מה שלום ההיי-טק? עדיין טוב, אבל יש דאגה לגבי העתיד
הדו"ח של פיץ' מראה שהקריסה של ההיי-טק, שרבים חזו אותה, עדיין לא התממשה, אבל היא בהחלט יכולה להתממש בעתיד, ואיתה שאר הכלכלה ● לכן, החגיגות של נתניהו וסמוטריץ' מוקדמות מדי
השבוע פורסם דו"ח של חברת המחקר ודירוג האשראי פיץ', שהתייחס לדירוג של ישראל – סוגייה שהפכה לאחת המרכזיות בוויכוח על התוכנית המשפטית של הממשלה. יש לא מעט שנשמו לרווחה כאשר קראו שפיץ' לא שינתה בדו"ח את דירוג האשראי של ישראל, וציינו שזה בניגוד לחששות שהועלו. עוד קבע הדו"ח כי צעדי הממשלה לא יביאו לבריחת מוחות והון מההיי-טק הישראלי.
כלכלני החברה ציינו שהתוכנית המשפטית של הממשלה והשלכותיה אמנם כבר השפיעו על מצב ההיי-טק הישראלי, אולם ההשפעה העיקרית עליו היא תוצאה של המשבר הכלכלי העולמי. כמו כן, הם ציינו את חוזקו של ההיי-טק הישראלי, שכקטר של המשק, שומר על הכלכלה הישראלית יציבה. עם זאת, עורכי הדו"ח הדגישו כי המשך פעילות הממשלה לשינוי המשטר, לרבות החקיקה שלה בנושא, עלול להביא להורדת דירוג האשראי של ישראל בעתיד.
התגובות לדו"ח היו מעורבות, כל צד מהפוזיציה שלו: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מיהרו לחגוג, ולציין כי שוב הוכח שהכלכלה הישראלית חזקה וש-"קמפייני התבהלה – שקריים". ראשי מחאת ההיי-טק הדגישו מנגד את הדאגה העמוקה שפיץ' מביעה מהמשך החקיקה ואת העובדה שהיא "מדגישה שוב את חשיבות ההתנגדות האזרחית לשמירה על חוזקן של הכלכלה והדמוקרטיה הישראליות".
באותו היום – בעיתוי מקרי, יש להניח – פורסם סקר של הלמ"ס, שממנו עולה כי שליש ממנהלי ההיי-טק צופים ירידה בפעילות החברות שלהם בהמשך השנה, וכן המשך ירידה בגיוסי ההון והעובדים.
מי צודקים – האופטימיים או הפסימיים?
האם יש סתירה בין שני הדו"חות, ובין הממשלה, שמיהרה לחגוג, לתגובה של מחאת ההיי-טק, שדבקה בתחזיות הקודרות? התשובה: לא ממש. יש כאן עניין שקשה להסבירו ומצב שלגורמים מסוימים יש עניין דווקא לא להבין אותו, כי הם מעוניינים לנגן על כך שכל המחאה ואזהרות ההיי-טק הן בבחינת "זאב, זאב".
אז ככה: המצב של ההיי-טק הישראלי עדיין טוב, הודות למנהלי ואנשי הענף, ששומרים על חוסנו, וכתוצאה מכך גם על חוסנה של הכלכלה שלנו ככלל. הודות להם ולאו דווקא לממשלה, שלא לומר לממשלות ששלטו כאן בשנים האחרונות. בזכות ניהול נכון וניווט נכון של החברות, הענף ידע פריחה אחרי הקורונה, עד שהחל המשבר במחצית השנייה של 2022, וביתר שאת מתחילת השנה הנוכחית. הפריחה הובילה לכך שההיי-טק הישראלי נכנס למשבר עם הרבה רזרבות. חברות רבות, כולל גדולות, נאלצו לפטר עובדים, אבל חלק ניכר מהמפטרות אלה חברות סטארט-אפ שהיו בשלבי גיוס הון, או שלא הצליחו להביא להבשלת המוצר שלהן. אלה הגיעו למשבר ללא חמצן.
האם המצב הנוכחי הטוב מנבא את העתיד של ענף ההיי-טק, או יכול לנבא אותו? למרבה הצער, בשום אופן לא. אי אפשר לבוא ולומר שהכול טוב כאשר הנתונים מראים על ירידה של עשרות אחוזים בהשקעות בחברות היי-טק, כמעט אפס פתיחה של חברות חדשות וקיטון משמעותי במספר האקזיטים.
התקווה היא שנעבור את חודש ספטמבר בשלום, ואז את החודשים שלאחריו, ואולי בכל זאת נוכל להוסיף עוד מעט אופטימיות ולשמוח שהאזהרות על קריסה של ההיי-טק לא ממומשות. כרגע יש לחשוש, כי המצב לא מזהיר
אי אפשר להתעלם גם מהשפעת האווירה הכללית על ההיי-טק. הקיצוניות, ההסתה, השיח האלים ברשתות החברתיות, באולפני הטלוויזיה ומעל במת הכנסת – כולם משפיעים גם על ההיי-טק. כלכלה, כפי שלומדים בבתי ספר למינהל עסקים, היא גם עניין של אווירה, הרבה פסיכולוגיה שמשפיעה על הפעילות שלה, וההיי-טק לא חף מזה.
דוגמה טובה לכך ניתנה בשבוע האחרון עם חצאי הדיווחים, שגם הם כנראה לא היו מדויקים, על סיכוי להסכם נורמליזציה עם סעודיה, שהקפיצו לדקה את הבורסה בתל אביב.
ההיי-טקיסטים חוששים להתרטב
הדיווחים על ההסכם הממשמש עם הסעודים, כמו גם הדו"ח של פיץ', הקפיצו לא מעט פוליטיקאים, שמיהרו לחגוג. אלא שהם כנראה לא מבינים שמגמות בבורסה נמדדות על פני טווח ארוך ולא יום אחד או שניים. התחזית לטווח הארוך היא מעונן, עם עננים כבדים. וכשיש גשם – כולם נרטבים. היזם שי אגסי אמר לי את זה פעם. ואגסי הרי יודע היטב מה זאת ההירטבות הזאת – ע"ע מה שקרה לבטרפלייס שלו.
החשש להתרטב הוא הסיבה שהרבה מאוד היי-טקיסטים, ואנשים בכלל, יוצאים לרחובות כבר עוד מעט שמונה חודשים. הם לא מדברים רק על המצב הנוכחי של ההיי-טק והכלכלה. ההיי-טקיסטים המפגינים שמחים היו לראות כל רמז להתאוששות, שלא לומר משווים לכך, אבל הם קוראים דו"חות, מדברים עם עמיתים בחו"ל ורואים שלא הכול סבבה. הם רואים שהמצב אמנם עדיין טוב, אבל בראייה לעתיד, בהנחה מאוד סבירה שזה יימשך כך – הכול לא יהיה סבבה. יזם היי-טק ותיק, שביקר השבוע במערכת אנשים ומחשבים, סיפר כי הוא יושב במספר רב של דירקטוריונים של חברות טכנולוגיה, ובכל פעם הוא שומע דיבורים רציניים על העברת הפעילות לחו"ל. הוא מתקומם מאוד נגד זה, ולא פעם נמצא בדעת יחיד, אבל דבריו מוכיחים שאי אפשר ואף אסור להתעלם מהמגמה המעציבה.
השורה התחתונה: אנחנו נמצאים בחלק השני של חודש אוגוסט ובעוד כמה ימים הקיץ ייכנס לשליש האחרון שלו. התקווה היא שנעבור את חודש ספטמבר בשלום, ואז את החודשים שאחריו, ואולי בכל זאת נוכל להוסיף עוד מעט אופטימיות ולשמוח שהאזהרות על קריסה של ההיי-טק לא ממומשות. כרגע יש לחשוש, כי המצב לא מזהיר.
תגובות
(0)