקע לכך הוא הערעור שהגישה אמזון נגד הפנטגון על זכייתה של מיקרוסופט בפרויקט הענק. כך, לפני כחצי שנה יצאה החברה נגד החלטת משרד ההגנה לאשר מחדש את זכייתה בפרויקט של מיקרוסופט – שבו חברת הענן שלה, AWS, הפסידה. לדברי החברה, "מדובר בלא יותר מאשר ניסיון לתת תוקף להחלטה לקויה, מוטה ומושחתת פוליטית".

משרד הגנה נחוש בדעתו: מיקרוסופט – המתאימה ביותר

פרויקט JEDI הוא חלק ממאמצי הפנטגון לחדש את התשתית הטכנית שלו. אמזון ומיקרוסופט הגיעו לשלב הסופי במכרז, כשחברות נוספות שהתמודדו בשלבים שונים שלו היו יבמ, גוגל ואורקל. לאחר תלונות שהתקבלו בעקבות הודעת הזכייה הראשונה, משרד ההגנה האמריקני בדק בשנה שעברה שוב את ההצעות של המתמודדים והודיע שהוא נחוש בדעתו שהצעת מיקרוסופט מייצגת בצורה הטובה ביותר את המענה לצרכי הממשל.

אלא שאמזון חלקה על טענה זו בחריפות, תוך שהיא מציינת ליקויים, טעויות וכן "הטיה שאי אפשר לטעות בה", לטענתה, בתהליך ההערכה של המתמודדות במכרז. החברה טענה שאת ההטיה הוביל לא אחר מאשר מי שהיה אז נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שיש לו יריבות עמוקה עם אמזון ועם המייסד והמנכ"ל שלה, ג'ף בזוס. בכובעו האחר, בזוס הוא הבעלים של הוושינגטון פוסט – שמהווה חלק מ-"תקשורת הפייק ניוז", לפי הנשיא האמריקני לשעבר. כמו כן, טראמפ טען שאמזון לא משלמת מספיק מיסים. בחומרים שהגישה החברה לבית המשפט באחרונה היא ציטטה את טראמפ, שאמר באופן פרטי לשר ההגנה דאז, ג'ים מאטיס, "לדחוק את אמזון" מהחוזה.

כל זה בגללו? דונלד טראמפ, לשעבר נשיא ארצות הברית. צילום: BigStock

כל זה בגללו? דונלד טראמפ, לשעבר נשיא ארצות הברית. צילום: BigStock

ההחלטה הראשונה על הזכייה של מיקרוסופט פורסמה באוקטובר 2019, ואמזון הגישה את הערעור חודש לאחר מכן. הענקית מסיאטל טענה כבר אז כי בחירת מתחרתה מרדמונד נעשתה באופן לא הוגן – בגלל, כאמור, דעתו של טראמפ על בזוס. שלושה חודשים לאחר מכן, בפברואר 2020, קבע שופט פדרלי שלנוכח הגשת הערעור, על הפנטגון לעצור את יישום הפרויקט. הוא לא חודש מאז, מאחר שטרם התקבלה החלטה בערעור.

בנייר העמדה שהגיש הפנטגון לקונגרס בחודש שעבר נכתב כי "האפשרות לתהליך התדיינות כה ארוך עלולה להעמיד בסימן שאלה את עתיד רכש הענן של המשרד, ובתרחיש זה, מנמ"ר משרד ההגנה יעריך מחדש את האסטרטגיה בהמשך".

מומחים: יותר מדי דיונים משפטיים עלולים להביא לביטול המכרז

מומחים ציינו בסוף השבוע כי בהודעה של משרד ההגנה לקונגרס טמון איום מרומז כלפי בית המשפט, שלפיו יותר מדי דיונים על כשרות הליכי המכרז יביאו לעיכוב ארוך מדי בפרויקט, שלא לומר לביטול המכרז. עוד הם ציינו כי האזהרה היא תפנית נוספת בתהליך שנוי במחלוקת, שכלל שנים של בעיות משפטיות, שתדלנות מאחורי הקלעים וקמפיין יחסי ציבור של יריבים טכנולוגיים, שכל מטרתו להביא לכך שאמזון, שנחשבה כמובילה המועדפת לזכייה, לא תזכה בחוזה הענן. משקיפים אחרים העריכו שהפנטגון כבר המשיך הלאה, ואין בכוונתו לממש את החוזה מול מיקרוסופט, אלא שהוא לא מעוניין להצהיר על כך בשלב זה – בין השאר כדי שלא להראות שהליכים במכרז זוהמו על ידי ממשל טראמפ. לדבריהם, משרד ההגנה כבר עוסק בחוזי הענן האחרים שלו, מעבר ל- JEDI.

עומדת לאבד את זכייתה בפרויקט JEDI? מיקרוסופט. צילום: BigStock

עומדת לאבד את זכייתה בפרויקט JEDI? מיקרוסופט. צילום: BigStock

גם מיקרוסופט היא מהספקיות שעימן הפנטגון משוחח בנושא. כך, באחרונה אמר בראיון טום קין, סגן נשיא מיקרוסופט ל-Azure, כי "אנחנו יודעים בבירור שמשרד ההגנה זקוק לפרויקט JEDI על מנת לתמוך במשימות שמוטלות עליו, אבל אנחנו לא מחכים ל-'כלי רכב' ספציפי אחד, אנחנו משתמשים בכל 'כלי הרכב' שאנחנו יכולים, כדי לשתף פעולה עם הפנטגון".

חיזוק לעמדה זו התקבל בעבר מהפנטגון עצמו, שמסר שיש לו 13 פרויקטים נוספים בענן, לרבות כאלה של אורקל, AWS, ג'נרל דיינמיקס ואפילו מיקרוסופט. צוותים של הענקית מרדמונד פעלו בשנה שעברה, במהלך מגפת הקורונה, להרחבת הגישה של עובדי הפנטגון לכלי הווידיאו והצ'ט שלה. עוד אשתקד, ה-CIA שכר חברות רבות שיציעו שירותי ענן לפרויקט משותף של קהיליית המודיעין האמריקני, שכולל כמה סוכנויות, לרבות הפנטגון – שמונה שנים לאחר שהסוכנות חתמה על עסקת ענק בענן עם אמזון בסך 600 מיליון דולר.

יש לציין ש-AWS לא לבד בטענות נגד תוצאת המכרז: כבר בשנים 2018-2019, עם פרסום המכרז הראשוני של הפנטגון, חברות כמו אורקל ויבמ, שכאמור, פרשו או הודחו בשלבים מוקדמים שלו, לחצו על הפנטגון לבחור כמה ספקים לחוזה. לדבריהן, הוא היה תפור במיוחד עבור AWS, כהמשך לזכייתה בחוזה ה-CIA. מפה לשם, בכירי הממשל שדגלו בדעה שלפיה את מכרז הפנטגון צריכה לממש ספקית ענן אחת בלבד עזבו את משרד ההגנה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים