לו אוטנס – ממציא הקסטות – מת בגיל 94

בשנת 1963 השיקו אוטנס והצוות שאיתו עבד בחברת פיליפס את הקלטת הראשונה, במהלך ששינה את עולם האודיו לחלוטין ● מסתבר, אגב, שקלטות שוב איתנו במתכונתן המקורית, והפכו לפופולריות יותר ויותר בשנים האחרונות

כל מי שגדל בשנות ה-70-80 נוסטלגי לגביהם: קסטות וטייפ. צילום: BigStock

לו אוטנס, מהנדס הולנדי הידוע כממציא הקסטה, או, כפי שהיא מכונה כיום, קלטת השמע, נפטר בגיל 94. המצאתו, שהושקה בשנת 1963, שינתה את הדרך בה אנשים האזינו למוזיקה.

אוטנס, שהיה חלק ממחלקת פיתוח המוצרים של חברת פיליפס (Philips), נפטר בעיר הולדתו דויזל שבהולנד, כך הודיעה משפחתו בשבוע שעבר (ג').

בשנת 1960 הפך המהנדס אוטנס לראש המחלקה בפיליפס, אז הוא וצוותו פיתחו את הקלטת – אותו אביזר קטן עשוי פלסטיק שתואם למכשיר המכונה רשמקול קלטות (או בלשון העם 'טייפ'), שיודע להקליט ולהשמיע סאונד אודיו.

השימוש בקלטות זינק בשנות ה-80 של המאה ה-20, לאחר שחברת סוני (Sony) הציגה ב-1979 את המצאתה – הווקמן (Sony Walkman) – מכשיר השמעה קטן במושגים שלך אז, שעבד עם אוזניות, ואיפשר לכל חובבי המוזיקה להאזין לצלילים בכל מקום שהוא.

כל מי שהיה בן או בת נוער בשנות ה-70-80 זוכר עד כמה היינו עסוקים בקלטות, בשמיעתן בווקמן שלנו, ובהכנתן והקלטתן לרוב מהרדיו, כמו גם בסיבוב כפוי של גלגליה בעזרת עיפרון כשהסרט המגנטי היה משתחרר ומסתבך במכשיר.

לו אוטנס, מהנדס הולנדי שהמציא את ה"קסטה". צילום: ויקיפדיה

לו אוטנס, מהנדס הולנדי שהמציא את ה"קסטה". צילום: ויקיפדיה

הקלטת – עשתה היסטוריה אבל לא הפכה להיסטוריה

כיום ברור שאוטנס שינה את תעשיית המוזיקה ואת האופן שבו צרכנו והאזנו למוזיקה. הקלטות הרי סללו את הדרך לא רק אל התקליטורים, אלא גם ובעיקר ליכולת שלנו לקחת איתנו את המוזיקה לדרך, קונספט מהפכני שאוטנס פשוט המציא יחד עם שאר חבריו בפיליפס. ההערכה היא שמאה מיליארד קלטות נמכרו ברחבי העולם מאז שהוצגו בשנות השישים.

בישראל הפכו הקלטות הפיראטיות לשם דבר ונמכרו בהמוניהן בתחנה המרכזית בתל אביב, ובשאר מקומות עממיים, לחובבי הז'אנר.

אוטנס, אגב, לא קפא על שמריו ומאוחר יותר גם סייע בפיתוח התקליטור. הוא פרש לגמלאות בשנת 1986, ארבע שנים לאחר שסייע בפיתוח הדיסק הקומפקט ונגן ה-CD.

ב-2013 הצהיר כי "הקסטה היא היסטוריה" ואולם מעניין לגלות כי דווקא בשנים האחרונות – אחרי שגם התקליטור (הדיסק) גווע ושהעולם עבר להאזין למוזיקה ואודיו בפורמטים דיגיטליים ועיקר אונליין – חל עניין מחודש בקלטות, ממש כמו בתקליטי הוויניל. כך קרה, למשל, שהמכירות שלהן כמעט הוכפלו בבריטניה בשנה שעברה, על פי נתונים שמסרה חברת Official Charts Company.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים