אירופה בדרך ליורו דיגיטלי: אושר התהליך להנפקת המטבע

תהליך הנפקת ה-e-euro צפוי להימשך יותר מחמש שנים, ובסופו יהיה המטבע הדיגיטלי הלך חוקי באזור היורו ● בכיר בבנק המרכזי של אירופה: "הבנקים המרכזיים חייבים להתאים את עצמם לרוחות השינוי"

בדרך למהפכה פיננסית באיחוד האירופי? אילוסטרציה: BigStock

בעוד שרגולטורים אחרים בוחנים את המטבעות הדיגיטליים בחשש, באירופה החליטו ללכת על המהלך ולהשיק מטבע דיגיטלי משלהם. מדובר בגרסה דיגיטלית של היורו, שהבנק האירופי המרכזי (ECB) נתן אתמול (ד') אור ירוק לתהליך שיימשך כמה שנים, שבסיומו הוא יהיה הלך חוקי. ההערכות הן שהתהליך יימשך יותר מחמש שנים.

המטבע, המכונה e-euro, יוכר על ידי הבנק האירופי המרכזי לצרכי תשלומים, בדיוק כפי שהוא מכיר במטבעות ובשטרות הפיזיים של היורו. מדובר בארנק דיגיטלי שיאוחסן בבנק, עם אמצעי האבטחה המתאימים – מה שיאפשר ללקוחות לנהל חשבונות שם. עם זאת, ההערכות הן שהבנק האירופי לא יאפשר לאזרחי האיחוד לנהל ולשמור את כל הכספים שלהם בבנק המרכזי, כדי שלא למוטט את הבנקים המסחריים. ייתכן שהוא יקבע סכום מקסימלי שאותו ניתן לנהל ובו ניתן להשתמש ביורו הדיגיטלי, ושמי שיעשה שימוש בו מעבר לכך – ייקנס.

יתרה מזאת, את הארנקים הדיגיטליים צפויים להנפיק בנקים מסחריים וחברות פינטק שנמצאות תחת רגולציה – בשמו של הבנק האירופי המרכזי. בבנק אף מציינים שהמטבע הדיגיטלי לא יחליף את המטבעות הפיזיים אלא יתנהל לצידם.

"צריכת האנרגיה של המטבע – פחות משל הביטקוין"

ה-ECB צייץ בחשבון הטוויטר שלו ש-"החלטנו להשיק פרויקט להכנה להנפקה אפשרית של יורו דיגיטלי. נבחן איך ניתן לעצב ולהפיץ יורו דיגיטלי לכל אחד ביבשת, ואת האימפקט שיהיה לו".

הסוגיה מעוררת שאלות רבות בנוגע לשמירה על פרטיות הלקוחות ולאנרגיה שתידרש ל-"ייצור" המטבע, ובעיקר לזיהום שהוא עלול להפיק. בבנק ציינו ש-"הניסויים שביצענו כבר אפשרו לנו לזהות דרכים אפשריות להגן על הפרטיות. כמו כן, נוכחנו לראות שהאנרגיה הדרושה לתשתיות (ל-"ייצור" המטבע – י"ה) בטלה בשישים לעומת צריכת האנרגיה ודריסת הרגל הסביבתית של מטבעות דיגיטליים כמו הביטקוין".

האירופים שמו לב ל-"בום" בעולם המטבעות הדיגיטליים

אישור הפרויקט בא על רקע ה-"בום" שיש באחרונה בעולם המטבעות הדיגיטליים והחשש של בנקים מרכזיים ורגולטורים בכלל ברחבי העולם שאלה שייהנו ממנו יהיו בעיקר חברות פרטיות וגופים לא מקומיים. זאת, בניגוד למטבעות המסורתיים, שנשלטים על ידי הבנקים המרכזיים בכל מדינה. פאביו פנטה, חבר מועצת המנהלים של הבנק האירופי, אמר בהקשר זה כי "מזה מאות רבות של שנים, הריבון סיפק את המטבע שלו לאזרחים, כסמל ליציבות, ביטחון ואמון. אספקת כסף כדבר ציבורי הוא משימה מרכזית של בנקים מרכזיים ברחבי העולם. מאחר שהטרנספורמציה הדיגיטלית כבר כאן, ויש לה פוטנציאל להעברה (לדיגיטל – י"ה) של התשלומים ואפילו של כל השיטה הפיננסית, הבנקים המרכזיים חייבים להתאים את עצמם לרוחות השינוי".

היורו הדיגיטלי - לא במקום המטבע הפיזי. צילום: BigStock

היורו הדיגיטלי – לא במקום המטבע הפיזי. צילום: BigStock

אירופה לא תהיה האזור הראשון שבו מושק מטבע דיגיטלי מקומי – הבנק המרכזי של סין עשה זאת באפריל האחרון. חלק מהמוטיבציה של השלטון הסיני בהשקה המהירה יחסית של היואן הדיגיטלי הייתה להקדים את ארצות הברית – מטרה שהוא השיג. המהלך מעורר דאגה בוושינגטון, על רקע מלחמת הסחר שבין סין לארצות הברית.

לעומת האירופים והסינים, אל סלבדור אימצה כמטבע לאומי מטבע דיגיטלי קיים, ופופולרי במיוחד – הביטקוין. בית הנבחרים של המדינה קיבל בחודש שעבר, ברוב ברור (62 מתוך 84 חברי פרלמנט), את הצעת הנשיא, נאיב בוקלה. יצוין שלאל סלבדור לא היה לפני כן מטבע משלה, והיא הסתמכה על הדולר האמריקני.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים