מחקר: רוב העובדים רוצים להמשיך לעבוד מהבית – אבל גם מהמשרד

איך הסתירה הזאת מתיישבת? על ידי המגמה המתפשטת של עבודה היברידית ● נתון זה ואחרים עולים ממחקר שמיקרוסופט פרסמה לפני ימים אחדים

רוצים לעבוד מכאן, אבל גם משם. צילום אילוסטרציה: BigStock

אחד המחקרים הפופולריים ביותר שעורכים חברות וארגונים בעידן הקורונה הוא ההשפעה שלה על כוח העבודה. יש היבטים רבים להשפעה זו, החל בסביבת העבודה וכלה בציוד שמתאים לעבודה שעברה שינוי מהותי בגלל הסגרים הרבים והעובדה שאנשים במשך תקופות ארוכות נאלצו לעבוד מכל מקום – רק לא מהמשרד שהם היו רגילים להגיע אליו בכל בוקר.

גם מיקרוסופט טמנה ידיה בצלחת הסקרים, ולפני ימים אחדים היא פרסמה את מה שהיא מכנה "מדד מגמות העבודה 2021", שבו החברה תשאלה יותר מ-30 אלף עובדים ב-31 מדינות, כדי לנסות להעריך מה השתנה ומה עומד לקרות בעידן שבו הקורונה היא מגיפה שנמצאת כל הזמן ברקע.

הדו"ח מחזק את הממצאים שעלו בהרבה מאוד מחקרים דומים, כאשר המרכזי שהם הוא שרוב עובדים לא רוצים לחזור למצב שבו הם עובדים רק מהמשרד. רובם המכריע רוצה בעידן הנורמלי החדש לשלב כמה ימי עבודה בשבוע מרחוק, אם כי לאו דווקא מהבית. הנתונים מעידים על הרצון של העובדים בשילוב: שיעור העובדים שמעוניינים להמשיך ולעבוד מרחוק (73%) וזה של אלה שהיו שמחים לחזור למשרד (67%) – דומים. על פי הענקית מרדמונד, מציאת האיזון תהיה מורכבת, מכיוון שהמשיבים בשתי הקטגוריות שמו את המיקוד כסיבה העיקרית לבחירתם. מספר העובדים שמתכוונים לחזור למשרד (45%) הוא גדול מזה של עובדים מהשורה (39%).

מעל שני שלישים מבינים: העבודה ההיברידית תישאר

מהנתונים עולה שהמגמה הראשית היא שהעבודה הגמישה, ההיברידית, תישאר, ומעל 66% מהארגונים מבינים זאת, ואף חושבים שיש צורך לארגן מחדש את סביבת העבודה המשרדית כדי להתאים אותה למצב החדש. אך הבעיה היא שעל אף שעברה כבר יותר משנה וחצי של מגיפה, רק 10% מהנשאלים השיבו שיש להם חיבור אינטרנט מספיק טוב לעבוד מהבית, 42% ענו שחסר להם ציוד ויותר מכך, 46% טענו שהמעסיקים לא מכסים את ההוצאות שלהם באופן מלא בגלל המעבר לעבודה מהבית.

השורה האחרונה בפסקה הקודמת מתייחסת למגמה אחרת שזוהתה, והיא שהמנהלים זקוקים לקריאת השכמה, כי הם מאבדים מגע עם העובדים. בעוד ש-61% מהמנהלים השיבו שהם נמצאים בתקופת שגשוג, ולפי הדו"ח מדובר בעיקר במנהלים בני דור ה-X, גברים ועובדים בתחום המידע, הרי שבני דור ה-Z, נשים, עובדים שנמצאים בחזית השירות וכאלה שנחשבים עדיין כעובדים חדשים מרגישים שהם נאבקים בכל יום כדי לשרוד – מעל מחצית מהם. עוד נתון הוא ש-37% מהמעובדים טענו שהחברות שהם עובדים בהן דורשות מהן יותר מדי בזמנים כאלה.

שיחות ועידה ארוכות מתמיד – ומתישות

מגמה אחרת היא בנושא הפרודוקטיביות, שמסתירה כוח עבודה שחלקו כבר מותש, בעיקר כי שיחות הוועידה ארוכות מתמיד. ממוצע הזמן בפגישות שנערכות בתוכנת טימס של מיקרוסופט גדל פי 2.5 בין מאז תחילת הקורונה, כשפגישה ממוצעת נמשכת 45 דקות לעומת 35 דקות לפני כן. כן חלה עלייה עצומה, של 45%, בהודעות שנשלחות בזמן העבודה ושל 42% לאחר שעות העבודה – וזה ממשיך לעלות. כמו כן, חל זינוק של 66% במספר העובדים שכותבים מסמכים. העובדים ציינו שיש לחץ לשמור על הקצב, אבל שהבעיה היא ש-62% מהפגישות הללו לא מתואמות, מה שמקשה עוד יותר לשמור על סדר העבודה.

שיחות וידיאו? התשה! צילום אילוסטרציה: BigStock

שיחות וידיאו? התשה! צילום אילוסטרציה: BigStock

עוד מגמה היא שהריחוק החברתי מגיע גם למקומות העבודה: המעבר לעבודה מרחוק צמצם את הרשת החברתית של העובדים. בעוד שהקשרים עם האנשים הקרובים בעבודה צפופים יותר מתמיד, הקשרים עם רשתות מרוחקות יותר הולכים ונעלמים. בנוסף, בעוד שהאינטראקציות עם הרשתות הקרובות שכיחות יותר משהיו לפני המגפה, המגמה מראה שאפילו אינטראקציות הצוות הצמודות הללו החלו להתמעט עם הזמן – ולפי מיקרוסופט זה יגרום לכך שבסופו של דבר תהיה פגיעה בחדשנות.

מהצד החיובי – בדו"ח נכתב שעקב המעבר לעבוד מהבית, העבודה וסביבתה הפכו לאנושיות יותר: למדנו להכיר טוב יותר את חיות המחמד ואת הילדים שלנו, ונוצר מגע אישי יותר, כדי לעבור את התקופה הזו ביחד. מכאן שנוצרה עבור רבים סביבה נוחה יותר לעבודה – אם כי 31% בכל זאת ציינו שחיי הבית שלהם "חדרו" לסביבת העבודה.
כמות המשרות לעובדים מרחוק עלתה פי חמישה

העבודה והילדים במקום אחד. צילום אילוסטרציה: BigStock

העבודה והילדים במקום אחד. צילום אילוסטרציה: BigStock

המגמה האחרונה היא שהעובדים נמצאים בכל מקום. מניתוח ממיליונים רבים של רשומות של מנויי לינקדאין מיותר מ-200 מדינות עולה שכמות המשרות עבור עובדים מרחוק עלתה פי חמישה בתקופת המגפה ומכיוון שכך, יש רבים שמתכוונים לעבור חברה ואפילו מיקום פיזי, מכיוון שהם יכולים לעבוד מרחוק. לא פחות מ-41% חושבים על שינוי מקום העבודה במהלך השנה הקרובה, כשמתוכם כ-46% חושבים בכלל על שינוי כיוון והסבת מקצוע.

באותו ההקשר, ולא רק – ממחקר של פרוסט אנד סאליבן עולה שמתוך כ-60 מיליון חדרי ישיבות שיש ברחבי העולם, רק 8% מצוידים בציוד היקפי לשיחות וידיאו, חומרה, תוכנה או ריהוט מתאימים. מצב זה מקשה מאוד על עבודה היברידית ויוצר חוויה גרועה עבור משתתפים מרוחקים. חברות יצטרכו להשקיע לא מעט כסף כדי לשנות זאת.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. דורית רותם

    היי, אני משלימה בימים אלה את עבודת המחקר שלי בנושא "הקשר בין בגרות דיגיטלית של ארגון לבין החוסן הארגוני שלו, בתקופת משבר COVID-19". אשמח לקבל קישור למחקר המדובר של מיקרוסופט וגם של פרוסט אנד סאליבן

אירועים קרובים