מטא מכרה את גיפי לשאטרסטוק – בהפסד של מאות מיליוני דולרים

החברה האם של פייסבוק רכשה את מנוע חיפש ה-GIF ב-2020 ב-400 מיליון ד', אך נאלצה למכורה את הפלטפורמה כעת, בשל הוראת רשות ההגבלים העסקיים הבריטית, ה-CMA, והשיגה תמורתה "רק" 53 מיליון דולר

נאלצו להיפרד. מטא ו-גיפי.

מטא (Meta) מכרה באחרונה את גיפי (Giphy) – פלטפורמת האונליין שמציעה מסד נתונים ומנוע החיפוש המאפשר למשתמשים לאתר קטעי GIF. גיפי, שהייתה בבעלותה של הענקית ממנלו פארק במשך כשנתיים וחצי, נמכרה לענקית התמונות שאטרסטוק (Shutterstock) אחרי שהעסקה אושרה על ידי רשות התחרות הבריטית, ה-CMA (ר"ת The Competition and Markets Authority).

לפי הודעת הרוכשת, שווי העסקה שלה מול מטא עומד על 53 מיליון דולר, שמהווים רק חלק קטן ממחיר הרכישה המקורי של השירות, שעמד על 400 מיליון דולר – משמע ש-מטא הפסידה במהלך כולו מאות מיליוני דולרים, ואת גיפי.

למה מטא נאלצה למכור ובמחיר הפסד?

נמכרה למטא וכעת מטא מכרה אותה לשאטרסטוק. גיפי. צילום: BigStock

נמכרה למטא וכעת מטא מכרה אותה לשאטרסטוק. גיפי. צילום: BigStock

מטא נאלצה להיכנע ולמכור את גיפי אחרי מחלוקת שהחלה ב-2021 סביב השאלה האם לענקית המדיה החברתית מותר היה לרכוש ולהחזיק בפלטפורמה, אותה אימצה לחיקה ב-2020 במטרה לשלב את שירותיה המבוקשים ברשת החברתית מבוססת שיתוף התמונות שבבעלותה, אינסטגרם.

הצרות של מטא סביב העסקה החלו כשה-CMA הטילה על החברה האם של פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ, אוקולוס ועוד חברות בת המגבלות לאחר רכישת גיפי, בשל חששות להפרת הגבלים עסקיים בעצם העסקה. 

באוגוסט 2021 הודיעה ה-CMA כי היא סבורה שההשתלטות תסכן את התחרות בין הרשתות החברתיות וכי הרכישה היא על תקן "השתלטות קטלנית" ושמטרתה היא לחסל מתחרות אחרת בתחום.

באותו זמן, ה-CMA בעצם אסרה זמנית על מטא להשתלט על העסקים של גיפי, אך בלי להיכנס ליותר מדי נימוקים, והעניין התעכב בשל נהלים משפטיים. אלא שאז, מכיוון שפייסבוק סירבה למסור את כל המידע שנדרש ממנה לחקירה אשר הושקה לצורך בחינת המיזוג, הטילה ה-CMA על מטא בסוף אוקטובר קנס של 50.5 מיליון פאונד – הסכום הגבוה בתולדותיה, בטענה להפרה מכוונת של תקנותיה. על פי הדיווחים, מה שאירע היה ש-מטא למעשה סירבה "באופן מכוון ומודע" להוכיח שהפסיקה את הטמעת הפעילות של גיפי, שכבר הייתה בבעלותה, עד שבחינת הרכישה תסתיים.

אבל בכך לא תמו ההפסדים של מטא סביב גיפי – בהמשך, בגין ההחלטה כי המיזוג חונק את התחרות בתחום התמונות המונפשות, החליטה הרשות המפקחת הבריטית, בנובמבר 2021, להורות למטא שעליה למכור את גיפי. לפי ה-CMA, המכירה הייתה הדרך היחידה להפיג את החששות לגבי דיני התחרות.

באוקטובר אשתקד, מטא אישרה שתבטל כל ערעורים נוספים והסכימה באי רצון להוריד את גיפי. אך תהליך המכירה הפורמלי לא החל עד שה-CMA הוציאה את הצו הסופי שלה בינואר השנה, מה שהעניק ל-מטא פרק זמן מוגדר למכור את הנכס שלה, כך לפי דיווח של TechCrunch.

תנאי המכירה הללו הביאו לכך שמטא נאלצה למכור את גיפי כגוף שלם, במקום לפרק את החברה ולמכור אותה בחלקים. בנוסף היא הייתה חייבת למצוא לעסקה קונה לגיטימי, זאת אומרת חברה שה-CMA תאשר כרוכשת, ואשר שתמשיך את פעילות גיפי כמנוע חיפוש לקבצי GIF.

כל אלו הביאו לכך שמטא הפסידה כסף רב סביב הפרשה כולה ונותרה ללא מושא תאוותה.

בריטניה מקשיחה עמדות

נפסלה בבריטניה אך זכתה לאישור הנציבות האירופית. רכישת אקטיוויז'ן על ידי מיקרוסופט.

נפסלה בבריטניה אך זכתה לאישור הנציבות האירופית. רכישת אקטיוויז'ן על ידי מיקרוסופט. צילום: BigStock

החלטתה של ה-CMA לבטל את רכישת גיפי ולאלץ את מטא למכור אותה הייתה בזמנו מקרה תקדימי בעבור הרגולטור הבריטי, שעד אותם ימים, לפי הדיווחים, לא הורה מעולם לפרק עסקת טכנולוגיה.

מאידך, מאז התרחש דבר מה אפילו דרמטי הרבה יותר, כשהרשות בישרה באחרונה כי היא חוסמת את עסקת הגיימינג העצומה והשווה כמעט 70 מיליארד דולר של מיקרוסופט ואקטיוויז'ן בליזארד – החלטה שהפכה בולטת עוד יותר לאחר שהמקבילה האירופית של בריטניה, הנציבות של האיחוד האירופי, הסכימה לקיום העסקה שלושה שבועות מאוחר יותר.

מכל אלו ניכר כי בריטניה אימצה עמדה קשוחה יותר בנוגע להגבלים עסקיים לאחרונה ושלענקיות הטק העולמיות כנראה לא עומד להיות קל מול הממלכה המאוחדת בהווה ובעתיד.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים