האם המטבע הדיגיטלי של פייפאל ישנה את המצב בשוק?

PYUSD, שהונפק לפני ימים אחדים, הוא מטבע יציב - מה שאומר פחות תנודתיות, ומהווה הבעת אמון של עוד גוף גדול בתחום הקריפטו ● לדברי נעה משיח, מנכ"לית איגוד הביטקוין הישראלי, יש מצב שהוא זה שיביא את הבשורה

נעה משיח, מנכ"לית איגוד הביטקוין הישראלי.

תחום מטבעות הקריפטו ממשיך להתקדם, והחדשה הבולטת האחרונה בעולם זה הגיעה לפני ימים אחדים מפייפאל, שהכריזה שהיא משיקה מטבע דיגיטלי חדש בשם PYUSD. תחום הקריפטו הוא תנודתי באופיו, ללא גוף מפקח, ובפייפאל מנסים להרגיע את החששות בציינם שה-PYUSD הוא מטבע יציב (Stable Coin).

מטבעות יציבים מכוסים בנכסים פיננסיים – בעיקר דולרים, פיקדונות, אגרות חוב של ממשלת ארצות הברית ונכסים פיננסיים דולריים אחרים. כך גם במקרה של ה-PYUSD. אלא שהעובדה הזאת עדיין לא מאיינת לחלוטין את התנודתיות של המטבעות הללו, וגם איתם, עניים יכולים להפוך לעשירים בן לילה, ובעלי הון רב יכולים לאבד את כולו בכמה שעות. לפיכך, מטבעות הקריפטו הם נכס השקעתי ספקולטיבי, אפילו אם הם מטבעות יציבים.

מהצד השני, כשמם, המטבעות האלה יותר יציבים ממטבעות דיגיטליים אחרים, ולדברי נעה משיח, מנכ"לית איגוד הביטקוין הישראלי, יש מצב שה-PYUSD יחזק את הביטחון של המשקיעים והמשתמשים בשוק הזה. "התנודתיות היא אכן בעיה בתחום הזה, שנמצא עדיין בחיתוליו, אבל ככל שיהיה אימוץ נרחב יותר וישתמשו יותר במטבעות הדיגיטליים, כך גם תנודתיות המחירים תתייצב", אמרה. "הבשורה ב-PYUSD היא שהמטבע הזה מהווה איתות מצד עוד גוף גדול וחשוב שלפיו הוא מאמין בשוק הזה, מה שיגביר את אימוץ מטבעות הקריפטו, שבסופו של דבר יעזור, כנראה, גם להרגעת התנודתיות שלו".

מה זה מטבע יציב?
"מדובר במטבע קריפטו שנסחר בזירות מסחר שונות והוא מוצמד לנכס 'יציב' אחר כמו זהב או מטבע מדינתי דוגמת השקל או הדולר. לרוב, המטבע הזה מונפק באופן ריכוזי אצל גוף מסחרי כלשהו, שמתחייב להנפיק אותו בהלימה לכמות הנכסים שהוא מחזיק צול המטבע. כך, אם יש לו יותר דולרים ממטבעות יציבים צמודי דולר, הוא יכול או למכור את הדולרים העודפים או להוריד מהשוק את המטבעות הצמודים באופן שיגרום להצמדה של אחד לאחד לנכס. אם יש ביקוש להנפקה של עוד מטבעות, הוא יקנה עוד דולר על כל מטבע שהוא מנפיק, וכדומה. המשתמשים רואים בו הגנה מפני התנודתיות שקיימת במטבעות אחרים.

חשוב להבין שקשה להחזיק בזירות שכאלה דולרים או יורואים, שיחכו ללקוח עד שיבצע קנייה, מכיוון שיש חיכוך בין המערכת הבנקאית לזירות הללו וקשיים בהעברת הכספים אליה וממנה. לכן, נוצרים פתרונות ביניים כמו מטבעות יציבים".

האם ה-PYUSD יגביר את האמון במטבעות הקריפטו?

האם ה-PYUSD יגביר את האמון במטבעות הקריפטו? צילום: BigStock

מהן גישות הרגולטורים למטבעות הקריפטו והאם המטבעות היציבים יכולים אותן?
"כל רגולטור והגישה שלו. סין היא מגדולות המתנגדות לשימוש במטבעות דיגיטליים, אף על פי שהיא מספקת לאזרחיה יואן דיגיטלי, שהוא מטבע לא מבוזר. הסיבה לכך היא שסין מעוניינת בשליטה על הכסף, באופן שלא יהיה חופשי לשימוש כמו בביטקוין. יחד עם זאת, אנחנו שומעים לאחרונה על הקלות במדיניות הזאת, כמו הסרת האיסור על מסחר במטבעות דיגיטליים בהונג קונג.

בארצות הברית, אין איסור על קנייה או מכירה של מטבעות דיגיטליים והשוק הזה פורח שם, כמו גם שוק כריית המטבעות, אבל יש הליכים משפטיים נגד גופים שונים בעולם הזה. חשוב לציין שההליכים האלה לא תמיד נגמרים בהרשעה – רק באחרונה יצא פסק דין לטובת מטבע הריפל (XRP), ויש לא מעט חברי קונגרס שמגויסים על מנת לאפשר למטבעות הדיגיטליים לפרוח בארצות הברית. כך שהגם שיש שם מאמצים לחקיקה יותר מחמירה, לא מדובר באיסור גורף על קיום השוק.

האם מטבעות יציבים הם התשובה להתנגדויות למטבעות דיגיטליים? כנראה שלא, כי כל גוף פרטי שמנפיק מטבע נתון לפיקוח הרגולטור במקום שבו הוא מנפיק ומוכר לציבור".

מה המצב הרגולטורי בישראל?
"כל הרשויות בישראל שקשורות איכשהו לכסף עוסקות גם במטבעות דיגיטליים: רשות המסים, רשות ניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון, רשות החדשנות, הכנסת ועוד.

בקצרה אומר שאין בישראל איסור חוקי על קניית ומכירת מטבעות דיגיטליים, אבל יש צורך לשלם מס על רווחים במטבעות דיגיטליים. כך או כך, הבעיה הכי קשה למשתמשים היא הכנסה של הכספים שהם מרוויחים במטבעות אלה למערכת הבנקאית, שלא אחת מערימה קשיים. ההמלצה שלי היא לקנות ולמכור מטבעות דיגיטליים במקום עם רישיון לעסוק בכך – מה שלעיתים עוזר למנוע את החיכוך הזה.

לגבי מסחר בנכסים דיגיטליים בבורסה – יצאה באחרונה הכרזה על הכוונה להתחיל בכך, אבל זה עוד לא יצא לפועל. חשוב להבין שלהחזקת נכסים אצל צד שלישי, כמו בבורסה, יש יתרונות וחסרונות, ומטבעות דיגיטליים מאפשרים לציבור שליטה בנכסים שלו בלי להסתמך על צד שלישי".

מה היקף השוק המוערך בישראל?
"אין נתונים ספציפיים על היקף המסחר בישראל, מכיוון שאין כאן גוף ריכוזי אחד שבו מתבצעת קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים. יש לא מעט פלטפורמות ולא מעט משתמשים. מנתונים שנתנו לנו החלפנים הישראליים אנחנו מעריכים שיש בשוק כמה מאות אלפי משתמשים מישראל. באחרונה יצא דו"ח של פורום חברות הקריפטו על מצב התעשייה בארץ, שבו מצוין שבין ספטמבר 2021 לספטמבר 2022 התקבלו נכסי קריפטו לארנקים הממוקמים בישראל בשווי של 16.3 מיליארד דולר".

את מנכ"לית איגוד הביטקוין. האם האיגוד מטפל רק בביטקוין או במטבעות קריפטו באופן כללי?
"בהחלט, הטיפול הוא לא רק בביטקוין. מטרתנו באיגוד היא להנגיש את כל תחום המטבעות הדיגיטליים לאזרחי ישראל ולהכיר להם את הטכנולוגיה שעליהם הם מתבססים, אבל צריך לזכור שהרבה מאלפי המטבעות הקיימים לא נושאים איתם בשורה ואין מאחוריהם פרויקט או חברה רציניים, ולכן אין להם ערך רב או פוטנציאל צמיחה. הביטקוין הוא הוותיק והמרכזי מבין המטבעות הדיגיטליים, והוא גם המבוזר ביותר".

מהי ההמלצה שלך למי שרוצה להיכנס לתחום?
"ללמוד היטב ולהבין לעומק את המשמעויות של השקעה בתחום, על סיכוניה, להחליט האם השקעה כזאת מתאימה לו ולא לסכן יותר כסף ממה שהוא מוכן להפסיד".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים